Romney nyert, Obama belehúz – Elektor IV.

2012. október 05. 16:57

Mitt Romney nyerte az amerikai elnökválasztást megelőző vitasorozat első fordulóját – derül ki többek között a közvélemény-kutatásokból is. A politikai elemzők szerint Barack Obama elnök eddigi csekély, de egyértelmű előnye elolvadhat, különösen, ha a következő két alkalommal nem képes jobban teljesíteni. David Axelrod, Obama kampányának vezető tanácsadója már ki is jelentette: az elnök agresszívabb vitastílust vesz fel.

2012. október 05. 16:57
Szabó Ákos

Meglepte az amerikai közvéleményt az elnökjelölti vitasorozat október 3-i első fordulója: a karizmatikus szónoknak tartott Obamát az utólagos felmérések szerint csak a 40 millió néző huszonöt százaléka tartotta a győztesnek. Ezzel szemben a szürke technokrataként elkönyvelt Mitt Romney 67 százalék szerint volt meggyőzőbb. Ehhez hozzájárult az is, hogy ugyan mindkét résztvevő felkészült a vitára, azonban az időnként fáradtnak tűnő elnök már csak hivatalos feladatai ellátása miatt is kevesebb időt tudott erre szánni, mint kihívója.

A Colorado állambeli Denverben megrendezett másfél órás vita során Romney agresszíven támadta Obama szociális költési programjait, kimondva: Amerika nem lehet a következő Spanyolország. A republikánus jelölt teljesítménye jócskán felülszárnyalta a pártja jelöltválasztási vitáján nyújtottat és stratégiája is kellemetlenül érinthette az elnököt: statisztikákkal, adatokkal készülve próbálta zavarba hozni ellenfelét.

A vita gyakran az adatok hitelességére terelődött és így Obama nem tudta lelkesítő szónoklatokkal maga mellé hangolni a közvéleményt. Az elsősorban belpolitikai kérdésekre koncentráló vitában sem Romney, sem Obama sem tartotta be a nekik szánt időkeretet: a végső összesítés szerint az elnök négy perccel többet beszélt kihívójánál.

Az elnök keményen, de korábbi teljesítményéhez képest kevésbé lelkesen szállt vitába kihívójával. Nem használt ki több, a kampánya által előtérben tartott kérdést, így nem tért ki a Romney-hoz köthető Bain Capital zavaros ügyeire sem. Obama a hivatalban lévő elnökhöz illően visszafogott módon kezdett vitázni, azonban ez nem volt elég a magabiztosan támadó Romney-val szemben, politikai elemzők szerint nem a legjobb formáját hozta.

A republikánus jelölt a középosztály lovagjaként állította be magát, és a republikánusok által különösen gyűlölt állami egészségbiztosítási csomagot is felhozta, mondván: ha Obamát megválasztják, az véglegesen életbe lép. Az amerikai sajtóban csak Obamacare-nek nevezett intézkedést a szavazók többsége is elutasítja.

Mindazonáltal az elnök is rátapintott ellenfele érzékeny pontjaira. Számon kérte Romney-t: miért nem hozza nyilvánosságra az Obamacare helyettesítésére szánt tervét. Hasonlóan hiányolta a Wall Streetet visszafogó rendelkezései helyére tervezetteket, ugyanis Romney ettől is meg akar szabadulni. Ugyanígy hiányolta az adózási terveket illető nyíltságot is: mindezekről feltette a kérdést, hogy „vajon Romney kormányzó azért titkolja-e el terveit, mert azok túl jók”.

A közvélemény-kutatások ugyan egyértelműen Romney győzelmét támasztják alá, de a republikánus jelöltnek nem sikerült kiütnie ellenfelét és a következő vitákon egy, az új vitastílusára hasonló hangnemben válaszolni képes Obamával találhatja szemben magát. Az elnök előnye a korábbi 7 százalékosról ötre zsugorodott, de ez egyben azt is jelenti: Romney a hátralevő két fordulóra is hátrányból készülődhet. Mindenesetre a vita napján megmutatta az USA-nak: képes egy elnökhöz méltóan beszélni. A kérdés az, hogy továbbra is tudja-e nyújtani ezt a teljesítményt.

A beszéd teljes átirata megtekinthető a Mandineren is.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2012. október 06. 05:44
A legfontosabb Magyarország békéjének megőrzése! Akik itt élnek, érezzék magukat biztonságban most és a jövőben is! Ez MINDEN itt élő emberre vonatkozzon!
devlaci2
2012. október 06. 00:20
úgy értitek, hogy szeretnének ha Obama előnye elolvadt volna ennek a vitának a hatására nem ? Mármint, miért beszéltek tényként egy vágyatokról mandisok :D
3M..
2012. október 05. 19:59
Erőltetik itt ezt az Obama-Romney témát, de valljuk be Magyarországon ez különösebben senkit nem érdekel ki lesz Amerika új bábúja. Akit meg érint az az Atv-n követheti, ömlik belőle ez a szenny.
Peter8811
2012. október 05. 18:56
Kovács Laci bácsi megmondta, nem vita sorozatot kell nyerni hanem választást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!