Szász: Nagyon pozitív a végtörlesztés

2011. szeptember 13. 20:20

A PSZÁF elnöke szerint a végtörlesztés lehetősége beindítja a forinthitelezést és egészséges versenyt generál majd.

2011. szeptember 13. 20:20

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke kedden leszögezte: devizahitek kötött árfolyamon történő végtörlesztését lehetővé tevő kormányintézkedés pozitívan fog hatni a magyar bankszférára.

A program a forinthitelek elindulásán és az egészséges verseny generálásán keresztül pozitív hatást gyakorolhat a bankrendszerre - állítja a szakember a Reuters-nek adott interjújában. Szász szerint az OTP és az FHB bank elegendő forrással rendelkezik a forinthitel-igények kielégítésére. A PSZÁF-elnök ugyanakkor elismerte: egyes piaci szereplők távoznak majd a bankrendszerből.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2011. szeptember 14. 10:25
"A PSZÁF elnöke szerint a végtörlesztés lehetősége beindítja a forinthitelezést és egészséges versenyt generál majd." A sanyargatott nép, meg le van sz@rva!?
liberálzöld.
2011. szeptember 14. 09:50
"..a végtörlesztés lehetősége beindítja a forinthitelezést és egészséges versenyt generál majd. " Az jó lesz! Kivéve talán a jelzálog hiteleseknek. Mert az ő ingatlanjukra ugye jelzálog van bejegyezve. Nem ritkán a valós forgalmi érték feletti mértékben, pangó ingatlanpiac mellet. Mi lesz a hitel fedezete? Másik kérdés: mekkora kamatok mellet lesz a forinthitel? Mert ha 30%, akkor az nem sokat segít. Talán még a 20 sem! Az alatt pedig fedezet nélkül igen kockázatos hitelt nyújtani.
antala
2011. szeptember 14. 08:14
Ha Orbán csak egy kicsit is következetes volna, akkor kilpénénk az unióból. Ilyen nyíltan beavatkozni a piaci versenybe nem szabad. Vagyis igen, de nem abban a klubban. Az OTP Nyrt. pedig csak annyira manyar, hogy itt van bejegyezve a cég. Szóval multik haza, velünk ugy nem lehet ezt meg azt csinálni. Csak akkor ne akarjunk Európa motorja lenni. Erős Európa, persze-persze.
fizimókus
2011. szeptember 13. 22:25
A munkatársam ma reggel elmagyarázta, hogy miérts hogyan fog ez a lépés versenyhelyzetet eredményezni. Elvégeztünk egy kis példa kalkulációt, íme: Legyen a tőketartozásom 33.333 CHF és a hitel hátralevő ideje 15 év. a.) Ha tovább fizetem 230 HUF/CHF-en, akkor 7.66 milli forint tőketartozásom van, ez a jelenlegi, 8.5%-os frank THM mellett azt jelenti, hogy végül a tőketartozás 1.8 szorosát fizetem vissza, azaz 13.85 millió forintot. (13.85) b.) Ha kiváltom a hitelemet forint alapú hitellel 180HUF/CHF-en, akkor 33.333x180=6 millió forintot kell kifizessek egyben, tehát ez veszem fel forintban, de 10.5%-os THM-en, mostanában ennyi a forint THM. Ezzel 15 év alatt a felvett tőke 2.029-szeresét fizetem vissza, azaz 6 millió x 2.029 = 12.17 millió forintot. (12.17) Teljesen világos, hogy aki rendes adós, fizetőképes, vagy a váltástól azzá tud válni, az mind ki akarja majd váltani a hitelt, mert már ekkora tőketartozás esetén is a havi törlesztője kb. 9.350-tal csökken. Most jön a trükk: a külföldi bankoknak nincs forint állományuk, tehát az ügyfeleket tömegesen elvesztenék! Mit tehetnek ez ellen? A MEGLÉVŐ HITELEKEN ÁLTALÁNOSAN KAMATOT VÁGNAK, ugyanis az az érdekük, hogy a fizető ügyfél megmaradjon. Könnyű kiszámolni, hogy ha 2%-al leszállítják a THM-et a kint lévő hiteleken, 8.5-ről 6.5%-ra, akkor a tartozásomnak már csak 1.6-szorosát fizetem vissza 15 év alatt, azaz esetünkben 12.23 millió forintot, ami majdnem ugyanannyi, mintha kiváltaná az ügyfél forinttal, tehát nem éri meg neki váltani! Miért éppen 2%? Nézzetek utána, hogy 5 év alatt a frank alapú hitelek THM-je 6.5%-os átlagról 8.5%-os átlagra növekedett a bankok EGYOLDALÚ SZERZŐDÉSMÓDOSÍTÁSAI MIATT. Ezt kéri most rajtuk számon a kormány, vagyis azt, hogy menjenek szépen vissza az EREDETI THM-ekre, úgy fair. Lássuk tisztán: a bankok ezzel az intézkedéssel jól járnak, mert ha visszavágják a THM-eket az EREDETI szerződésekben szereplőkre, akkor megtarthatják az ügyfeleket, és szépen, aktuális árfolyamon ketyeg tovább nekik a haszon úgy, ahogy eredetileg szerződtek az ügyféllel. Még a közben beszedett plusz hasznukat se kéri vissza senki, és azt is tudjuk, hogy a beszedett pénzüknek nagy része vissza kell kerüljön a svájciakhoz, ezt is tudják teljesíteni. Az ügyfél is jól jár, mert jelentősen csökken a törlesztőrészlete, és az állam demonstrálta, hogy meg tudja védeni az adóst a bank önkényétől. Emellett a kiváltás körül megindulhat a deviza vs. forint verseny az ügyfelekért, ami nagyon jó.Végezetük, mivel a bankok azt a plusz 2%-ot önkényesen és egyoldalú szerződésmódosításokkal érték el, ezért a kormány lépése jogilag sehogy sem támadható. Kész tehát, bank marad, haszna megvan, ügyfél marad, törlesztője kevesebb így is, úgy is, magyar bankrendszer startol. Ez volt a lépés lényege.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!