Kiborult az Economist a Hamász pénzügyein: a strómanok rákot zabálhatnak, miközben Gáza romokban

2023. november 23. 16:46

Míg a gázaiak sorsa tragikus, a Hamász pénze biztonságban hever valahol másol és a szervezet finanszírozói homárt ehetnek, miközben átnéznek a Boszporuszon – fogalmaz a lap.

2023. november 23. 16:46

A Hamász szerteágazó pénzügyi birodalmáról írt cikket az Economist. Mint a portál cikkének szerzője rámutat: a szervezet „pénzügyileg golyóállónak tűnik”, és „Izraelnek alig sikerült érezhető kárt okoznia akár bevételeit, akár megtakarításait” illetően.

Az Economist szerint a készpénzét és cégeit is jól rejtegeti a szervezet

A lap szerint a török bankok nem voltak együttműködőek, az amerikaiak szankciói pedig kevésbé hatékonyak, ha azok célpontja képes a bankrendszeren kívül tárolni a készpénzt. És mint írják: a Hamász a készpénzén túl a cégeit is ügyesen rejti el.

Valahányszor azt hinnéd, hogy elkaptál egy nagy halat, megváltoztatja a nevét”

– idézi a portál az egyik kétségbeesett kincstári tisztviselőt.

Ráadásul a lap szerint nő a kockázata annak is, hogy a Hamász pénzügyi helyzete tovább fog javulni. Mint írják: ahogy Izrael fokozza Gáza elleni támadásait, a palesztin-barát országok még könnyebbé tehetik a Hamász bankárainak életét. Hónapok óta keringenek például pletykák arról, hogy Erdogan török elnök gazdasági minisztériumának néhány köztisztviselője együttműködik a Hamász pénzügyi hivatalával – részletezi a lap.

„Izrael számára keserű kudarc lenne, ha a Hamász a háború ellenére is tovább gazdagodna” – írja cikke végén az Economist. Hiszen – mint fogalmaznak – vagyonával és pénzügyi gyökereinek érintetlensége mellett a Hamász (vagy egy hasonló szervezet) akár elpusztítása után is bármikor felbukkanhat és „újravirágozhat”.

Vagyis míg a gázaiak sorsa tragikus, a Hamász pénze biztonságban hever valahol másol és a szervezet finanszírozói homárt ehetnek, miközben átnéznek a Boszporuszon – zárja sorait a lap.

​***

Nyitóképen: Az izraeli határrendészet egyik tagja a megszállt ciszjordániai Nablustól keletre, 2023. november 23-án. Fotó: Zain JAAFAR / AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2023. november 23. 21:35
Haljál meg a szabad palesztináért. Miközben mi is történik? haljál meg értünk, hogy hülyére kereshessük magunkat a véreden és szenvedéseden.
Tommaso
2023. november 23. 20:08
a HamaSS vezérei rákot zabálhatnak, miközben Gáza romokban Orbán vezér pénze svájci bankokban, miközben otthon BRUTÁLIS INFLÁCIÓ sújtja a magyarokat, és az álamkasszában Orbán nem hagyott elég lóvét az oktatás és az egészségügy rendbetételére sem.
Tommaso
2023. november 23. 20:06
a palesztinok nem őslakosok, hanem migránsok. Az őslakó zsidók már 2000 éve éltek itt, mikor az első burnuszos arab erre-tevegelt. Ráadásul olyan, hogy palesztin nép, NEM IS LÉTEZIK. Erre bizonyság az összes, 1960 előtt kiadott Encyklopédia, Lexikon, és a világ népeivel foglalkozó tudományos kiadvány, és könyv.
Trüpéma
2023. november 23. 19:13
Na és? Ha áfás számla van a rákról, akkor mehet az EU-s támogatás is, nem? Furcsul a Delejen asszony megállapította: Teljes transzparencia, jogállami elköltés van. A rák ollója milyen kaliberű német vízvezetékből van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!