Eltávolíthatják Simort

2010. május 22. 13:20

A Raiffeisen elemzőinek véleménye szerint megnőtt annak az esélye, hogy eltávolítsák Simor Andrást az MNB éléről, illetve annak is, hogy ezt sikerrel megtehetik.

2010. május 22. 13:20
Megnőtt a valószínűsége, hogy a Fidesz megpróbálja eltávolítani Simor Andrást a jegybank éléről - írják a Raiffeisen szakértői elemzésükben. Az új kormány ugyanis gazdaságpolitikai céljait támogató vezetést szeretne látni a Nemzeti Bank élén. A leendő gazdasági miniszter, Matolcsy György monetáris politikai fordulatot szorgalmaz, így csökkentenék az alapkamat mértékét. A jegybank és a monetáris tanács tagjait csupán súlyos kötelezettségszegés esetén mentheti fel tisztségéből a köztársasági elnök, azonban a Raiffeisen elemzői több esélyt adnak arra, hogy sikerrel elmozdíthatják Simort.
 
A Varga Mihály vezette bizottság eddig 170 milliárd forintos lyukat talált a költségvetésben, így a hivatalba lépő kormány 3,8 százalékos helyett 4,5 százalékos hiánnyal tartja reálisnak átvenni az államháztartást. A Raiffeisen elemzői valószínűsítik, hogy a költségvetési hiány az állami vállalatok adósságátvállalásával és az adócsökkentéssel együtt meghaladja majd az 5 százalékot. Éppen ezért kamatcsökkentést nem valószínűsítenek, sem azt, hogy az euró árfolyama tartósan 275 forint alá csökkenne. Bihari Péter, az MNB Monetáris Tanácsának a tagja szerint a május 31-i ülésen véget érhet a tíz hónapja tartó kamatcsökkentő politika.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunbella
2010. május 23. 11:19
Simorral nincs sok baj, csak három: 1.Szakmai szempontból is elég ellentmondásos a tevékenysége. 2.Nem feltétlenül jó dolog, hogy a jegybankelnök jeleskedik különben valószínűleg legális off-shore mutatványokban. 3.Nálunk eddig az volt a minta, hogy az új kormány nem akart igazából együtt dolgozni a korábbi kormány által kinevezett jegybank-elnökkel.
Silcon
2010. május 22. 18:13
Viktor rendesen rugdalja alatta a széket, annyi szent. Nem fogadnék nagy téttel a maradására. Szimpatikus az amcsi rendszer abban, hogy ott kormányváltáskor szó szerint pár kivétellel a teljes régi garnitúra automatice feláll. Az új vezetés egyértelműen felelős mindenért, ami regnálása alatt történt. A választók meg 4 év műlva döntenek, hogy mennek vagy maradnak. Az 1998-ban a sok szoci duma ellenére nem végeztek komoly nagytakarítást, szerintem ez is hozzájárult egy kicsit a 2002-es vereséghez. Megyóék bezzeg rendesen kitakarítottak.
acsub
2010. május 22. 17:26
Járai is rászolgált volna az eltávolításra, mégis a helyén hagyták.
cutcopy
2010. május 22. 13:30
Naná hogy eltávolítják el is várja a nép.. persze a szocik megpróbálnak majd diktatúra-áldozatot kreálni belőle, de mi máshoz értenek mint sajnáltatni magukat..?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!