Az atomfelhő árnyékában – tényleg kitör a nukleáris háború?

2022. október 15. 10:07

Az egész hidegháborút végigkísértette a nukleáris háború rémképe. Az azóta eltelt évtizedekben aztán elfeledkeztünk róla, de a háborúban ismét fenyegetőznek vagy riogatnak az atommal. Körképünk.

2022. október 15. 10:07
null

Somkuti Bálint írása a Mandiner hetilapban

 

Akik a hidegháború idején nőttek fel, fájdalmasan tudatában vannak a pusztítás veszélyének, amivel egy atomháború járna. Gyerekkorom felett ott lebegett a Másnap (The day after) című katasztrófafilm által bemutatottak rémképe és a jól ismert csillagász, Carl Sagan által megjósolt nukleáris tél árnyéka. Bár ez a tapasztalat nem mérhető az ötvenes-­hatvanas évek nyílt fenyegetéséhez, a tudat, hogy egy óra alatt vége lehet a világnak, sok mindennek megadta a keretét.

A kiteljesedett globalizáció húsz-huszonöt éve alatt aztán nagyrészt megfeledkeztünk arról, hogy

a nukleáris energia egyszerre áldás és átok.

A tömegpusztító fegyverek (magyar katonai terminológiában töpfe) csoportjának leginkább ismert és rettegett tagja garantálja, hogy egy atomhatalmat „ne lehessen a vereség kétségbeesésébe taszítani”. Ezek a kisszámú európai nukleáris teoretikusok egyikének, a brit Michael Quinlannek a szavai.

Nukleáris triász

Hogyan is néznek ki azok az eszközök, amelyek sokak szerint bevetésre készen állnak? A nukleáris fegyvereket hagyományosan indítási helyük szerint csoportosítják: a szárazföldi, a légi és a tengeri képesség alkotja az úgy­nevezett nukleáris triászt. Egy ország csak akkor tekinthető tényleges atomhatalomnak, ha a robbanófejek mellett a célba juttató eszközöket is birtokolja. Éppen ezért kritikus jelentőségű Észak-Korea gazdasági nehézségei ellenére is folytatott rakétaprogramja vagy Irán jelenleg hagyományos robbanófejjel felszerelt, több ezer kilométeres hatótávolságú rakétái.

Egy globális, hadászati célpontokat érő nukleáris háborúnak kicsi az esélye”

Az atomfegyverek legjellemzőbb hordozóeszközei az interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM). Ezek az alapvetően irányítatlan – ballisztikus pályán repülő – eszközök lényegében nem sokat változtak a második világháborús német V-2 rakéták óta. Szilárd vagy folyékony hajtóanyagot használnak, hatótávolságuk függvényében több fokozattal is rendelkezhetnek az űrkutatásban használt rakétákhoz hasonlóan – a Szputnyik-1 nemcsak az első mesterséges égitest volt, hanem egy új fenyegetés megtestesítője is.

A fegyverek hatóerejét tnt-egyenértékben szokás megadni, általában kilotonnában. Egy 1 kilotonnás robbanófej 1000 tonna tnt robbanásakor fellépő hatásokéhoz hasonló károkat okoz, súlyosbítva a radioaktív sugárzással, valamint az óriási hő- és fényterheléssel.

Felhasználásuk módja szerint megkülönböztetünk harcászati, azaz hadműveleti és hadászati, azaz stratégiai nukleáris fegyvereket. Az előbbi kategóriába tartozó eszközöknek katonai célpontjai vannak, az utóbbiba sorolt fegyverek célpontjai közé a második világháború terrorbombázásaihoz hasonlóan az ellenség közigazgatási, lakossági és ipari központjai, azaz jellemzően a nagyvárosok tartoznak. Az első kategóriába tartozó eszközök jellemzően az adott haderőnemhez, azaz a szárazföldi vagy a légierőhöz, illetve a haditengerészethez tartoztak, a második csoport fegyverei az oroszoknál hadászati rakétacsapatok, az USA-ban a Stratégiai Légierő (SAC) állományába voltak sorolva.

Tonnák, kilo- és megatonnák

A hidegháború végével a rendszerben tartott számtalan fajta harcászati-hadműveleti nukleáris eszközt – mélyvízi bombát, tüzérségi atomlőszert, rövid hatótávolságú vagy tüzérségi harcászati nukleáris rakétát, szabadesésű atombombát stb. – a legtöbb állam kivonta a rendszerből. Ezek hatóereje a feladattól függően széles skálán mozgott, a mélyvízi bombáké jellemzően a kilotonna töredéke volt, a közlekedési csomópontok, raktárak ellen szánt harcászati nukleáris rakétáké 50 és 400 kilotonna között alakult. A hadászati-stratégiai atomfegyverek hatóereje 100 kilotonnától 1,5 megatonnáig terjedt. Összehasonlításul: a Hirosimára ledobott atombomba 15-20 kilotonnás volt.

Az amerikai, atomhajtású USS Annapolis tengeralattjáró a szintén atomhajtású USS Ronald Reagan repülőgép-hordozóval szeptember 30-án <br> Fotó: AFP / Handout / South Korean Defence Ministry
Az amerikai, atomhajtású USS Annapolis tengeralattjáró a szintén atomhajtású USS Ronald Reagan repülőgép-hordozóval szeptember 30-án
Fotó: AFP / Handout / South Korean Defence Ministry

Közös jellemzőjük a modern szárazföldi, silóból és a tengeri, erre a célra kifejlesztett tengeralattjáróról indított, általában 10-18 ezer kilométeres hatótávolságú interkontinentális rakétáknak, hogy több töltetet hordoznak. Ezek az úgynevezett önállóan célra irányítható robbanófejek (MIRV). A francia hadiflottában rendszeresített M51 rakéta például 10 darab ilyen robbanófejet hordoz. Hasonló a szerepük a cirkáló- vagy szárnyas rakétáknak, amelyeket szintén lehet a szárazföldről vagy hajóról, tengeralattjáróról indítani, esetükben jellemzően egy nukleáris robbanófej alkotja a hasznos terhet. Cirkálórakétából van légi indítású változat, illetve a francia légierő rendelkezik egy nukleáris robbanófejjel rendelkező föld-levegő rakétával is.

A légi indítású eszközök közül a klasszikus gravitációs, ejtőernyővel fékezett atombomba az amerikai harcászati nukleáris fegyverek egyetlen képviselője. A B61 nevű eszköz 0,3 és 400 kilotonna közötti robbanóerővel rendelkezik.

Információk szerint 230–400 ilyen atombomba áll az amerikai légierő rendelkezésére, ebből 100-at Európában tárolnak. Ezek egy része a törökországi incirliki légibázison volt, e készletet a 2016-os puccs után a hírek szerint Romániába szállították át.

Érdekesség, hogy a neutronbombának nevezett fokozott sugárzású fegyver (ERW) hivatalosan nem áll rendszerben egy országban sem.

Európai, pláne önálló nukleáris elrettentésről nem beszélhetünk. Az összes európai nukleáris fegyver a NATO parancsnoksága alá tartozik, és a négy darab, M51-gyel felszerelt francia tengeralattjáró, illetve a szintén négy darab, hasonló képességű, amerikai Trident D5 interkontinentális rakétával felszerelt brit naszád együtt sem éri el a tíz amerikai vagy a tíz orosz hajó erejét.

Ráadásul szárazföldi indítású rakétával egyik ország sem rendelkezik, ahogy légibombával sem, mindössze a 300–500 kilométer hatótávolságú, 300 kilotonna hatóerejű francia ASMP-t sorolhatjuk még az európai atomfegyverek kategóriájába, ideértve az itt tárolt amerikai készletet is.

Az orosz arzenál

A fentiekkel szemben amerikai becslések szerint

Oroszország 1000-2000 olyan robbanófejjel rendelkezik,

amely alkalmas a harctéri vagy a hadműveleti mélységben való bevetésre. Mivel egy – a hidegháborúban elképzelthez hasonló – globális, hadászati célpontokat érő nukleáris háborúnak kicsi az esélye, vegyük sorra, hogy az USA-éhoz hasonlóan szó­virágokkal telezsúfolt, de valójában rugalmas orosz doktrína milyen eszközökre támaszkodhat.

A leginkább szóba jöhető két fegyverrendszer a hírekben gyakran szereplő, jelenleg hagyományos robbanófejjel felszerelt Kalibr cirkálórakéta és az Iszkander rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta. Oroszország a Nyugattal ellentétben nem szerelte le tüzérségi atomlőszereit sem, így például az egyre sűrűbben bevetett 203 milliméteres önjáró nehéztüzérségi ágyúhoz, a 2Sz7 Pionhoz is van ilyen lövedék.

Felmerül a kérdés, hogy mi haszna lenne harcászati atomfegyverek bevetésének. Az egymással csapnivalóan kommunikáló orosz haderő- és fegyvernemek amúgy is nehezen találják meg és még nehezebben találják el a gyorsan mozgó, szétszórt ukrán egységeket. Márpedig ahhoz, hogy egy harckocsi megsemmisüljön, egy 1 kilotonnás robbanófejnek 90 méteren belül kell robbannia az amerikai hadsereg számításai szerint. A jelenleg orosznak nyilvánított területen elhelyezkedő vezetési pontokra vagy raktárakra sincs értelme nagyobb hatóerejű eszközzel csapást mérni. Ráadásul a később oda bevonuló, hiányosan felszerelt és kiképzett saját erőket (lásd a Csernobil környéki bénázást a háború elején) éppúgy hátráltatnák a robbanás hatásai, mint a terület későbbi gazdasági hasznosítását.

Csak bízni tudunk abban, hogy a hadviselés egyik utolsó tabuját nem döntik le”

Persze egy más nevében megrendezett, hamis zászlós incidens esélyét sem lehet kizárni – csak bízni tudunk abban, hogy a hadviselés egyik utolsó tabuját nem döntik le részérdekek miatt.

A fentiek persze egyáltalán nem jelentenek garanciát semmire: ez a háború szinte minden szakértőre rácáfolt már így vagy úgy. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a Belgorod tengeralattjáró körüli hisztériához hasonlóan csak a sajtó fújja a buborékot. Ugyanis a „szuper-tengeralattjáróhoz” hasonló pusztító képességgel a nukleáris rakétákat hordozó tizennyolc NATO­-tengeralattjáró is rendelkezik.

És egy megacunamit kiváltó nukleáris robbanás, ha a Holdról nem is, a világűrből jól látszik.

 

Nyitóképen: 1946-os amerikai atombomba-robbantási kísérlet. Fotó: Shutterstock

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunzoo
2022. október 15. 13:09
A tüzérségi atomlőszer kétékű fegyver. Kb 40 kilométeres hatótávolsága van. A lőszer szállítása ha felűnést kelt, a nagyobb hatótávolságú HIMARS hatásos megelőző tüzet lőhet. Aztán ha megsérül a tárolt atomlőszer, az egy piszkos bombává válik saját területen. A rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta lelőhető már, főleg ha nagyobb számban kapnak modern légvédelmi rendszereket. Azt is erdemes megfontolni hogy egy sikeres bevetés azonnal óriási összegeket szabadítana fel rakétavédelmi rendszerek fejlesztésére a világban. Annak a költségeivel Oroszország nem tud versenyezni. Totális gazdasági blokád lenne, még egészségügyi termékeket, gyógyszereket sem kapnának senkitől Aztán tíz év múlva ott állnának egy globális, akár űrbe telepített védelmi rendszerrel szemben. Hiába lesz robbanófejük, még a felszálló stádiumban ha szétlövik őket, piszkos bombaként a saját fejükre hull vissza. Ez hatalmas pénzügyi, gazdasági erőfeszítés lenne, de sikeres atomrobbantás esetén senki nem sajnálná erre a pénzt. Nato szinten szetosztva a költségeit, közös feljesztéssel megoldható.
néhai Ch.Pilot
2022. október 15. 13:04
Reméljük. Engem már idegesít ez a sok herce-hurca. :-D
Dezsőke
2022. október 15. 12:11
ez filmet láttuk már,- így kezdődött az ukrán-orosz konfliktus is...
Sany Xepi
2022. október 15. 11:39
Egyszer már az oroszok szomszédja kapott egy kis nukleáris ízelítőt. Ja és nem az oroszok voltak....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!