A recesszió és a tartalékok felélése ugyanakkor az esetek többségében nem jelent azonnali csődöt, a kedvezményes hitelekkel és egyéb támogatásokkal, valamint a magyar kis- és középvállalkozásokat segítő intézkedésekkel ugyanis a szektor súlyos mértékű eladósodása is megakadályozható.
„Közel egy éve csak jelentős korlátozások mellett tudunk dolgozni; nincs olyan gazdasági modell, amely egy éven keresztül inaktívan fenn tud úgy maradni, hogy a költségeket is viselje a túléléshez és az újrakezdéshez” – fogalmazott az MVI elnöke, rávilágítva ezzel az állami támogatás szükségességére, kiemelve, hogy a 2008-as gazdasági világválság után hét év alatt tudott visszakapaszkodni a szektor a válságot megelőző szintre, ez az idő pedig most sem lesz kevesebb.
A nyitás azonban nem lehet megoldás, ahogyan arra Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnöke rávilágított, a szervezet szerint ugyanis a vírushelyzetre való́ tekintettel érthető az ágazatban dolgozók elkeseredettsége, azonban a nyájimmunitás eléréséig vagy a szakemberek által meghatározott átoltottsági szintig elkerülhetetlen az intézkedések teljes feloldása.
Abban mindhárom piaci szakértő egyetért, hogy az öt százalékos elviteli áfa veszélyhelyzet utáni meghosszabbítása sokat segítene a kilábalásban és adópolitikai előnye is lenne, Gál Pál Zoltán szerint ugyanis az ételek egységes áfabesorolása az adózásra és az adózói magatartásra is jó hatást gyakorolna. Ezt segíti ki a gyorsított bértámogatás is. Az előbbieken felüli intézkedésekkel kapcsolatban Kovács László MVI-elnök elmondta: