A CEU-val együttműködésben tartotta a Trianon-szimulációt a német baloldali alapítvány

2018. november 16. 12:33

A CEU, Balázs Péter volt külügyminiszter által vezetett kutatócsoportjának hallgatói vettek részt a Friedrich Ebert Stiftung által szervezett Trianon-szimuláción.

2018. november 16. 12:33
Kereki Gergő
Kereki Gergő

A CEU és az Andrássy Egyetem magyar és külföldi hallgatói vettek részt a Friedrich Ebert Stiftung budapesti irodájának azon a politikai szimulációs játékon, amelyen az első világháborút lezáró békekötés folyamatát játszották újra a felek.

Portálunknak sikerült elérnie a Friedrich Ebert Stiftung budapesti irodájának egyik munkatársát, Molnár Jánost, aki beszámolt arról, hogy együttműködésben állnak a CEU-val, és volt is már hasonló szimulációs játékuk két évvel ezelőtt. 

Molnár szerint a diákok nagyon szeretik az ilyen játékokat, azokban aktívan részt vesznek. Idén az első világháború végének századik évfordulója kapcsán merült fel, hogy újra legyen ilyen szimulációs játék.

Az alapítvány munkatársa azt is elmondta, hogy ők a CEU Center for European Neighborhood Studies nevű kutatócsoportjával állnak kapcsolatban. A kutatócsoportot Balázs Péter, a Bajnai-kormány volt külügyminisztere vezeti.

A programról korábban már beszámolt az Újkor.hu portál is. Cikkükben azt írják, hogy „a szimulációs játékok során a résztvevők egy-egy ország döntéshozójának szerepét öltik magukra azzal a céllal, hogy egy kitalált vagy múltbeli nemzetközi politikai vagy jogi kérdést, válságot egy adott konferencián, diplomáciai úton, tárgyalással oldjanak meg.”

A Friedrich Ebert Stiftung budapesti irodája a Facebook-oldalán is beszámolt a játékról. Szerintük „a Trianon témát a magyar politika napjainkban is eszközként használja, különösen a békeszerződés aláírásának közelgő 100 éves évfordulója kapcsán. A kormányzaton belüli és azon kívüli nacionalista irányzatok hatalompolitikai megfontolások alapján arra használják a trianoni békeszerződést, hogy az államhatárokon belül élő magyarok és a határon túli magyarok körében patriotista érzelmeket szítsanak.”

Közleményükben arról is írnak, hogy a Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest és a planpolitik közös szervezésű „World War I Negotiation Simulation – Re-negotiating Peace” című rendezvényének célja, hogy a történelmi eseményeket egy interaktív szimulációs játék keretében közelebb vigye a résztvevőkhöz. A résztvevők a trianoni békeszerződés felelőseinek szerepét magukra öltve személyesen is átérezhetik és megérthetik az akkori döntéseket.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lami
2018. november 17. 12:29
Ez egy jó játék.kiváncsi lennék.hogy elemzik majd.Olyan városok elcsatolását.mint kassa .szabadka .nagyvárad.Ahol 90%ban magyarok laktak.
reggeli
2018. november 17. 10:43
Most, hogy a magyar emberek szimpátiájára lenne szükségük a "gaz kormány" elleni vitájukban, csak tovább bizonygatják, hogy semmi keresnivalójuk sincs nemhogy ebben az országban, de Kelet-Közép Európában sem.
Európai téridő
2018. november 17. 07:30
Nagyot hibáztak ezzel a benne részt vevők.
Csomorkany
2018. november 16. 20:37
Ezek a vesztüket érzik :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik