Fogják be az orrukat

2017. december 2. 17:39

Heller Ágnes
Magyar Narancs

Mindenki azzal jön, hogy az antiszemitáktól védi az országot meg az ellenzéket. Uramisten, én vagyok a holokauszt-túlélő, és nem ők!

„Azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy minden ellenzéki pártnak, a Jobbiknak is össze kell fognia a Fidesz ellen, mert a Fidesz nem egy párt, hanem egy zsarnokság összeesküvése.

Alapvető kérdés, hogy melyik párt akar egyáltalán választást nyerni. Most úgy tűnik, a Fideszen kívül egyik sem. Mindenki pontosan tudja – ha máshonnan nem, hát Tóth Zoltán választási szakértő véleményéből –, mi a győzelem, vagy legalább a fideszes kétharmad megakadályozásának feltétele: két ellenzéki listánál több nem lehet, és mind a 106 egyéni választókerületben egy ellenzéki jelöltnek kell indulnia a fideszessel szemben. Mégis minden ellenzéki párt azt hangoztatja, kivel nem fogna össze. Ez azt jelenti, hogy nem akarnak választást nyerni. Akkor viszont ne hazudjanak, ne mondják azt, hogy le fogják váltani a Fideszt. Vallják be őszintén, hogy elbújnak a felelősség elől. Olyan nincs, hogy a kecske is jóllakik, meg a káposzta is megmarad. Vagy a kecske, vagy a káposzta.

Nem lehet, hogy a pártok a különállásuk hangsúlyozásával szeretnének növekedni, de a választások előtt legalább az egyéni körzetekben visszaléptetik egymás javára a jelöltjeiket?

Ahogy most áll a helyzet, abból arra következtetek, hogy eszükben sincs megnyerni ezt a választást. A realitásokat kell számba venni: a Jobbik is egy ellenzéki párt, és a Jobbik nélkül lehetetlen legyőzni a Fideszt. Mindenki azzal jön, hogy az antiszemitáktól védi az országot meg az ellenzéket. Uramisten, én vagyok a holokauszt-túlélő, és nem ők! Ezzel a tapasztalattal a hátam mögött mondom, hogy ha nincs együttműködés a Jobbikkal, akkor a Fidesz fog hatalmon maradni. Ha a Fidesz hatalmon marad, az tragédia Magyarországnak. Nem egy bonyolult ügy ez.

Azzal azért, gondolom, számolt, hogy a Jobbikot a legtöbben nem egy szimpla ellenzéki pártként kezelik.

Nem az a kérdés, hogy a Jobbikot hogyan ítéljük meg. Minden amerikai ismeri a public fiction fogalmát: nem érdekelnek a motívumaik, nem érdekel a múltjuk, az érdekel, hogy ma mit mondanak, és milyen funkciót tudnak betölteni. Minden normális politikai gondolkodó tudja ezt, mégis azzal jönnek, hogy kivel nem szabad szövetkezni. Egyszer ezt már átéltem. 2010-ben az MDF mellett kampányoltam. A pártnak szüksége lett volna a volt SZDSZ-es szavazókra, de ők nem álltak be az MDF mögé, azt hajtogatták, hogy miket mondott a párt három meg öt évvel korábban. Ha az MDF akkor bejut a parlamentbe, a Fidesznek nincs meg a kétharmada. Ha arról kezdünk el beszélni, hogy évekkel ezelőtt ki mit mondott, akkor végünk van, nem tudunk normálisan gondolkodni. Ez nem egy erkölcsi iskola, nem egy moralitástársaság, nem arról van szó, hogy kit hívom meg ebédre vagy vacsorára. Egy konkrét feladatról van szó: meg kell szabadítani az országot egy olyan vezetőtől, aki tönkre fogja tenni. Hazafiságról van szó, ha szabad ezt a szót használnom ma, amikor mindenki a nemzetről beszél, csak nem csinál semmit a nemzet érdekében.”

A teljes interjút a Magyar Narancs november 30-i számában olvashatják.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/121629