Kiállt a Magyar Tudományos Akadémia a CEU mellett

2017. május 9. 20:54

A Magyar Tudományos Akadémia zárt ülésén újraválasztották Lovász Lászlót az MTA elnöki pozíciójába. Lovász korábban felajánlotta, hogy szívesen közvetít a Közép-európai Egyetem ügyében a felek között. A tisztújító közgyűlésén határozatban állt ki az Akadémia a CEU mellett és felszólította a kormányt, hogy fogadja el Lovász László közvetítési ajánlatát.

Az MTA főtitkára és főtitkárhelyettese ismét a megbízatást már az elmúlt három évben is betöltő Török Ádám és Barnabás Beáta lett. A keddi zárt ülésen élettudományi alelnöknek Freund Tamást, társadalomtudományi alelnöknek Vékás Lajost, természettudományi alelnöknek pedig a leköszönő Szász Domokos helyett Bokor Józsefet választotta az akadémia legfőbb döntéshozó testülete.

Az akadémia olyan szervezet, amelynek politikai megosztottságtól függetlenül elsődleges célja a tudomány szolgálata – fogalmazott Lovász László, aki szerint az első elnöki ciklusa legfőbb tanulsága, hogy az MTA munkája rendkívül szerteágazó, kiterjed a nemzetközi kapcsolatokra, a tudomány népszerűsítésére és a magyar társadalom általános kérdéseire is. 

Kevés a női tagja az Akadémiának

Lovász László kiemelte: a tavalyi közgyűlésen az akadémikusválasztáskor egyetlen új női kutató sem került az akadémiára. A testület ekkor úgy döntött, hogy elnöki bizottságot hoz létre ennek okainak vizsgálatára.

Az idei közgyűlés a Nők a Kutatói Életpályán elnevezésű bizottság javaslata nyomán elfogadott egy alapszabály-módosítást arról, hogy azok a tudományos osztályok, amelyek a levelező tagságra jelöléskor a rangsor első vagy második helyére női jelöltet állítottak, a maradékhelyek elosztásakor nagyobb eséllyel kapjanak majd levelező tagsági helyeket – hangsúlyozta Lovász László. Hozzátette: a módosítás nagyobb teret ad az elnökségének, hogy az akadémia érdekei szerint döntsön arról, kik kerüljenek a tudós társaságba a tudományos osztályok által megszavazott jelöltek közül.

MTA: Fogadja el a kormány Lovász közvetítési ajánlatát!

A Magyar Nemzet beszámolt arról is, hogy az MTA közgyűlése határozatban állt ki a CEU mellett.

„A CEU tudományos teljesítménye kiemelkedő, nagyon szerencsétlennek tartanánk, ha külföldre költözne”

– fogalmazott az MTA elnöke. Kitért arra is: a közgyűlés a felsőoktatási törvény Magyarországon működő külföldi egyetemeket érintő módosításával kapcsolatban azt javasolja a kormánynak, hogy fogadja el az MTA elnökének korábban egy nyilatkozatban tett közvetítési ajánlatát és tegye lehetővé a Central European University (CEU) további zavartalan működését Budapesten.

Az MTA elnöke nem árulta el, hogy mit válaszolt a kormány az ajánlatára

Az MTA honlapján korábban azt írta a Közép-európai Egyetem ügyével kapcsolatosan, hogy „fontos ennek a jelentős szakmai műhelynek a fenntartása”. Az mta.hu közzé tette az Akadémia számos osztályának és bizottságának az állásfoglalását is. 

„A CEU nagyon jelentős tudományos centrum, nemzetközi oktatási intézmény. Jó, hogy Budapesten működik. Nagyon fontos a kutatói és oktatói közösség, a szakmai műhelyek, a kutatócsoportok, a tudományos élet egyben tartása. Biztos vagyok benne, hogy a felek megtalálják a zökkenőmentes működést lehetővé tévő megoldást. Az MTA és én magam is szívesen közvetítünk ebben”

 

– nyilatkozta még márciusban Lovász László az mta.hu-nak, amit pénteken tett közzé az intézmény honlapja. A közgyűlés után újságírói kérdésre válaszolva Lovász elmondta azt is, hogy az ajánlatra érkezett válasz kormányzati oldalról, ám további részleteket erről nem akart elárulni.

(MTI / Magyar Tudományos Akadémia / Magyar Nemzet)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/111688