A CEU és a lelkiismereti szabadság

2017. március 29. 10:33

A magyar konzervatív-jobboldali értelmiségnek – benne nekem – nincs szüksége rá, hogy adminisztratív-jogi eszközökkel ebrudalják ki a CEU-t: ez megalázó.

2017. március 29. 10:33
Balázs Zoltán
hvg.hu

„Fölösleges tovább csűrni-csavarni a szöveg értelmezését. Gyakorlatilag biztos, hogy a célkeresztben a Közép-Európai Egyetem van. Az Egyetem 1991 óta működik Magyarországon, eleinte Prágában és Varsóban is. Illeszkedése a magyar felsőoktatáshoz nem volt problémamentes; ma sem az. A magyar egyetemi-akadémiai világ anyagi erőforrásait messze meghaladó lehetőségei sokszor irigységet, vagy – mondjuk enyhébben – frusztrációt váltottak ki a környezetében. Elitképzést csinál, a legjobb hallgatók közül is válogathat. Eredményei impozánsak, amelyek mögött azonban a magyar BA-szintű felsőoktatás és a magyar akadémiai szféra teljesítménye is ott van; erről sokan hajlamosak megfeledkezni. S nem tagadható, hogy a CEU-nak van világnézete, ha jobban tetszik, politikai karaktere, ami nem mindenki számára vonzó, nem mindenki érzi magát otthon benne. Erről van személyes tapasztalatom, de ez itt mellékes.

Mindezek a tények és tényezők azonban messze eltörpülnek a lényeges dolgok mellett. Minden indokolatlan és indokolt frusztráció ellenére a CEU inspiráció, modell, mérce és rang a magyar felsőoktatás jobbik részében. Az Egyetem Magyarország egyik ajtaja a világba – elnézést az egyszerű hasonlatért. S akár vonzó valaki számára az említett karakter vagy szellem, akár nem, ettől az még létezik, a civilizált világban mindenütt, amellyel mindig érdemes párbeszédet folytatni, ha kell, vitatkozni, keményen polemizálni. Ez nem a kormány dolga, nem is a kormánysajtóé. Ez mások dolga, többek között az enyém. A magyar konzervatív-jobboldali értelmiségnek – benne nekem – nincs szüksége rá, hogy adminisztratív-jogi eszközökkel ebrudalják ki a CEU-t: ez megalázó.

Természetesen a CEU-n folyó akadémiai tevékenység túlnyomó része nem is függ össze az említett politikai karakterrel meg szellemiséggel. Az ott oktató és kutató magyar kollégák megbecsült és segítőkész tagjai a magyar akadémiai világnak, a magyar társadalom-, gazdaság- és humántudományokat jelentős eredményekkel gazdagították. Lehet, hogy ezek papírízű kijelentések, de ettől még igazak. S fontosak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. március 30. 10:35
A hisztiző látványlibsik figyelmébe: Az Oktatási Hivatal 2016 második felétől kezdte meg eljárásait, hiszen idén, 2017-ben jár le az öt éves működési engedélyezési ciklus - kezdi közleményét az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A működési engedély 5 éves felülvizsgálata során több olyan működési problémára derült fény, amelyek nem felelnek meg a jogszabályoknak. Ezek az alábbi csoportokba sorolhatók: • a külföldi felsőoktatási intézmény nem a megfelelő jogszabályi keretek között folytatja a képzését, • nincs együttműködés és magyarországi partner, • hiányzik a programakkreditáció, • a külföldi felsőoktatási intézmény által kiállított okirat nem államilag elismert (fokozatot adó) oklevél, • a külföldi felsőoktatási intézmény nem minősül származási országában államilag elismert felsőoktatási intézménynek, • a közhiteles nyilvántartásba történő adatszolgáltatási kötelezettség nem teljesül, • a külföldi felsőoktatási intézmény nyilvántartásba nem vett képzéseket folytat. Kritikusnak nevezhetők azok az esetek, amelyekben a külföldi intézmény nem felel meg a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 76. § (1) bekezdésében rögzített alapvető kritériumoknak, azaz a származási országában nem minősül államilag elismert felsőoktatási intézménynek és nem bocsáthat ki a Magyarország területén folytatott képzésre tekintettel államilag elismert felsőoktatási fokozatot adó oklevelet.
1000bocs
2017. március 30. 08:46
Lenint még vagonban kellett visszacsempészni Oroszországba, miután megkapta az elvi képzést és elindulhatott végre forradalmat csinálni ami olyan sok jót hozott az orosz népnek. Soros csak egy szép és vállalható pofát kiván adni az ügynökképzésnek, lázításnak és bajkeverésnek - ami szintén olyan sok jót hoz az országok népének. (egyébként Soros a vagyonát abból szerezte, hogy tevékenysége során szegénységbe taszított tömegeket. Ezek után azzal a fedőszöveggel létrehozni az alapítványait hogy a szegénység és a társadalmi egyenlőtlensége ellen harcolnak - hát ez aztán az igazi zsidó pofátlanság. Hogy is hívják ezt ők? Hücpe?) Sajnáljátok a CEU-t? Ők a túloldalon ezt soha nem tennék ha rólatok lenne szó.
catalina9
2017. március 30. 07:18
kuszkusz http://- 2017. március 29. 18:54 Nincs a felsoroltak hazafiúi érzelmeivel semmi baj. Ha mondanak is hülyeséget ..." Érdekes, hogy olyan hülyeségeket még véletlenül sem mondanak, hogy védjük meg az országot a migránsoktól, avagy lehetőleg tűnjenek el a piás "hajléktalanok" az aluljárókból, vagy ne siránkozzunk a mártír Népszabadságos újságírókon. Ők nagyon pontosan tudják, hogy a "hülyeségeiket" valahol pontozzák, és ha elismerést akarnak, akkor ilyen "hülyeségeket" kell mondaniuk. és készségesen megteszik!!!
chemotox
2017. március 29. 22:19
"A magyar konzervatív-jobboldali értelmiségnek – benne nekem – nincs szüksége rá, hogy adminisztratív-jogi eszközökkel ebrudalják ki a CEU-t: ez megalázó. " Megalázó,nem megalázó de patkányok ellen nincs más módszer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik