Zuhanás a tőzsdéken – itt az összeomlás?

2015. augusztus 24. 15:22

Az esés mindaddig folytatódhat, amíg a jegybankok be nem adják a derekukat, és nem kezdenek el újra pénzt nyomtatni.

2015. augusztus 24. 15:22
Szabó Gergely

Vendégszerzőnk, Szabó Gergely, a Pénzriport szerzőjének írása.

*

Hétfőn folytatódott a világ részvény- és árupiacainak zuhanása, fejlődő országok devizái további nyomás alá kerültek. Itt a várva várt összeomlás?

A mostani áresések és az összeomlás lehetősége nem meglepetés, ezzel már korábban részletesen foglalkoztunk. A lényeg, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszerben a pénzek adóssággal szemben képződnek. Egyre több pénzre lenne szükség ahhoz, hogy növekedjen a gazdaság. Viszont az adósság nem tud a végtelenségig növekedni. Jelenleg ott vagyunk, hogy már „mindenki” maximálisan eladósodott. A jegybankoknak kell újra és újra pénzt nyomtatni ahhoz, hogy ne omoljon össze a rendszer.

Jelenleg egyszerűen annyi történik, hogy elfogyott, illetve kevésnek bizonyult az eddig nyomtatott pénz, ezért újabb körre van szükség az összeomlás elkerüléséhez.  Amennyiben nincs jegybanki pénznyomtatás, úgy a gazdaságban a 30-es évek nagy gazdasági válságban tapasztalthoz hasonló ördögi körök alakulhatnak ki:

– A csökkenő kereslet növekvő munkanélküliséghez vezet, ami további keresletcsökkenést okoz…

– A csökkenő árak nehezebbé teszik a vállalati hitelek fizetését, ez mind több vállalati csődöt jelent, ami további munkanélküliséget okoz… 

– A csökkenő árak csökkenő állami adóbevételeket jelentenek, amely tovább rontja a költségvetési egyenlegeket, a megszorítások pedig a kereslet további csökkenését eredményezik: ez még tovább növeli a munkanélküliséget…

– A GDP-csökkenés még jobban megnöveli az államadósság-terheket reál-értelemben, tehát az államadósságok fenntarthatósága még inkább kérdésessé válik… 

– A bankok mind vállalati, háztartási, mind az állam számára kihelyezett hiteleken hatalmas veszteséget szenvednek el, és csődbe mennek…

– Az államoknak nincs pénzük a bankokat kimenteni, végül mind az államok, mind a bankok csődbe mennek…

Ráadásul, mint ahogy azt korábban írtuk, a pénzügyi rendszer felépítése nagyon instabil. A pénzügyi rendszer úgy néz ki, mint egy feje tetejére állított kártyavár, amelynek egymástól távoli lapjait összekötötték. Egy szereplő bedőlése veszélyezteti az egész rendszert. Ezért, ahogy a fenti folyamatok beindulnak, nem is kell sokáig várni, amíg az egész rendszer gyorsan összeomolhat.

Mindezen okok miatt nehezen elképzelhető, hogy a rendszer békésen korrigálja magát lefelé. A központi (amerikai, európai, japán) jegybankok megtehetik, hogy nem avatkoznak be, de a tétlenségnek az a hátulütője, hogy összeomlik az egész pénzügyi rendszer. Tekintve, hogy ez politikailag nem kívánatos megoldás, a pénzügyi vezetés meg fog tenni mindent ennek elkerülésére.

A FED és a „szakértők” is belátható időn belül a kamatok normalizálódását vizionálják. A kamatemeléssel az az apró baj, hogy csak még inkább felerősítené a fent bemutatott folyamatokat. Az amerikai „jegybank”, a FED a piaci szereplők egy része számára már elveszítette a hitelességét, de a többi szereplő számára akkor tud konzisztensebb maradni, ha nem megy bele egy olyan kamatemelésbe, amiből aztán azonnal vissza kell hőkölnie a teljes összeomlás elkerülése végett.

Sőt, a FED valójában nemhogy nem emelhet kamatot (legfeljebb nagyon pici, szimbolikus mértékben), hanem egyre inkább az lesz a kérdés, hogy mikor és hogyan kezd a FED és más központi jegybankok újabb pénznyomtatásba.

Az esés pedig mindaddig folytatódhat, amíg a jegybankok be nem adják a derekukat, és el nem kötelezik magukat újabb pénznyomtatás mellett.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moha
2015. augusztus 25. 13:00
Szabó Gergely szépen leírja...és jól látja... egyszerűen: a következő digitális jel sorozat előállítását az kényszeríti ki ...hogy fedezze az eddig kibocsátott adósság kamatát, pontosabban annak a különbségét amit már a reálgazdaság nem állít elő, nem fedez ( ezer alakja van)....annyi pénz kel még amennyivel túl vagyunk a globális reálgazdaság valódi-érték-fedezeti -érték termelő képességén....nem nehéz belátni, hogy így még messzebb leszünk...majd még messzebb, és így tovább..látni fogjuk, ha bármi változik, ez az mint eddig is..
brekker
2015. augusztus 24. 22:30
theautomaticearth.com/2015/08/is-this-black-monday-crash-the-big-one-it-doesnt-matter/
brekker
2015. augusztus 24. 22:02
A fogalmi zűrzavart a "pénz" körül az okozza, hogy a bankszámlapénzt és a készpénzt (jegybankpénzt) is ugyanúgy pénznek tekintjük. A Hitelintézeti törvényben ráadásul benne maradt valahogy, hogy kamatot csak a pénz rendelkezésre bocsátásától lehet kérni: 40. hitel és pénzkölcsön nyújtása: a) hitelnyújtás: a hitelező és az adós között írásban létesített hitelszerződés alapján meghatározott hitelkeret rendelkezésre tartása az adós részére, jutalék ellenében és a hitelező kötelezettségvállalása meghatározott szerződési feltételek megléte esetén a kölcsönszerződés megkötésére vagy egyéb hitelművelet végzésére, b) pénzkölcsönnyújtás: ba) a hitelező és az adós között létesített hitel- vagy kölcsönszerződés alapján a pénzösszeg rendelkezésre bocsátása, amelyet az adós a szerződésben megállapított időpontban – kamat ellenében vagy anélkül – köteles visszafizetni, Akkor most egy bankszámlán jóváírt hitelért milyen alapon is kérnek kamatot a bankok? Csak akkortól járna, amikor kiveszi az adós készpénzben, vagy átutalja másik bankhoz. Addig csak rendelkezésre tartási jutalék járna.
Tündér_Lala
2015. augusztus 24. 20:14
További pénz nyomtatás ? A FED által eddig nyomtatott pénz azért nem okozott inflációt, mert azt az államok eladósítására használták (valós pénzkötés nélkül). Hitelt vettek fel többek között a bankjaik megmentésére, amelyek az amerikai döglött papiroktól fuldokoltak. A pénz egyre drágább (kamat emelés -CDS felár-) ami miatt az államok megszorításokra kényszerülnek, ami viszont a fizetőképes keresletet csökkenti. Ráadásul a globális termelés elvándorlása miatt már amúgy is baj van (hatalmas munkanélküliség). Miután a világ adósságállománya egyes becslések szerint így is tízszerese a világ vagyonának, a további pénznyomtatás további eladósodást feltételez, ami viszont a kamatterhek miatt (ez valóban megtermelt érték) tényleges összeomláshoz vezetne. Persze a viág ilyen módon történő kiszipolyozása belátom rém csábító, csakhogy bizonyos határon túl fellázadnak a delikvensek az ingyen bezsebelt pénzek miatt. Akkor azután jöhet az ami hadsereg porrá lőni a lázadó vezetők államait vagy egyszerűen fellázítani a fogalmatlan tömegeket újabb tűzfészkeket teremtve. A kizsigerelés ilyen foka elöbb utóbb mindenképpen összeomláshoz vezet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik