Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2015. március 8. 18:31

A Miniszterelnökség Orbán Viktor 2012-es parlamenti válaszával, és az akkor nyilvánosságra hozott dokumentumokkal reagált Simicska Lajos vádjaira.

Vasárnap megkerestük a Miniszterelnökséget, hogy reagáljanak a Simicska Lajos által adott interjúban elhangzottakra. A Miniszterelnökség Orbán Viktor Vadai Ágnesnek adott 2012-es válaszát juttatta el részünkre: 

Tisztelt Képviselő Asszony!

K/6446. Számon hozzám intézett írásbeli kérdésére az alábbi választ adom.

Mi, rendszerváltók annak idején arra tettük föl az életünket, hogy Magyarországon egyetlen becsületes embernek se kelljen soha többé abban a tudatban élnie, hogy megfigyelhetik, vájkálhatnak a magánéletében, akár az otthonában is lehallgathatják.

Minket – a rendszerváltó nemzedéket – annak idején ezért gumibotoztak, üldöztek és hallgattak le. De mi nem adtuk föl, legyőztük a diktatúrát, így ma már nyíltan beszélhetünk minderről, és Ön is ezért teheti föl ezeket a kérdéseket.

Válaszként levelére elmondom újra, amit már elmondtam – legutóbb 2006-ban – a személyemet érintő titkosszolgálati dokumentumok kapcsán.

Igen vaskos dossziéban dolgozta föl a diktatúra gépezete ellenzéki tevékenységemet. Az Ön által említett dokumentumok is szerepelnek ebben a dossziéban és évek óta ismertek a nyilvánosság előtt is.

Sorkatonai szolgálatom első időszaka alatt megpróbáltak beszervezni, de ezt visszautasítottam, így a kísérlet – amint az a mellékletből kiderül – sikertelenül végződött.

Később folyamatos megfigyelés alatt tartottak engem, a feleségemet, és ellenzéki társaimat. Az állampárt titkos nyomozásainak célszemélyei voltunk mindannyian.

Az is világosan kiderül a dokumentumokból, hogy a nyolcvanas évek elejétől mindenféle titkosszolgálati eszközt bevetettek ellenünk. Megfigyeltek, besúgókat állítottak ránk, lehallgató eszközöket telepítettek a munkahelyünkre, a lakásunkba, sőt, a hálószobánkba is.

Bizonyos jelenségeket, eszközöket észleltünk, de volt, amiről csak akkor értesültünk, amikor az erről szóló aktákat sok évvel később átnéztük.

Biztosíthatom, ezzel szembeszülni, újra átélni azt a fenyegetettséget, nem kellemes élmény – öt, tíz, de huszonegynéhány év távlatából sem.

Magyarországon jó ideje mindenki megismerheti a rá vonatkozó dokumentumokat, mindenkinek személyes felelőssége tehát, hogy miként számol el a maga szerepével, tetteivel.

Igen, támogatom, hogy mindenki megismerhessen és nyilvánosságra hozhasson minden rá vonatkozó adatot.

Eközben azonban a diktatúra ártatlan áldozatait meg kell védenünk attól, hogy újra áldozatokká váljanak. A hallgatások, megfigyelések dokumentációi ugyanis nem csak politikai információkat tartalmazhatnak a megfigyelt emberekről, hanem például magánéletük momentumait, érzelmi kapcsolatokat, betegségeket, családi problémákat, amelyeket az érintettek nem akarnak mások tudomására hozni. Ehhez joguk van, mivel szabad emberek, amit tiszteletben kell tartanunk.

Tájékoztatom, hogy válaszomat és a mellékelt dokumentumokat az Önnek való megküldéssel egyidejűleg az interneten is hozzáférhetővé tettem.

Az Orbán Viktor által 2012-ben közzétett dokumentumok ezen a linken érhetőek el.

A közzétett dokumentumok leirata a következő linkeken olvasható:

A Szolnok megyei III/III szigorúan titkos jelentése Orbán Viktor tevékenységéről
A Nógrád megyei rendőr-főkapitányság III/III osztály szigorúan titkos jelentése „Lévay Anikóról és vőlegényéről”
A Nógrád megyei rendőr-főkapitányság III/III. osztály szigorúan titkos jelentése „Dr. Lévay Anikó ügyében”
A Nógrád megyei rendőr-főkapitányság III/III. osztály szigorúan titkos jelentése a „BOJTÁR” és „VIKTÓRIA” fn. bizalmas nyomozásokról
A Szolnok megyei III/III. osztály szigorúan titkos, „Információ kérés” tárgyú jelentése 
A Szolnok megyei III/III szigorúan titkos jelentése a „BOJTÁR” fedőnevü bizalmas nyomozásban
A Szolnok megyei III/III szigorúan titkos jelentése „3/e rendszabály telepítésére” tárggyal
A Szolnok megyei III/III szigorúan titkos jelentése „3/e rendszabály telepitéséről - jelentés” tárggyal

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/82658


Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


stílustörés

A levelet végigolvasva, egy stílustörés észlelhető az egyesszámról a többesszámra váltáskor. Ez a bekezdés már nem orbánviktoros, olyan mintha máshonnan idemásolták volna.

"Az is világosan kiderül a dokumentumokból, hogy a nyolcvanas évek elejétől mindenféle titkosszolgálati eszközt bevetettek ellenünk. Megfigyeltek, besúgókat állítottak ránk, lehallgató eszközöket telepítettek a munkahelyünkre, a lakásunkba, sőt, a hálószobánkba is.

Bizonyos jelenségeket, eszközöket észleltünk, de volt, amiről csak akkor értesültünk, amikor az erről szóló aktákat sok évvel később átnéztük.

Biztosíthatom, ezzel szembeszülni, újra átélni azt a fenyegetettséget, nem kellemes élmény – öt, tíz, de huszonegynéhány év távlatából sem.

Magyarországon jó ideje mindenki megismerheti a rá vonatkozó dokumentumokat, mindenkinek személyes felelőssége tehát, hogy miként számol el a maga szerepével, tetteivel.

Igen, támogatom, hogy mindenki megismerhessen és nyilvánosságra hozhasson minden rá vonatkozó adatot.

Eközben azonban a diktatúra ártatlan áldozatait meg kell védenünk attól, hogy újra áldozatokká váljanak. A hallgatások, megfigyelések dokumentációi ugyanis nem csak politikai információkat tartalmazhatnak a megfigyelt emberekről, hanem például magánéletük momentumait, érzelmi kapcsolatokat, betegségeket, családi problémákat, amelyeket az érintettek nem akarnak mások tudomására hozni. Ehhez joguk van, mivel szabad emberek, amit tiszteletben kell tartanunk."


Az utolsó előtti csatolt dokumentummal kapcsolatban azért egy-két dolog nem világos számomra. (Amelyiket el kell fordítani.) Ez vonatkozik Orbán Viktor katonaidejére. E dokumentumot egyébként 3x is minősítették, egyszer 1999-ben, egyszer 2002 legvégén /tehát már nem az első Orbán-kormány idején/, a titkosságot 2049. 12.18-ig fenntartva. És van egy minősítés a dokumentum első oldalán, amely 2005-ben olvashatatlan.hónap 17-én kelt (mindegy, mert ez Gyurcsány ideje), mely a dokumentum titkosságát (talán, mert a pecsét kevéssé olvasható) "törölte(?)". E dokumentum magyarázatot igényel, és talán nem elegendő a későbbi megfigyelésekre utalni, e dokumentum ugyanis arra az időszakra vonatkozik, amellyel most Simicska előállt. El tudom képzelni, hogy egy ilyen adatlapot kitölthettek úgy is, hogy a beszervezett nem is tud róla, de ez a dokumentum azt a látszatot kelti, mintha beszervezték volna, és mintha 1981. október 20 és 1982. augusztus 1 között "kapcsolat" lett volna, amely a leszereléssel szűnt volna meg.


A rendszerváltás hátterében a titkosszolgálatok

Azon gondolkodom ,hogy hogyan is lehetett.

Elhiggyük ,hogy Orbán Viktor ebben az ügyben teljesen igazat mond?

"Sorkatonai szolgálatom első időszaka alatt megpróbáltak beszervezni, de ezt visszautasítottam, így a kísérlet – amint az a mellékletből kiderül – sikertelenül végződött."

Az is igaz lehet, amit Simicska állít ,hogy az elején be lehetett szervezve.
Valóban így volt? Először ő jelentett, majd a környezetéből már mások jelentettek róla?

A leszerelési bulit és a hiányzást is vissza lehet pergetni, erre lehetnek tanuk, hogy igazat mond-e Simicska vagy nem.

Végig lehet aztán tekinteni Orbán Viktor megfigyelésének a dokumentumait . Honnan kezdődött ,mikortól indult. Van -e a két időszak között átfedés?

Valószínű ,hogy OV titkosszolgálati aktivitása ha volt, rövid ideig tarthatott. Utána már őt figyelték meg.

A titkosszolgálatoknak nagyon alapvető , befolyásoló szerepe lehetett a rendszerváltásban. Egy idő után a valószínűleg felemásan viszonyuló Orbán Viktornak már nem kellett jelenteni , a szolgálatnak többet ért az ,hogy részletesen tudnak róla mindent és az ő mozgását figyelik.

Ahogy Antal Józsefét is. Őt állítólag Szállásy Árpád orvostörténész ajánlotta Esztergomban Csoóri Sándornak, így került az MDF-hez. Az ottani szervezeti,állambiztonsági emberek meg rábólintottak: jó lesz rendben , ezt az embert is ismerjük,régóta figyeljük.

Orbánt nagyon jól felhasználták Nagy Imre temetésén is , ami egy fontos átmentő lépése volt az MSZMP-nek, a későbbi MSZP-nek.

A szolgálatok mindent tudtak és mindent tudni akartak a háttértevékenységükkel.
Túlélésüket mutatja ,hogy még a 2006-os eseményeknél is jelentős szerepe volt a nyugdíjas rendőri vezetők klubjának és még tavaly is neveztek ki baráti, jó munkatársi alapon volt III/III-ast. Amire Orbán Viktor azt mondta, rábízza a belügyminiszterére.

Egy húsz év körüli fiatalemberen nemigen lehet számon kérni ezeket a dolgokat teljes felelősséggel, nem lehetett átlátása a rendszerről és a (részben) eszköz szerepéről .

Most azonban az ügynek a teljes megismertetése, megismerése lenne a legjobb.
A több évtizedes politikai tapasztalat már erre kötelezne. Akkor megnyílhatna az út ,egy tisztulási folyamat előtt.

Mivel a kormány folyamatos támadás alatt áll, egy feltételezett hazugság bevallása vagy a megerősödését okozná vagy még fokozhatná a támadottságát.

Az ország számára az is egy válasz lenne , ha egy fordulat történne és Orbán Viktor támogatná az aktanyilvánosságot és kidolgoznák ennek a módját.


ugyan, ella

Rendszerek vannak, érdekek vannak és mindig vannak olyan emberek is, akik tenni akarnak.


Simicska a haragosával szemben próbálja meg eljátszani az "objektív" igazságosztó szerepét , illetve az Orbán-ellenes sajtó próbálja ezt sugallani .


teregetés, hazugság, háború

Ez így rosszhiszeműség.
Nem kell rákontrázni. Abban az időben az emberek többsége KISZ tag volt.

Az is lehet ,hogy Simicska hazudik és Orbán csak a sikertelen beszervezésének a történetét mondta el neki. Bár így megbicsaklana a történet. Rábízta volna ezt a titkot Simicskára?

Az is lehet ,hogy a két akkori fiú között egy szó sem volt a titkosszolgálatokról és Simicska csak hazudik. Lehetséges, életszerű ez?
Hamis vádakkal jönni?
Az Orbán -Simicska háborúban a történtek után sokan mondták, hogy leleplezésre várnak. Ez lenne a nagy leleplezés?
Simicskának is vigyáznia kell a teregetéssel ,mert ha belelendül, akkor előjöhet olyan gazdasági ügyekkel is akár , ami miatt őt is előveheti a bíróság.


Melyik lapban jelent meg Lévai Anikó apjának a titkosszolgálati múltja a napokban?

Mi lesz a következő golyó SImicskától?
Meddig tud tüzelni és mikortól görbül el a puskacsöve?


Szegény Simicska, mekkora bajban lehet, mindjárt itt van március 15. és még nem sikerült megbuktatnia Orbánt!
Majer Aranka nem ért rá?


Minden szoci kormány alatt turkásztak s jőttek a vádak, sőt a jobboldali kormány ídején is beprobálkoztak Orbánnal.

Az aktáit Vadainak tudni kellett, hogy 2005-ben kiszedték és ekkor indúlt ellene suttogó propoganda, mikor Orbán addig nem , de akkor kikérte azokat és az akkori törvények alapján mász személy nevét és azonositásra alkalmas adatokat kisatiroták.

2014 től az új törvény szerint ma már megtehetné, hogy tokkal vonaval satirozás nélkül hoza nyílvánoságra kivéve azokat az adatokat melyeket ő maga nem akar.

Ezért hülyeség az ügynöklista gumicsontot a III/III as aktákat, mivel Eleve hét csoportfőnőkség Volt átfedések is voltak köztük. A lényeg nem az ügynökök amit tévesen privilégizált a Politika, hanem a Rendőrségi, Pártbizotsági és a főlső vezetés döntéshozok nevét kéne követelni akik kiadták a feladatot az alsobb szerveknek.

A mostani törvény azért jó, mivel a beszervezök, tartotisztek valamint az is, hogy milyen indokkal ki rendelte el a megfigyeléseket amit az érintettek teljesen nyílvánoságra hozhatnak, sőt az is megismerhető, hogy ki jelentett és mit.


Állitólag nem áll hosszú tömött sor a hivatalnál, a diktatura kárvallottjai elszenvedői valahogy nem éreznek erre késztetést.

Ez inkább politikusak fontos, hogy ha nem tudnak érdemi teljesitményt felmutattni, vagy szimpatizánsokat szerezni akkor jőn az ügynökkérdés és lehet a zavarosba halászni.


A társadalom nem lenne előbbre, ha egy listát nevekkel az internetre feltenének, ahogy se a szlovákoknál se a cseheknél nem müködött. Mivel a listákon személyes adatokat nem lehet felpakolni csak neveket ami csak találgatásokra adhat okot, de semmi más támpont nem lenne.

Nem tudom mit kezdene a nagyérdemü 200 Kiss Jánossal akik közül 20 an úgyanabba az évbe születek és 500 Nagy Istvánnal hasonló arányba.

Szerintem a hatályos törvény szerint mindenki megtudhat mindent tokkal-vonoval amiőt illetti sőt akár az internetre akár üjságban a médián keresztül közölheti azt.


Minden szoci kormány alatt turkásztak s jőttek a vádak, sőt a jobboldali kormány ídején is beprobálkoztak Orbánnal.

Az aktáit Vadainak tudni kellett, hogy 2005-ben kiszedték és ekkor indúlt ellene suttogó propoganda, mikor Orbán addig nem , de akkor kikérte azokat és az akkori törvények alapján mász személy nevét és azonositásra alkalmas adatokat kisatiroták.

2014 től az új törvény szerint ma már megtehetné, hogy tokkal vonaval satirozás nélkül hoza nyílvánoságra kivéve azokat az adatokat melyeket ő maga nem akar.

Ezért hülyeség az ügynöklista gumicsontot a III/III as aktákat, mivel Eleve hét csoportfőnőkség Volt átfedések is voltak köztük. A lényeg nem az ügynökök amit tévesen privilégizált a Politika, hanem a Rendőrségi, Pártbizotsági és a főlső vezetés döntéshozok nevét kéne követelni akik kiadták a feladatot az alsobb szerveknek.

A mostani törvény azért jó, mivel a beszervezök, tartotisztek valamint az is, hogy milyen indokkal ki rendelte el a megfigyeléseket amit az érintettek teljesen nyílvánoságra hozhatnak, sőt az is megismerhető, hogy ki jelentett és mit.


Állitólag nem áll hosszú tömött sor a hivatalnál, a diktatura kárvallottjai elszenvedői valahogy nem éreznek erre késztetést.

Ez inkább politikusak fontos, hogy ha nem tudnak érdemi teljesitményt felmutattni, vagy szimpatizánsokat szerezni akkor jőn az ügynökkérdés és lehet a zavarosba halászni.


A társadalom nem lenne előbbre, ha egy listát nevekkel az internetre feltenének, ahogy se a szlovákoknál se a cseheknél nem müködött. Mivel a listákon személyes adatokat nem lehet felpakolni csak neveket ami csak találgatásokra adhat okot, de semmi más támpont nem lenne.

Nem tudom mit kezdene a nagyérdemü 200 Kiss Jánossal akik közül 20 an úgyanabba az évbe születek és 500 Nagy Istvánnal hasonló arányba.

Szerintem a hatályos törvény szerint mindenki megtudhat mindent tokkal-vonoval amiőt illetti sőt akár az internetre akár üjságban a médián keresztül közölheti azt.


Simicska egy szarházi lett. Egyen töltött káposztát.


Nem azt mondtam , hogy nem ugyanaz.


Az Árpi most nem ért rá, hogy segítsen egy jobb választ összehozni!!


Mégiscsak az első diagnózisom volt a helyes- Ez a Simicska bolond. Alkoholista is, lehet, hogy a kettő összefügg, mert elitta az eszét.

Moszkvában, persze. Minden hivatalnoknak indigót kellett befűznie az írógépbe, s a másolatot egyenesen vitték Moszkvába. Sőt, Moszkvában találták fel a faxot és a fénymásolót. Sztálin pedig titokban internetezett.


Az Antall József-i rendszerváltás alapvonása volt a bosszúállások kiküszöbölése. De, amiképpen ez az eset is mutatja, ez is csak egyoldalúan sikerült. A rendszerváltók nem álltak bosszút, senki sem mosott be két nagy pofont a párttitkárának, az egyetemi főszemélyzetisnek, aki éveken át kivül tartotta őt az oskola falain, a vallatótisztnek, senkinek. Még csak foglalkozási tilalom alá sem estek ezek a vérgenyók, mint Németországban, Csehországban, Lengyelországban. Viszont a rohadt titkosszolgák, volt párttagok és funkcionáriusok minden adott alkalommal meglóbálják ezt az állítólagos "fegyvert", a zsarolás fegyverét. Simicska pedig ezzel a húzásával a zsaroló pribékek közé állt.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó