Megkeseredett méz az előválasztási bödönben – így csinált történelmet a baloldal „egyik legnagyobb politikai innovációja”

2024. március 12. 18:52

A Magyar György vezette Civil Választási Bizottság szombati ülésén több fontos döntést is meghoztak a baloldal önkormányzati előválasztásaival kapcsolatban. Időszerű feleleveníteni, hogyan csinált történelmet az „ellenzék egyik legnagyobb politikai innovációja” a 2022-es országgyűlési választáson.

2024. március 12. 18:52
Vizvári Soma

Nyitókép: Facebook

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, szombaton ülésezett a Civil Választási Bizottság (CVB), miután péntek éjfélkor lejárt az előzetesen arra megadott határidő, hogy a helyi jelöltek és jelölő szervezetek a bizottság közreműködését kérjék a baloldali indulók közti előválasztás lebonyolításában.

Bár néhány kérdés még nyitott maradt, lassan körvonalazódni látszik, hogy a CVB hol és mely jelöltek előzetes megmérettetésében működik közre.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint ismert, a Magyar György ügyvéd vezette CVB közreműködésével rendezték meg a baloldali pártok a 2021-ben az országgyűlési választásra készülő előválasztást is.

Eufória és kudarcélmény

Egyesek szerint a 2022-es országgyűlési választást megelőző előválasztás a baloldal nagy innovációjának indult. Valamiféle eufória, növekvő optimizmus – ami persze később csalókának bizonyult – érezhető is volt a szivárványkoalíció táborának környékén az egyéni jelöltek és a miniszterelnök-jelölt személyének véglegesítésekor. Még akkor is, ha

a vesztes politikusoknak a kudarc friss élményével kellett nekivágniuk az országgyűlési választás kampányának. Volt, akinek ez meg is pecsételte későbbi sorsát.

Például Fekete-Győr András Momentum-elnöknek, aki ugyan rögtön nem mondott le, miután az előválasztás első fordulójában utolsó helyen végzett, de végül 2021. októberében pártja küldöttgyűlése megvonta tőle a bizalmat.

Volt, aki előre látta, hogy ez így nem lesz jó

Horn Gábor, a baloldali előválasztás egyik ötletgazdájának számító Republikon Intézet vezetője szerint 

az elmúlt 12 év ellenzéki projektjei közül a legsikeresebbről beszélhetünk.

A politológus ezt nem közvetlenül az előválasztások lebonyolítása után, tehát a baloldal a 2022-es országgyűlési választáson elszenvedett katasztrofális veresége előtt nyilatkozta az Indexnek, hanem idén, 2024 februárjában. A Republikon vezetője tehát nem az előválasztásban mint ötletben látja a baloldal történelmi bukásának okát.

Horn állítását alátámasztandó az akkori közvélemény-kutatásokra hivatkozott és a kudarc gyökereit inkább abban látta, hogy nem tartottak elég körzetben előválasztást. Az Indexnek nyilatkozva ugyanis úgy fogalmazott, „például a Jobbik és a DK a fél országot felosztotta egymás között, ez megszüntette az előválasztás funkcióit az érintett helyeken, nem volt valódi verseny. Ha van előválasztás, azt komolyan kell venni.”

Aranyat érő bronz Márki-Zay nyakában

Közismert, hogy az előválasztások lezárultával Márki-Zay Péter lett a szivárványkoalíció jelöltje, arra azonban már kevesen emlékeznek, hogy Hódmezővásárhely polgármestere az első fordulót nem nyerte meg, és még csak nem is a második, csupán a harmadik helyezést sikerült elérnie, megelőzve a jobbikos Jakab Pétert és a momentumos Fekete-Győr Andrást. A dobogó második fokára Karácsony Gergely állhatott fel, a legtetejére pedig Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára. Csakhogy Márki-Zay harmadik helyezése kulcsfontosságúnak bizonyult, mivel így továbbléphetett a második fordulóba, amelyen egészen más eredmény született. Miután Karácsony Gergely leszögezte, hogy csak akkor nem indul a második fordulóban, ha elüti egy villamos, végül mégis csak visszalépett, ráadásul a Momentummal egyetemben a Dobrev-Márki-Zay döntőben utóbbit támogatta. Mindez elégnek bizonyult ahhoz, hogy Hódmezővásárhely polgármesterének bronzérme arannyá változzon a végső fordulóban, melyen végül jó 13 százalékot vert Dobrev Klárára.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Mások már jó előre figyelmeztettek az előválasztás gyenge pontjaira.

Hont András újságíró, kormánykritikus véleményvezér például egy 2021. október elsején, tehát az előválasztás két fordulója között, publikált Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: „Igen merész dolog az előválasztás képviselőjelölti eredményeiből bármilyen következtetést levonni a pártok támogatottságát illetően. Nem csupán azért, mert a legkülönfélébb koalíciók álltak föl, és az egyes jelöltek szavazatait nem lehet szétszálazni a különböző párthovatartozású szavazókra, de azért is, mert

legalább ennyire meghatározó volt, hogy egyes körzetben ki az ellenfél, tehát, hogy adott esetben ki ellen szavazott valaki

– és ennek is ezer oka lehet. Az ellenzéken belüli törésvonalak megmaradtak, és még az sem tisztázódott, hogy melyik törésvonal lesz végül a meghatározó, és hogy az így szétszabdalt csoportokat kik képviselik.”

Legkésőbb a 2022-es áprilisi országgyűlési választás mindent tisztázott. 

A Fidesz-KDNP pártszövetség több mint hárommilió listás szavazatot kapott (a szivárványkoalíció nem érte el a kétmilliót sem) és megszerezte a parlamenti madátumok 68 százalékát. Néhány héten belül pedig az is kiszivárgot, milyen csillapíthatatlan feszültségek jellemezték a baloldali választási koalació miniszterelnök-jelöltje és a többi vezető viszonyát végig a kampány alatt.

Ezt is ajánljuk a témában


 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:10
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­ö­­­g­ö­­­s­­­ ­­­l­­á­n­y­o­­­k­­­ ­v­­­á­­­r­n­­­a­k­ ­­­r­­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
llnnhegyi
2024. március 14. 16:35
Ahol Gyurcsány Ondó Ferenc és Magyar György összefog,ott fű sem nő. Választásokon kudarcot érnek el. Piroska néni seggükbe rúgja a nadrágukat.
llnnhegyi
2024. március 14. 16:29
Magyar György zugpolitikus, büszkén vállalja önkényes számláló biztosi beosztását. A 2022-s brutális előválasztás /választások elbukása után, újra neki lódult. Ez gonoszságra, aljasságra vall. Megint szétqrja választásokat!
makapaka2
2024. március 13. 10:03
MAGYARORSZÁG ROSSZAKARAÓ, ELÁRULÓI LÁTHATÓK A KÉPEN.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!