Már a lakók véleménye sem számít?! Szórakozóhely létesülhet a város szívében – köszönhetően a baloldali polgármesternek

2024. március 14. 08:22

Ezúttal nem kormánykritikus civilek kaptak helyiséget a II. kerületben. A Margit-negyed programon belül ezúttal egy szórakozóhely-szerűség létesülhet – a társasház lakói persze nincsenek oda érte.

2024. március 14. 08:22
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Őrsi Gergely szocialista polgármesternek és momentumos helyettesének, Berg Dánielnek oly fontos a Margit-negyed program, hogy úgy tűnik, alkalomadtán az sem zavarja őket, ha a II. kerületiek nemtetszésüknek adnak hangot döntési szándékaiknak a Margit-negyed programban, a baloldali városvezetés mégis áterőlteti az addig kihasználatlan önkormányzati ingatlan új bérleti szerződését.

Őrsi Gergely, Berg Dániel, Margit-negyed program
Őrsi Gergely és Berg Dániel a II. kerületben. Utóbbi elnökli a Margit-negyed Döntés-előkészítő és Tanácsadó Testületét, a Margit-negyed program mindenben is illetékes bizottságát
Forrás: Facebook

Margit-negyed program: kik kaptak eddig lehetőséget? (Nem fog meglepődni)

A Margit-negyed programról már több ízben írtunk a Mandiner.hu hasábjain: a kezdeményezést majd négy esztendeje hívták életre Őrsiék, amelynek eredeti célja a Margit körút környékének megújítása, valamint fenntarthatóbbá tétele.

Ezt is ajánljuk a témában

A program kidolgozása, koordinálása érdekében felállítottak egy szakmai-politikai testületet, amit Berg vezet, a grémium tagjai között ott találhatjuk Osvárt Andrea színésznőt. Beszédes a munkafolyamat: ez a testület értesül először a helyiséghasznosításról szóló pályázatokról, majd már csak a rostán átesett igényekkel szembesülhet az önkormányzat gazdasági és tulajdonosi bizottsága.

Hogy kik kaptak eddig lehetőséget? Beszámoltunk arról, hogy mások mellett Fekete Angelika (Analóg Angelika), a Tilos Rádió Budapest korábbi, kormánykritikus szólamokat egyáltalán nem nélkülöző munkatársa galéria, közösségi tér és kulturális találkozópont kialakítására kapott felhatalmazást. Természetesen kapott. Ugyanígy a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Soros György alapítványa által támogatott Habitat for Humanity Magyarország Alapítvány.

Nem mellékes,

Őrsiék olykor jelentősebb bérleti kedvezményt nyújtanak,

mert szerintük nyereség a kerület, így az önkormányzat számára, ha a nyertes pályázók kedvezményes díjszabással jutnak hozzá a helyiségekhez, mivel az üresen álló ingatlanok önmagukban is költségeket jelentenek számukra.

A Dugattyús-ház lakói nem kérték, mégis megkapják: alkohol, zaj és cigifüst

Most arról értesült portálunk, hogy március elsején úgy kapott zöld lámpát egy majd 600 négyzetméteres Margit körúti irodahelyiségre benyújtott pályázat, hogy az örökségvédelem alatt álló, 1938-ban épült társasház, az úgynevezett Dugattyús-ház lakói azt nem támogatták.

A kiírás Budapest igen kedvező, frekventált területén, a Margit körút 15-17. szám alatt lévő, földszinti ingatlan öt plusz öt éves, határozott időtartamra szóló bérbeadásról szólt. (Ott kávézó, közösségi tér és egy úgynevezett podcast-stúdió kialakítására.) A bérleti díjat 1 millió 48 ezer forint plusz áfában állapították meg (havonta fizetendő); és az egyéb kötelező kiadások mellett a mindenkori bérlőt terheli a közös költség (94 ezer 880 forint/hó), illetve a társasházi fűtési díj (119 ezer 340 forint/hó plusz áfa) megfizetése.

A pályázó részére nehezítő körülmény volt úgymond, hogy – idézzük – „a nyertes pályázó tudomásul veszi, hogy az ingatlan ingatlan-nyilvántartási megnevezése »iroda« és örökségvédelem alatt áll, ezért a pályázati kiírásban szereplő vegyes funkcióra (üzlethelyiség és iroda) tekintettel, az ingatlan egy részére a rendeltetésmód-változtatás lefolytatása érdekében, az örökségvédelmi hatósághoz kell fordulnia, melyet követően csak az örökségvédelmi határozat birtokában kezdheti meg a működését”.

Tavaly szeptember 25-én került az önkormányzat illetékes bizottsága elé a pályázat. Átment. November 20-ig volt lehetőség jelentkezni a kiírásra, amelyre több érdeklődő után csupán ketten jelentkeztek, s az értékelő bizottság az Urban Innovations Zrt.-t (a Budapest Park partnercégét) hirdette ki győztesnek, miután a vállalkozás a hiánypótlásnak eleget tett. December és 2024 februárja között több egyeztetés történt a felek között – erről tanúskodnak a Mandiner.hu által megismert dokumentumok –, a társasház lakói viszont egyre több kérdést fogalmaztak meg:

  • többek között a majdani bérlő üzleti hátteréről, a 2019-ben alapított vállalkozás 2022-es nettó árbevétele ugyanis nulla forint volt;
  • ahogy a cég létszáma is zéró, ráadásul tulajdonosi kölcsönből működtetnék a helyiséget;
  • nem utolsó sorban pedig a vállalkozás valós szándékáról, amely egy 100 fő befogadására képes szórakozóhelyet szeretne a földszinti helyiségben kialakítani, amire eddig nincs referenciájuk;
  • mindezt pláne úgy, hogy a társasház lakói korábban nyilatkozatot fogalmaztak meg, amelyben a következő állt: nem járulnak hozzá, hogy a Dugattyús-ház földszinti helyiségének irodai megváltoztassák.

Utóbbit 41-ből 32 tulajdonos írta alá.

Őrsi Gergely az aggodalmakról: 100 fő eloszlik, a DJ háttérzenét szolgáltat

Úgy tűnt, a társasház február 1-i közgyűlése pontot tesz az ügy végére. Voltak, akik szerint kompromisszumra kell törekedni Őrsi Gergelyékkel, előrelépés, hogy ki tudják adni a birtokukban lévő területet, s hogy a városvezető a bérleti díj egy hónapi összegét felajánlotta a társasháznak – amelynek lenne helye.

Mások sem kételkedtek a polgármester pozitív szándékában, de kifejtették, hogy a helyiség ilyenfajta hasznosítása igen zavaró következményekkel járna a lakóközösségre nézve. Éjféli nyitva tartási idő, alkoholfogyasztási lehetőség, dohányfüst, terasz, zenekari stúdió – vetették fel többen. Az egyik helyiségbejáráson el is hangzott: az Urban Innovations Kft. vendéglátásból és alkoholárusításból tervezi a kulturális események finanszírozását.

Végül a társasházi közgyűlésen részt vevők 67 százaléka nem támogatta az Urban Innovations Zrt. pályázatát, mert nem szerettek volna szórakozóhelyet;

33 százalékuk pedig amellett foglalt állást, hogy a vendéglátóhelyiség létrehozását csupán akkor tudná elfogadni, ha annak nyitvatartási ideje 22 óráig szólna, ha a hangszigetelés olyan minőségben készül el, ami nem zavarja a lakókat, illetőleg nem lesz terasz.

Nem így történt, ugyanis sem az értékelő bizottság, sem pedig a momentumos Berg Dániel által elnökölt Margit-negyed Döntés-előkészítő és Tanácsadó Testülete (MNDTT) nem talált kivetnivalót a pályázóban, annak ellenére sem, hogy a lakók többsége korábban nemmel szavazott a bérleti szerződésre. Zöld utat kapott a pályázó Urban Innovations Zrt.

A baloldali városvezetés több körön át úgy érvelt, a Dugattyús-házban nem kocsma fog létesülni, mind a nyitvatartási időre, mind az alkoholfogyasztásra van szabályozási kompetenciájuk, s az sem igaz, hogy a Margit körút 15-17. alatt zenekari stúdió létesülne. Csupán egy podcast-stúdió. Ahol olykor zenekari feljátszás történik, érveltek. Több ütemben tervezett pályázatról van szó, mondta például a szocialista polgármester: Őrsi, ahol egyáltalán nem létesülhet koncerthelyszín. Egyébként: a 100 fő eloszlik, a pályázatban szereplő DJ, elektronikus zene a kiállításokra, azok háttérzenéire vonatkozik, fűzte hozzá. Momentumos helyettese a nyertes cégről pedig kijelentette: kevés ilyen stabil anyagi helyzetben, komoly infrastruktúrával rendelkező pályázó van.

Nyitókép forrása: Facebook


 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:01
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­ö­­g­­ö­s­ ­l­­á­n­y­o­k­­­ ­­v­­á­­r­n­a­­­k­ ­­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
bola-00
2024. március 14. 14:38
Nem csak a társasházi gyűlésre kell elmenni és jól szavazni!
Spiritmonger
2024. március 14. 13:22
A lakókkal mindenhol csak a baj van. Egy szórakozóhely közelsége csak növeli a pecó értékét, ha meg ennyire nem bírja a frájer, hogy élet van a közelében, akkor eladja qrva drágán a kéglit, elmegy egy alvóövezetbe, ahol még fingani is tilos, és marad egy valag pénze. Ugyanez van mindenhol, ahol a helyi önkormányzat és a vállalkozói szféra életet akar vinni.
blackorion93
2024. március 14. 12:10
Még szerencse , hogy mindenki akkumulátorgyárat akart a kert végébe :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!