Megtudtuk, közelebb kerültünk-e ahhoz, hogy a 18 évnél fiatalabbak ne vásárolhassanak energiaitalt

2024. február 25. 10:15

Az ötletet felvető politikusok remélik, hogy a végleges verzió minél hamarabb a frakció, majd az Országgyűlés elé terjeszthetik.

2024. február 25. 10:15
Energy drink
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Tavaly október elején nagy port kavart egy KDNP-s politikusok által felvetett ötlet, miszerint be kéne tiltani a kiskorúak számára, hogy üzletekben energiaitalt vásárolhassanak. Az iskolák környékén rendszeresen látható, hogy a bejárat előtt csoportosulva a fiatalok energiaitalt isznak, ráadásul sokan nem is állnak meg ott, hogy csak egy ilyen terméket fogyasszanak el. A tiltás két szószólója, Nacsa Lőrinc és Hollik István KDNP-s képviselők egy közös nyilatkozatban ismertették az ősz folyamán, 

jól látják a gyermekekre leselkedő veszélyeket, amelyek egyike az energiaitalok akár mindennapos fogyasztása.

Ezt is ajánljuk a témában

Hollik István úgy fogalmazott, mind a ketten háromgyermekes édesapák, így a gyermekvédelem náluk a politikai feladaton túl szülői kötelességet is jelent. Ismertettek az Országos Mentőszolgálat azon adatait is, amelyekből kiderült, hogy az OMSZ  egységeit évente átlagban száz olyan esethez riasztják, ahol egy 18 évet be nem töltött személy energiaital-fogyasztása miatt lett rosszul. 

Ez azt mutatja, hogy a termékek fogyasztása ebben a korosztályban egészségügyi kockázatot jelent”

– közölték. 

A szigorítást egy két éve nyáron történt eset is indokolja, amikor is a hatvani Kossuth Lajos Általános Iskolában kiesett egy 14 éves fiú az iskolapadból, nem reagált semmire, hiába érkeztek ki gyorsan a mentők és láttak neki az újraélesztésnek, már nem tudták megmenteni. A fiúnak vérnyomás- és súlyproblémái voltak, rosszulléte előtt pedig energiaitalt fogyasztott. 

A tanárok elmondása alapján gyakori, hogy a gyerekek 10-11 óra környékén elalszanak az órán, mert akkor múlik el a reggelt elfogyasztott energiaitalok hatása”

– mondta Nacsa Lőrinc.

Can of Red Bull Energy Drink
Fotó: HERBERT P. OCZERET / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

Létezik olyan, hogy Magyar Energiaital Szövetség, és nekik nem tetszik az ötlet

A Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) főtitkára, Csibi Sándor a kormánypárti politikusok bejelentése után reagált a tiltás felvétésére az Indexnek: azt írta, sajnálatos, hogy a két politikus féligazságokat közölt. Abban egyetért, hogy meg kell védeni a gyerekeket, azonban a tiltás helyett a szervezet az edukációra fektetné a hangsúlyt. 

El kell magyarázni a 18 év alattiak számára, hogy mi az a mennyiség, amit biztonsággal elfogyaszthatunk, és mi az, ami már káros a szervezet számára”

– közölte a Magyar Energiaital Szövetség első embere, aki szerint ennyi erővel a kólát is be kéne tiltani a kiskorúak számára, ugyanis egy liter kólában hasonló mennyiségű cukor és koffein van, mint egy doboz energiaitalban. Szavai szerint az energiaitalokat egészséges felnőttek számára tervezték, hogy azonnali energiát és éberséget biztosítsanak, miközben vitaminokkal is gazdagítanak. Csibi szerint egyetlen eset sem volt, amikor kétséget kizáróan meg lehetett volna állapítani, hogy csak az energiaital-fogyasztás súlyos esetet okozott volna. 

Így áll most

Utánakérdeztünk, hogy áll jelenleg a szigorítás és mikor lesz betiltva az energiaital a kiskorúak számára. Nacsa Lőrinc lapunknak elmondta, a javaslatuk bejelentése óta számos egyeztetést folytattak kormányzati, civil, gyermek- és családvédelmi, valamint orvosszakmai szervezetekkel. 

Ezek az egyeztetések megerősítették a javaslatunk szükségességét. Reméljük, hogy a végleges verziót minél hamarabb a frakció, majd az Országgyűlés elé tudjuk terjeszteni”

– közölte lapunkkal a politikus. 

Can of Red Bull Energy Drink
Fotó: HERBERT P. OCZERET / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

Nacsa egy lapunknak adott korábbi interjújában arról beszélt: az orvostudomány már régen egyértelműen kimondta, hogy az alkohol káros a kiskorúak szervezetére, általánosan elfogadott az állami tiltás. Szavai szerint mostanra világossá vált, hogy az energiaitalok is rettentő kárt okoznak a fejlődő szervezetben, azokat is ugyanabba a kategóriába kell sorolni. Felidézte addiktológus orvosoknak azon egybehangzó álláspontját, miszerint, amennyiben már gyerekkorban energiaital-fogyasztóvá válik valaki, annak még később, felnőtt korban is súlyos egészségügyi következményei lehetnek.

Eltérő álláspontok

Zacher Gábor, az ország egyik legismertebb orvosa nemrég a „Mutasd Magad!” podcastműsornak volt a vendége, ahol arról beszélt, a marihuána mellett az energiaital is túl szigorú megítélés alá esik, úgy gondolja, utóbbi a dobozos energiaitalok nem rosszabbak a kávénál vagy a kólánál. Ezt azzal indokolja, hogy a doboz oldalán pontosan leolvasható, mit tartalmaznak az italok. az interneten keresztül az összes összetevőnek pedig utána lehet olvasni. Véleménye szerint napi egy doboz energiaital minden további nélkül beleférhet, arra kell csak figyelni, hogy ennél senki ne fogyasszon többet. 

Fotó: FRILET Patrick / hemis.fr / Hemis via AFP

Nem az extremitásokból kell kiindulni, hanem itt is arról szóljon a dolog, hogy magyarázzuk el a gyereknek, hogy 14 év alatt ne, de 14 és 18 év között egy doboz energiaital, nagyjából 80 milligram koffein semmilyen káros hatással nem bír”

– jelentette ki Zacher. 

Ugyanakkor a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) támogatja a kormánypárti politikusok törekvését, ők ráadásul azzal a kitétellel is szigorítanák a felvetést, hogy energiaitalt a dohánytermékekhez hasonlóan normál kiskereskedelmi élelmiszerboltban ne is lehessen megvásárolni, csak a dohányboltokban. Hasonló állásponton van a gyermekorvosok szövetsége is, amely üdvözölte a fiatalok előtti tiltás javaslatát, azonban hozzátették, elsősorban a szülőkben kellene tudatosítani az energiaital-fogyasztás veszélyeit.

Nyitókép: GARO / Phanie / Phanie via AFP

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. február 25. 18:54 Szerkesztve
/hatvani Kossuth Lajos Általános Iskolában kiesett egy 14 éves fiú az iskolapadból/ Éppen oda megyek holnap, Fenyőharasztiba. Kondoleálok a malackánál. Miért nem olyant esznek isznak? Hagymás vér fogyasztható 18 év alatt is. Mi leszünk a Kerítésépítő Csapat. Azt mondták, lehet a jelentkezni a kolbásztöltésre. De a nejem nevet akar a csapatnak. Hát van.
Pelso j.
2024. február 25. 13:40
te gábor, tudod te, ki a piacvezető a hazai energiaital bizniszben? - - vagy csak a hülyét játszod egy jelentéktelen és haszontalan írással?
EX_Terminator
2024. február 25. 13:02
Ti hapsikáim!? Pontosan ugyanabba a kategóriába tartóztok az eszelős szarságaitokkal, meg erőszakoskodásotokkal nálam mint gyurcsány! MÉG AHHOZ IS TÚLSÁGOSAN UNDORODOK TŐLETEK HOGY BELÉTEK TÖRÖLJEM A LÁBAM!
EX_Terminator
2024. február 25. 12:56
TUDJÁTOK MIK VAGYTOK TI? KIBASZOTT IMBENICILIS IDIÓTÁK! TUDJÁTOK HOGYAN ÉRZEK IRÁNTATOK? HÁNYHATNÉKOM VAN TŐLETEK!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!