A készpénz betiltásáról merengenek a HVG-n, mutatjuk, mi a valóság

2024. február 05. 14:40

Magyarországon még csak plakátokat látunk arról, hogy meg kell védeni a készpénzt, mint „szabadságjogot” – hangzott el.

2024. február 05. 14:40

Mi a szerepe a készpénznek a gazdaságban? Milyen előnyei és hátrányai lennének a készpénzmentes társadalomak? Ennek járt utána pénzügyi podcastjében, a Kasszakulcsban a HVG.

A beszélgetés elején Gyükeri Mercédesz és Sztojcsev Iván felidézték, hogy az elmúlt időszakban sokan láthattak szórólapokat arról, hogy 

meg kell védeni a készpénzt, mint szabadságjogot”

Gyükeri Mercédesz arra volt többek között kíváncsi, hogy eltűnhet-e a készpénz a rendszerből. Erre Sztojcsev Iván azt felelte, „rövid távon biztos nem fog eltűnni a készpénz. Valószínűleg középtávon sem. Hosszú távon előfordulhat olyan lehetőség, hogy marginalizálódik. 

Sokkal valószínűbb az, hogy elveszti majd idővel a jelentőségét,

 de ez is évtizedes távon történhet meg” 

Majd hozzátette, „attól nem kell tartani, hogy konkrétan betiltanák, de tény, hogy a politika mostanában nagyon felfedezte magának a témát”.

„Magyarországon még csak a plakátokkal találkozunk, illetve a szélsőjobb el kezdi  nyomni azt a témát, hogy meg kell védeni a készpénzt, és ehhez becsatlakozik a kormány néhány arca is, akik látványosan készpénzzel fizetnek.

De tőlünk Nyugatra, a populista jobboldal már nagyon rajta van már a témán”

Az ő kommunikációjukban a szabadság következő bástyája, amit meg kell védeni”– jelentette ki az újságíró.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A teljes beszélgetést ITT hallgathatják meg.

Nyitókép illusztráció. Fotó: 123rf.com

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiritmonger
2024. február 05. 19:36
A készpénz és a lőfegyver a polgár utolsó menedéke a mindenkori hatalommal szemben. Ez az oka annak, hogy a mindenkori hatalom tiltani/korlátozni akarja a használatukat.
csapláros
2024. február 05. 16:35
Önmagában baromira kényelmes, hogy nem kell kilónyi aprót cipelni és bankjegyekkel bajlódni, azonban, ha hó végén megnézi bárki az éves kártyahasználati díjat, a bankszámla havidíját, a számlavezetési díjat, a pénzforgalmi jutalékot és az esetleges SMS vagy az egyenleg lekérdezési díjat, akkor kétségei támadnak a kártyatulajdonosnak, hogy a bankok által is szorgalmazottan mire is megy ki a játék, azzal a havi 3-5 ezernyi, a számláról "semmiért" eltűnő pénzeket tekintve, amikor minden automatizált, emberi beavatkozás nélkül. Lesápolják azt az örömet is, amit az a kényelem okoz, hogy az élelmiszer áruházak önkiszolgáló kasszáinál a vevő maga olvassa be és maga helyezi el a szatyrában a kártyával fizetett termékeket, sorban állás nélkül.
Burg_kastL71-C
2024. február 05. 16:28 Szerkesztve
Utoljára Gorcsev Ivánról Rejtő J. így írt A tizennégykarátos autó - ban. " Gorcsev Iván a Rangoon teherhajó matróza még 21 éves sem volt midőn elnyerte a fizikai-Nobel díjat. Ilyen nagy jelentőségű tudományos jutalmat e poétikusan ifjú korban megszerezni példátlan nagyszerű teljesítmény, még akkor is, ha egyesek előtt szépséghibának tűnik majd, hogy Gorcsev Iván, a fizikai Nobel-díjat a makao nevű kártyajátékon nyerte el, ... "
pugacsov-0
2024. február 05. 15:58
Ne mondjunk le a készpénzről. Van mikor bedöglik a terminál, állok mint az a bizonyos a hegyen és nem tudom elvinni a megvásárolt árut.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!