Orbán nem volt liberális, ma sem illiberális

2024. január 29. 07:15

A földesúr földet ad a jobbágyoknak, míg cserébe hűséget, szolgálatot kap.

2024. január 29. 07:15
null
Juszt László
Juszt László
Facebook

„Régóta mondom, hogy Orbánt semmilyen ideológia nem befolyásolja. Ő nem volt liberális, s ma sem illiberális. Sőt! Nincsen az az ideológia, ami bármennyire is befolyásolná. Tovább megyek. Nem csinál titkot abból, hogy mi az, ami vonza.  Gondoljuk végig. A megyékből vármegyéket csinált. Főispánokat nevezett ki. És… – ellentétben azzal, amit hirdetett – nem középosztályt épített, hanem úgy háromszáz évvel visszalökve az országot, – a feudalizmust építette ujjá a XXI. században.

Mint tudjuk a feudalizmus olyan társadalmi berendezkedés, ahol a hűbérurak és vazallusok között függő viszony alakult ki. Megtörtént. Másik neve hűbériség vagy hűbéri rendszer, a föld birtoklásán alapul. Elvitték a földeket?  Az alá- és fölérendeltség föld adományozásán keresztül jön létre: a földesúr földet ad a jobbágyoknak, míg cserébe hűséget, szolgálatot kap. Miután mára nem csak a föld a kincs, osztogat bármit, cégeket, koncessziókat, hivatalokat, s persze sok-sok pénzt.

Az ilyen hűbérurak hatalmát örökölték az utódok. Az uralkodói rendszer így alakított ki szoros láncolatot, amelynek része volt akkor is, ma is az egyház is. Szóval hölgyeim és uraim! De semmiképpen sem polgártársak – köszöntöm Önöket a feudalizmusban.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madas
2024. január 30. 11:47
Viszont Juszt világéletében kommunista volt és az is maradt. Persze nem érdek nélkül, milliárdokat lopott össze.
zakar zoltán béla
2024. január 29. 19:37
1966-ban a gimnáziumi másiDiKos történelemkönyvben szó szerint ez olvasható. Még Kató néni is emlékszik rá....
pragmatika
2024. január 29. 18:31
Mondjuk a fenti fotó roppant kifejező. A fénynek hátat fordít a zsírdisznó. Az arca meg ennek megfelelően sötét.
pragmatika
2024. január 29. 18:27 Szerkesztve
A Fidesz a tradíciókat szeretné többek között visszaállítani, (a feudalizmust nyilván nem is tudná). A tradíciókat komcsikám amit ti 70 év alatt sem tudtatok hálistennek nyomtalanul törölni. Ja, hogy elvitte a földeket ? B.meg ti vittétek el a rendszerváltáskor és nem csak a földeket, hanem nagyjából a komplett nemzeti vagyont. Mondjuk a fotó találó. A fénynek hátat fordítasz, az arcod így lesz sötét. Na, húzz vissza az ólba zsírdisznó. Ott várnak az elvtársaid. Remélem ott is maradtok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!