Bérletügy: megszólalt a MÁV-Volán-csoport, március elsejétől jönnek a változások

2024. január 09. 20:32

Egyszerűbb és kedvezőbb tarifarendszert ígérnek.

2024. január 09. 20:32
null

 Magyarországon március 1-jétől egyszerűbb és kedvezőbb tarifarendszer lesz, amelyet például a 14 éven aluliak ingyenes utazása és új, 24 órás vármegye- és országdíjtermékek jellemeznek – közölte a MÁV-Volán-csoport kedden az MTI-vel. Rámutattak, hogy a jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus lesz.

Kiemelték, hogy az új rendszerben a 14 év alattiak és a 65 év felettiek díjmentesen, a 14-25 év közöttiek pedig félárú jeggyel utazhatnak.

Ezenfelül az országbérleteknél megszűnnek a még érvényes adminisztratív korlátozások: március 1-jétől az országbérlettel lehetőség lesz az első és prémium osztályra történő kiegészítő jegy megváltására is. A vármegyebérletek viszont az InterCity vonatokon továbbra sem lesznek használhatók. Közölték, a kedvezményes vármegye- és országbérletek változatlan feltételekkel maradnak igénybe vehetők – elsősorban a hazai diákigazolványok birtokában, de a jogosultak köre kiegészül az ellátottak utazási utalványával rendelkezőkkel is.

Ezzel az intézkedéssel egyidejűleg a vármegye- és országbérleteken kívül minden más bérlettípus megszűnik, így például a félhavi bérletek, a HÉV-bérletek, a Volánbusz környéki bérletei és a TramTrain-bérletek is.Arra is kitértek, hogy a napi többszöri utazást tervezők számára bevezették a „Vármegye24” és „Magyarország24” napijegyeket. Előbbi a megegyező vármegyére szóló vármegyebérlet feltételei, utóbbi az országbérlettel megegyező feltételek szerint használható fel 24 órán belül. 

A „Vármegye24” 999 forintba, a „Magyarország24” 4999 forintba kerül. 

A kedvező árú napijegyekből további kedvezmény már nem vehető igénybe, mindkét díjtermékből csak teljes árú változat lesz elérhető.

Az új tarifarendszer bevezetésétől díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést azok a fogyatékkal élők és tartós betegek, akik most 90 százalékos kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben, de a helyi közlekedést már most is díjmentesen használhatják.Továbbá nem kell menetjegyet váltania majd többek között a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban, illetve a fogyatékossági támogatásban részesülő, a gyógypedagógiai intézményekben és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanulóknak. Kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak a jogszabályban leírt esetekben. Díjmentesen utazhatnak a magyar igazolvánnyal, illetve a magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők is. Azok a nagycsaládosok is díjmentességben részesülnek a jövőben, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét. Változatlanul díjmentesen utazhatnak a hadirokkantak és hadigondozottak, valamint a tartózkodási engedéllyel rendelkező menekültkénti, menedékeskénti vagy oltalmazottkénti elismerésüket kérő és ennek elismert emberek. 

A közalkalmazottakat a jövőben korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető – mindössze regisztrációhoz kötött – 50 százalékos kedvezmény illeti meg.   Az ellátottak utazási utalványával rendelkezők korlátlan számú 50 százalékos kedvezményes utazásra, továbbá kedvezményes ország- és vármegyebérletek vásárlására válnak jogosulttá – olvasható a MÁV-Volán-csoport közleményében.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paracelsus-2
2024. január 09. 23:32
A 65 év feletti osztrák, német, holland és egyéb majmok ingyenes utazásának lehetőségét kellene megszüntetni, de azonnal.
Pandaka pygmaea
2024. január 09. 21:05
Kamugeri ezt hogy tálalja saját sikereként?
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2024. január 09. 21:04 Szerkesztve
mi lenne ha mindenki végre piaci árat fizetne a közlekedésért ... túl sokan lógnak az ingyen meg félárú csöcsön, aki 25 évesen még félárú jegyet vehet az majd szavazzon a választásokon 25 éves kora után ahhoz még gyerek, hogy teljes árat fizessen, de 18 évesen már nem annyira gyerek, hogy szavazhasson anyja picsáját mi ez baszd meg róbert bácsi konyhája?
llnnhegyi
2024. január 09. 20:58
Vitézy Dávidnak fucss.... ATV -nek fucss..... Karácsony Gergelynek fucss... ----------+++++--------- A kötekedő libbcsikommcsi oldal kapott egy végzetes pofont az MJK-tól ( Lázár)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!