A fehérhegyi csata óta a csehek söröztek, és megadták magukat

2024. január 16. 22:14

Hiába, ilyen a mentalitásuk.

2024. január 16. 22:14
Havas Henrik
Havas Henrik
Facebook

„Ha hiszi, ha nem, Lanczos úr, pontosan tudom, hogy az angliai légicsata legjobb vadászpilótái csehek és lengyelek voltak. Sőt, még ennek a Josef Frantiseknek a neve is rémlik, csakhogy nem az egyes katonák hűségességéről vagy gyávaságáról van szó, mielőtt még Jan Palachra terelné a szót, aki a ’68-as megszállás elleni tiltakozásul felgyújtotta magát. Szögezzük le, hogy a ’68-as cseh reagálás a szovjet, lengyel, magyar csapatok bevonulására az volt, hogy rafinált módon eltekerték az útjelző táblákat! 

Amikor 1867-ben megszületett az osztrák-magyar kiegyezés és létrejött a dualista Monarchia, a csehek, morvák annyira megsértődtek, hogy titokban polka klubokat szerveztek, hogy ily módon, ha illegálisan is, de tiltakozzanak. Az pedig már mindennek a teteje, hogy miközben a csehszlovák-német határon Európa egyik legerősebb erődrendszerét építették ki, Hácha elnök aláírta a megadásról szóló papírt, amit Hitler elé tolt!

Európa egyik legerősebb hadseregének teljes felszerelését adták át a csehek a németeknek, akik a Skoda-tankok nélkül bele se vágtak volna a lengyel hadjáratba. 1620, a fehérhegyi csata óta a csehek söröztek, és megadták magukat. Hiába, ilyen a mentalitásuk. A pofátlanságukra jellemző, hogy a tősgyökeres magyar falut, Bőst, a Heydrich elleni merénylet egyik résztvevőjéről, Gabcíkról nevezték el, és amikor műsort csináltam a tervezett erőmű körüli vitáról, nem voltak hajlandók a település magyar nevét használni. Emelem a kalapom Josef Frantisek előtt, remek vadászpilóta volt, kár, hogy otthon nem engedték harcolni!

Az viszont igaz, hogy a csehek jégkorongban nagyon jók.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Getty Images / Pgiam

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cicologus
2024. január 20. 15:33
Na ebben az egyben először életemben egyetértek veled
Agnieszka
2024. január 17. 13:53
Néha Havas Henrik is igazat ír.
Box Hill
2024. január 17. 12:10
1941 áprilisában volt, amikor Churchill és a csehszlovák emigráns kormány elnöke, Edvárd Benes, meglátogatták a leamingtoni katonai bázist, ahol a csehszlovák hadsereg maradéka gyakorlatozott. A csapatok szemlézése alkalmával Churchill szomorúan megjegyezte: „Kétezer ember – ennyi maradt egy másfélmilliós hadseregből.” Forrás: W. Averell Harriman: Special Envoy to Churchill and Stalin 1941-1946 (Egy rendkívüli követ Churchillhez és Sztálinhoz), Hutchinson of London, 1976, 58. old.
Héja
2024. január 17. 10:56
Havas szokásos ostobán áltanánosító közlése.... Lapozzunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!