Antalli örökség

2023. december 12. 09:08

Mit kellett volna másképp tennie? Hogy őszinte legyek: fogalmam sincs. Erre sem ma, sem 1993-ban nem tudtam a választ.

2023. december 12. 09:08
Szentesi Zöldi László
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Antall Józsefre 2023-ban a legtöbben mártírként gondolnak. Elsősorban végzetes betegsége miatt, amely rövidre szabta miniszterelnöki pályáját, de azért is, mert a rendelkezésére álló időben nem tudta maradéktalanul végrehajtani az új nemzeti cselekvés programját. Éppen ezért bukott hősként emlékeznek rá, nem beszélve azokról, akik indulati vagy érzelmi okokból az elszalasztott lehetőségeket hánytorgatják fel utólag.

Ma, halálának harmincadik évfordulóján a Magyar Nemzetben több írást is találnak Antall Józsefről. Természetesnek tartjuk ezt, hiszen Pethő Sándor lapjában az elhunyt miniszterelnök hagyatéka nem emlék és nem káprázat, hanem a saját jussunk.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kónya Imre

Vendégszerző

Idézőjel

Amikor Göncz szombat délután beviszi a kórházba a kitüntetést, homlokon csókolja az ágyában fekvő miniszterelnököt. Szemtanúk szerint Antall arca ettől a csóktól megvonaglik.

Azonban tegyük fel a bennünk zakatoló legfontosabb kérdést: mit kellett volna másképp tennie? Hogy őszinte legyek: fogalmam sincs. Erre sem ma, sem 1993-ban nem tudtam a választ. Pontosítok: azt könnyebb megmondani, hogy mit nem tett jól, de az optimális megoldás harminc-egynéhány esztendő elteltével sem látszik világosan. Ráadásul időközben zavarba ejtő részletek derültek ki hazánk rendszerváltozás utáni politikai, gazdasági, erkölcsi kiszolgáltatottságáról. Ma már teljességgel világos, hogy a hatalomváltás az urnákban megtörtént, a valóságos életben azonban elmaradt. Hogy ez mennyire Antall bűne és mulasztása, arról nemigen érdemes vitát folytatni, hiszen az első szabadon választott kormány sok területen nem a maga ura volt. Ezért azonban nem Antall József, hanem a félbemaradt rendszerváltozás külföldi »gazdái«, valamint hazai segítőtársaik a felelősek. Nem csoda, hogy az állandó küzdelem nemzeti szuverenitásunkért ma is sorskérdés, ha nincs a birtokunkban, csak az üres kamra kulcsát őrizzük a zsebünkben.”

Nyitókép: MTI/Varga László

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 13. 07:41
A buta antall, a komplett rokonságát, baráti körét magával rántotta a szar qrmányába. Elárult mindent és mindenkit: megalkudoott az ávósok fattyaival és a patkányt hozta a nyakunkkra, ellopta a zsidó kommunisták által a háborút követően ellopott holmit még egyszer a kommunista cimboráival, miközben a zsidó kommunista banda által államcsődig halmozott államadósságunkat ügyesen megduplázta, nehogy menekülhessünk a zsidó kommunista rabságból. Kisemmizte azokat szar kárpótlási jegyekkel ismét, akiket a zsidó kommunista banda már egyszer kisemmizett. Szarrá zsarolta az ügynökaktákkal a zsidó kommunista haverjai ellenségeit, megalkudott a trianoni rablókkal, az elszámoltatást és az igazságtételt elszabotálta, elsikkasztotta a komplett állami vagyonnal együtt. Az általuk okozott károk felmérhetetlenek. Még egy szaros kerti budit is szégyen lenne elnevezni. Átok volt rajta és marad is.
gyaloggos
2023. december 12. 19:37
MIT kellett volna másképpen tennie? TAKARÍTANI - legalábbis szerintem.
tintapaca
2023. december 12. 17:13
Még annyi adalékot Antall Józsefhez, hogy "fogott" ember volt. A nyolcvanas évek közepén-végén, egy nemzetközi orvoskongresszuson - ahol az Orvostörténeti Múzeum igazgatójaként Antall is jelen volt -, Schulteisz Emil egészségügyi miniszter úgy mutatta be egy külföldinek Antallt, hogy ő Magyarország jövendő miniszterelnöke! A beszélgetés fültanújától tudom. Az, hogy előjött a semmiből, nem volt része a polgári ellenállásnak, senki sem ismerte, az ostoba CSoóri Hozta be az MDF-be, miután a kisgazdáknál nem kapott szerepet - fontos tény. Kell még valamit mondanom, Ildikó?
Spiritmonger
2023. december 12. 17:12
Dr. Antall József a létező legrosszabb felelős vezetők között említhető csak. Gyáva, gyenge, közepszerű, teszetosza, naiv politikus volt, aki még nála is gyengébb képességűekkel vette magát körül. Mit kellett volna másképp tennie? 1, Megnyitni a 3/3-as aktákat. 2, Lengyel mintára újratárgyalni az államadósságot. 3, Kárpátalját visszacsatolni Magyarországhoz. 4, Leszámolni az SZDSZ-szel. 5, Kitakarítani a közéletből a kommunista szemetet. Egyiket se kezdett hozzá. Ezt a bűnét semmi nem mentheti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!