A budai keresztény értelmiség nagy része úgy áll a politikához, mint egy dölyfös kiskamasz

2023. december 14. 11:53

„A kereszténység nem azonos a fideszességgel, a »NEResztény« nem keresztény” – ezt értjük. De ettől még miért ne lehetne egy politikus keresztény elköteleződésű?

2023. december 14. 11:53
null
Szilvay Gergely

Furcsa kereszténységértelmezések vannak mostanában forgalomban a keresztény értelmiség – főleg a fővárosi, azon belül is a budai keresztény értelmiség – köreiben. Eme kereszténységértelmezések többnyire aktuálpolitikai ihletettségűek, nevezetesen a kormányról alkotott véleményekből következnek, azok előzik meg, ez esetben többnyire kontra módon. E kereszténység­értelmezések szerint a kereszténység lényege vagy az ellenség szeretete, vagy épp az, hogy mindenkivel leülünk beszélgetni. Emellett még szokás kritizálni a kormánypárti keresztényeket azzal, hogy túl magabiztosak abban, mi is a kereszténység; a kormánnyal szimpatizáló, esetlegesen a kormánypártok holdudvarához tartozó keresztény értelmiségieket rendszerint leereszkedően figyelmeztetik: a kereszténység nem azonos a fideszességgel, a „NEResztény” nem keresztény.

Kétségkívül igaz, hogy a fideszesség nem ugyanaz, mint a kereszténység – csak hát ezzel azok is tisztában vannak, akiket leereszkedően figyelmeztetnek erre.

Hogy a fideszesség, a kormánypártiság összeegyeztethető-e a kereszténységgel, arról már vannak vitáink. A kormánykritikus keresztény értelmiségiek szerint a kormány álkeresztény, szerintünk ez tévedés.

Azonban a fenti kereszténységértelmezéseket valló és figyelmeztetéseket megfogalmazó budai keresztény értelmiségiek nem veszik észre, hogy saját maguk is azt teszik, amivel másokat vádolnak: magabiztosan értelmezik a kereszténységet. Emellett pedig miközben szerintük a kormánypártiak utálják ellenfeleiket, azaz nem valósítják meg a keresztény ellenségszeretet parancsát, aközben ők maguk – mármint a budai keresztény értelmiségiek – ugyanezt teszik azokkal, akiket NEReszténynek titulálnak.

Ezt is ajánljuk a témában

Venne-e Jézus vászontáskát noÁrtól?

Egészen nagyszerű, hogy a Heti Válasz mellett még a Nyugati Fény is a keresztény értékrend mibenlétéről értekezik advent idején. Francesca Rivafinoli írása.

Bocs, de ha már ennyire érzékeny valaki a keresztény szeretetparancsra, akkor hogy fér bele neki a NEResztényezés és hasonlók?

Nekem oké a csipkelődés, könnyedén túlteszem magam rajta, de látok itt némi következetlenséget.

Egyébként azt magabiztosan ki tudom jelenteni, hogy a kereszténységnek nem az ellenségszeretet a lényege, és nem is az, hogy „mindenkivel üljünk le beszélgetni”. A kereszténység lényege az apostoli hitvallásban van, a kereszténység fő célja pedig a lelkek megmentése. 

És szerintem az is erősen féloldalas – ám keresztény értelmiségi körökben felettébb divatos – kereszténység­értelmezés, miszerint „Isten szeret”, „ne ítélj”, és ennyi, s ha Isten szeret, akkor semmi további keresztény elképzelésre, tanításra nem lehet hivatkozni, mert az nem keresztényi.

El kell fogadni mindenkit, mindenével együtt, és semmi további elvárás nem lehet vele szemben. Kivéve persze, ha kormánypárti, ne adj Isten kormánypárti politikus, akkor hirtelen lesznek követelmények. Mindenki esendő, ez tény és való, nem fogjuk megvalósítani a keresztény eszményt, csak akkor ne várjuk el eme eszmény megvalósítását a politikusoktól sem – ettől azonban még miért ne lehetne egy politikus keresztény elköteleződésű?

A keresztény értelmiség idealista, és ez nagy baj, az idealizmus ugyanis éretlenséget takar.

A budai keresztény értelmiség nagy része úgy áll a politikához, mint valami ingerült kamasz gyerek. A politikai érzéke mínuszban van. A lelke mélyén eleve ódzkodik attól, hogy a keresztények induljanak a hatalmi versenyben, hatalomra kerülve pedig használják a hatalmat, átültessenek a gyakorlatba – ha töredékesen is – bizonyos keresztény elképzeléseket. A hatalom mint olyan eleve gyanús számukra, amit értek, csak hát a világ úgy működik, hogy van benne hatalom. Önfeladás nem élni a politika adta lehetőségekkel. A keresztény idealizmus éretlenség; a keresztény realizmus lenne a felnőtt válasz. 

(Nyitókép: Molnár Áron Facebook-oldala)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 17. 22:27
Szilvi,a budai keresztény értelmiség nem tud mit kezdeni ezzel az uralkodó tolvaj bandával.Ennyi.
tamasib31
2023. december 16. 08:36
Akikről itt szó van, nem csak Budán léteznek. Mi finnyás keresztényeknek hívjuk őket.
viator-11
2023. december 15. 16:56
Vattafák (önjelölt igényes nárcisztikusok számára: What a Fuck). Ma már megint túl sok a megélhetési / jóeNberkedési / nárcisztikus látványkeresztény. Pedig az egész pont nem erről szól. Aki tudja, tudja.
Ez D-dúr és e-moll
2023. december 14. 16:05 Szerkesztve
"Lakat1983 2023. december 14. 14:34 Ezügyben érdemes elolvasni a NoÁr-botrány főszereplőjének, a ciszterci gimnáziumban magyartanárként romboló Nyényeinek az írását..." Megfogadtam a tanácsodat és elolvastam "Nyényeinek az írását". Nényei buta, fogalma sincs, hogy mi történik körülötte, mivel és kikkel áll szemben, mire használják fel. Furcsa, mert én azt hittem, hogy nem ilyen rövid az emberek esze, vannak még emlékeik arról, hogy hogyan is működött nálunk a létező szocializmus. Az idősebb papok talán még képben vannak azzal kapcsolatban, hogy mi is folyik most az egyházakkal és a régi rutinokat alkalmazzák, hallgatnak, mert tudják, ha beleállnának a vitákba, többet ártanak az ügyüknek, mint használnak. Ha Orbán környezetében még volnának ép eszű és erkölcsű tanácsadók, felhívhatnák a figyelmét, hogy egyházi ügyekben sokkal nagyobb mértékletességet tanúsítson a kormány, de, úgy látszik, ma már a bankár- és rendőrlogika uralta el a hatalomtechnikát. Így megy ez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!