Migrációkutató: Egyre profibbak az embercsempészek a déli határnál

2023. november 11. 07:51

A Migrációkutató Intézet igazgatója kijelentette, „felfoghatatlan” mennyiségű pénz van az embercsempészetben.

2023. november 11. 07:51

Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatójával készített interjút a Magyar Nemzet annak apropóján, hogy csütörtökön amerikai, francia és izraeli partnerintézmények bevonásával 

megalapították a Bevándorláskutatás Nemzetközi Hálózatát Budapesten. 

Marsai a lapnak többek között kijelentette, 

a migrációval kapcsolatban egyfajta politikailag korrekt nézőpont vált dominánssá az elmúlt években, amely redukálja a migrációról való gondolkodást. 

Mi másfajta nézőpontot szeretnénk visszavinni a tudományos diskurzusba”.

Szerinte egyre inkább azt érzékelik három kontinensen is, hogy a befogadó országok szuverenitása háttérbe szorul a kérdésben. „A szuverén nemzetállamoknak joguk van az általuk választott bevándorlási politikát folytatni és érvényesíteni” – húzta alá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója.

Professzionalizálódtak a szervezett bűnözői csoportok a déli határnál

A Migrációkutató Intézet igazgatója arról is beszélt, hogy az elmúlt évek során olyan tudás halmozódott fel a most létrejött nemzetközi hálózatban együttműködő országok mindegyikében, amelyet a hatékonyság érdekében szeretnének megosztani egymással. Ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt két évben a szervezett bűnözői csoportok „hihetetlen mértékben professzionalizálódtak” Magyarország déli határainál. 

Marsai itt arra is emlékeztetett, hogy a legutóbbi titkosszolgálati jelentésből kiderült

a talibán megpróbálja ellenőrzése alá vonni az afgán bűnözői hálózatokat. 

„Ez a jelenség nekünk nagyon új, ám az Egyesült Államok déli határainál a mexikói kartellek és más, hasonló, hálózatban működő bűnszervezetek elleni harc már évtizedek óta zajlik” – ismertette.

Szólt arról is, hogy a tálibok nem véletlenül törekednek az embercsempész-hálózatok ellenőrzésére: 

felfoghatatlan mennyiségű pénz van ebben az üzletágban,

 és ezáltal finanszírozzák saját működésüket.

A bevándorlásnak van terrorkockázati tényezője

Marsai Viktor a beszélgetés során azt is kifejtette, hogy az elmúlt évek európai terrortámadásaiból világosan látszik, hogy a bevándorlásnak van terrorkockázati tényezője. A bevándorlók többsége nem gondolkodik radikalizációban, azonban közülük egy vékony réteg hajlamos erre. „Németországban a titkosszolgálatok ezt a számot tízezer körülire teszik” – hangzott el.

A teljes összeállítást ITT olvashatja.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: Havran Zoltán

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lististerc
2023. november 11. 12:15
"Migrációkutató Intézet": csodálatos. Kimondják, amit egy egyszerű csanádpalotai, ásotthalmi, gyálaréti ember 8 éve tud. Mindezt gondolom, havi egymillás fizetésért.
lájkbajnok
2023. november 11. 11:33
Ezeket engedte szabadon Orbán.
Bastyaelvtars
2023. november 11. 10:54
Akkor lehet nem volt mégsem jó ötlet sokszaz embercsempesznek amnesztiat adni és kiengedni? :)
istvanpeter
2023. november 11. 10:45
De ne kerülgessük a forró macskát és mondjuk ki világosan, hogy a háttérhatalmi maffia és az EU csicskásai a migráció szervezésével és támogatásával az európai fehér népesség elnyomását és kiirtását akarják megvalósítani. Ez a terv - Kalergi - már száz éve készen van, aminek a végrehajtását mostanában erősen felgyorsították. Nem véletlen, hogy Angela Merkelt is Kalergi-díjjal tüntették ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!