Mindannyian tudjuk, hogy amit csinálunk, az senkinek sem használ

2023. október 06. 13:19

De egyszerűen könnyebb a kitaposott utat követni, könnyebb újra és újra ugyanazt csinálni.

2023. október 06. 13:19
Ungár Péter
Ungár Péter
Facebook

„Donáth Anna a választások után azt írta, hogy ha el akarjuk kerülni az újabb súlyos vereséget, akkor fel kell hagyni az ellenzéki keménymagnak szóló látványos akciókkal. Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy »Az igény jogosságától függetlenül az elszámoltatás egyre radikálisabb formáinak emlegetése vagy épp a dudálós tüntetések csak feszültséglevezetésre alkalmasak.« Minden szavával egyetértettem. Aztán elkezdődött a kordonbontás, a Momentum pedig egyre hangsúlyosabban az ellenkezőjét kezdte el mindennek csinálni. Így jutottunk el oda, hogy a »céltalan orbánozással« való szakítást a #köszorbán plakát jelenti, Donáth Anna pedig tegnap ezt mondta: »a kordonbontás valóban a szimbolikus politizálás terepe, ha csak és kizárólag ilyen akciókból állna a Momentum politikája, akkor én most nem ülnék itt, mert azzal én sem tudok azonosulni. De szimbolikus politikára is szükség van, kell egy szelep, ahol a törzsszavazók kiengedhetik a feszültséget, a dühöt.«

A két idézet közötti elég erős ellentmondás nagyon jól mutatja meg az ellenzéki politika rossz gravitációját: mindannyian tudjuk, hogy amit csinálunk, az senkinek sem használ, de egyszerűen könnyebb a kitaposott utat követni, könnyebb újra és újra ugyanazt csinálni. Nem kell új mondatokat, új akciókat kitalálni, csak elmondani, hogy persze csak a felszín ugyanaz, közben nagyon sokat járunk vidékre és komoly szakpolitikai munka folyik a háttérben, és a végén még összefogás is lesz.

A Momentum persze ebből a szempontból kicserélhető sok más szereplőre, a különbség az, hogy Donáth Anna legalább a választások után nagyon pontos helyzetelemzést adott. Konfliktus most azért van közöttünk, mert akkor egyetértettünk.

Mi maradunk az eredeti álláspontunknál: a céltalan orbánozás ellentétje nem a célzott orbánozás, hanem az ügyek képviselete. A politika célja pedig nem a gőzkieresztés, arra az erdőben sétálás, a versek vagy a box alkalmas. A politika célja például megvédeni az erdőket a kivágástól. A kordon pedig nem szimbolizál mindent, amitől »ez az ország« rohad. A kordon ügyének kiemelése leginkább az ellenzéki politika változatlanságát szimbolizálja.”

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. október 07. 14:03
Nem tudom, hogy Ungár Péter mivel elégedett vagy mivel nem, de egy ilyen gazdag srác miért foglalkozik olyan dolgokkal, melyekkel úgysem tud megbirkózni. Észnek ott a mama és kész!
Héja
2023. október 07. 07:20
Ungárnak srácnak igaza van. Nem mellesleg az erdőben sétálás neki is javallott.
Lilyana2
2023. október 06. 21:52
Igaza van abban, hogy egy nagy rakás nullák! De sokkal nagyobb baj az, hogy férges hazaárulók is, akik Amerika érdekében aknamunkálkodnak a saját országuk, népük ellen, mert Amerika zsebében vannak! Azok parancsára a háborút is a nyakunkra hozzák a saját jutifalatjaikért cserében.
kund01
2023. október 06. 21:12
Te egy jó ember vagy, még ha buzi is. De nem te fogod irányítani ezt az országot. És pláne nem Gyurcsány vagy neje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!