Megújulás helyett tovább töredezik a baloldal

2023. szeptember 22. 06:17

Az ellenzéki pártok miközben kormányellenes retorikát folytatnak, várhatóan egymást is támadni fogják.

2023. szeptember 22. 06:17
KARÁCSONY Gergely; MÁRKI-ZAY Péter
Nagy Ervin
Nagy Ervin
XXI. Század Intézet

„Kilenc hónap múlva önkormányzati és EP-választások lesznek, így már most elindult a helyezkedési verseny a balliberális térfélen.

A történelmi töredezettség miatt kiélezett versengés várható a balliberális ellenzéki oldalon az ősz folyamán.

A pártok igyekeznek megkülönböztetni magukat a többi szervezettől és miközben kormányellenes retorikát folytatnak, várhatóan egymást is támadni fogják.

Az EP-választás tisztán pártlistás szavazás lesz, míg a helyhatósági voksoláson az állampolgároknak személyek – polgármesterek és képviselőjelöltek – között is választaniuk kell, a politikai túlkínálat miatt így ebben az esetben a balliberális ellenzéki pártoknak valamilyen formájú együttműködésre lesz szükségük. 

Mivel előválasztások nem jöhetnek szóba, gyakorlatilag háttéralkukra kell számítani, ami szintén fel fogja erősíteni a politikai küzdelmet, hiszen minden balliberális oldali aktor számára létkérdés, hogy minél nagyobb erőt mutasson fel az ellenfeleivel/szövetségeseivel szemben. 

A balliberális oldal pártjainak tehát úgy kell együttműködniük helyben az önkormányzati választásokon, hogy közben országosan versengenek egymással. Erre a dilemmára egyelőre nincs releváns válasza az ellenzéknek.”

***

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. szeptember 30. 20:51
Gyurcsány egy sötét ló. Hogy miben sántikál? Játszunk el a gondolattal, hogy Gyurcsány ma a legjobban éppen attól retteg, hogy ebben a zürös, rizikós, bonyolut idöszakben Orbán helyébe kerüljön és az ország gondját-baját a nyakába vegye. Neki az nagyon jó, hogy Orbán stabilan tartja az országot, kihozza a helyzetekböl, amit lehet, eközben Fecó kényelmesen szivarozgathat, pezsgözhet, semmi felelössége nincs, de játszhatja az okoskodó forradalmárt. Gyurcsány valójában csak szórakozni, és nyerészkedni akar ezzel a "politizálgatással". Az neki, - mint könnyelmü szélhámosnak -, egy óriási móka, hogy Orbánt, ahol tudja gáncsolja, pofátlanul rágalmazza, hecceljen ellene, óriási gázsiért. De nem szeretne Orbán helyében lenni. Talán majd ha az országnak megint jól megy. Megvan ö jól az ellenzéki, link szélhámos szerepben, jó fizetéssel, csak hazudozni, "szerepelni" kell, felelösség nélkül, ez neki nagyon megy. Ezért örül a 10-15%-os támogatottságnak, ami mindig meglesz neki, van annyi málé
Palatin
2023. szeptember 30. 20:39
A baloldal nem tud töredezni, mert töredezni csak szilárd testek tudnak. Egy trutymó nem töredezik, hanem szétfolyik. Ez lenne a helyes kifejezés a baloldalra.
Mandiner444hu
2023. szeptember 22. 13:25
Sunyi, gerinctelen Mandiner szerint még mindig sokan kommentelnek. Így az eddigi meghozott intézkedéseik mellé további nehezítéseket eszközölnek.
olajfa1
2023. szeptember 22. 10:33
Jó jó! MERT OLYAN OKOSOK!... mindegyik okosabb a másiknál! ÉS EZT PONTOSAN TUDJÁK AZ "OKOSOK"... Tehát NANÁ HOGY MAGUKNÁL NEM TALÁLNAK OKOSABBAT!... Mindez csak ezért van! Az egyik "csoklázik"... a másik nem lép el a sárga villamos elöl... mert az egoja sokkal nagyobb mint a tudása...- a harmadik... NA AZ AZ IGAZI! MERT MINDENKINÉL TÖBBET ÉS NAGYOBBAT TUD HAZUDNI!... Na ilye ez a "CSODA-CSIPET-CSAPAT"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!