Fellángolt a Horthy-kérdés: létrejött a Pressman-Lázár-Frölich háromszög, majd nem várt helyről jött az amerikai válasz is

2023. szeptember 06. 15:32

Szeptember 4-én volt Horthy Miklós újratemetésének harmincadik évfordulója, a megemlékezésen megjelent Lázár János miniszter is, erre pedig muszáj volt reagálnia az amerikai nagykövetnek és az országos főrabbinak is.

2023. szeptember 06. 15:32
null

Hétvégén tartották Horthy Miklós egykori kormányzó újratemetésének évfordulóját a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kenderesen, ahol többek között Fazekas Sándor volt földművelésügyi és Lázár János jelenlegi tárcavezető is megjelent. Az esemény másik apropója az volt, hogy az építési és közlekedési miniszter átadta a Közlekedési Múzeum új vasúttörténeti kiállítását a helyi vasútállomáson.

Lázár János az átadón úgy szólt, hogy a kiállítás „Horthy Istvánnak, a kiváló közlekedési mérnöknek, vasúti elnöknek és újítónak állít emléket”.

Itt vele kapcsolatban megjegyezte, ez

 azt üzeni, hogy ha vannak olyan fiatal, tehetséges, dolgozó emberek, akik készek a közügyet szolgálni a magánérdekkel szemben, akkor bármilyen helyzetben az ország újjáépítése és fejlesztése lehetséges”.

A tárcavezető később arról beszélt az eseményen, hogy Horthy Miklós kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona volt, aki 1919-ben megmentette az országot attól a sorstól, amit „a nyugati nagyhatalmak” Magyarországnak szántak.

Ezt is ajánljuk a témában

Washington nem marad csendben

David Pressman közösségi oldalán Lázár János szavaira úgy reagált, hogy Horthy Miklós bűnrészes volt a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején. 

Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egyik magas rangú tisztviselője részt vesz a brutális örökség rehabilitálására és népszerűsítésére irányuló erőfeszítésekben”

– közölte.

Ezt is ajánljuk a témában

Frölich: Világosan és egyértelműen kell beszélni

Frölich Róbert országos főrabbi a Facebook-oldalán szúrt oda Lázár Jánosnak, aki azzal indított, hogy „ki beszélhetne világosabban Horthy Miklósról, ha nem ő maga?” Frölich posztjában megosztott két Horthy-idézetet, melyet a kormányzó az 1940-es években írt Teleki Pálnak és Adolf Hitlernek. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden – minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem ésatöbbi zsidókezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe – kivált külföldön – a zsidó.” A Hitlernek írt levélben már a kormányzó arról írt, hogy „a zsidók fokozatos kikapcsolására vonatkozó további intézkedések folyamatban vannak, s amint meg lesznek teremtve elszállításuk feltételei, ezt végre is fogjuk hajtani”. 

Világos és egyértelmű beszéd. Az összes ilyen beszéd miatt nem ismerhettem meg apám családját, anyám családjának nagy részét. Meg lettek teremtve tudniillik a feltételek” 

– zárja Facebook-posztját Frölich.

De volt, aki Horthy mellett állt ki

A Republikánusok a nemzeti megújulásért nevű szervezet a Twitter-oldalán osztotta újra David Pressman bejegyzését, amihez annyi kommentárt fűztek, hogy Horthy Miklós sok magyarországi zsidót megmentett. Az amerikai nagykövetnek címezve úgy fogalmaztak, hogy 

az önök barátai által tisztelt szélsőséges Azov-zászlóalj tagjai voltak arról is híresek, hogy a holokauszt előtt is lőtték a zsidókat.”

Azt írták, hogy Pressmannek le kellene mondania és nem kéne beavatkozni a magyar ügyekbe.

Shea Bradley-Farrell Twitteren szólt hozzá a nagy port kavart ügyhöz: az amerikai külpolitikai, nemzetbiztonsági szakértő úgy fogalmazott, hogy az amerikai nagykövetség embereinek el kellene olvasnia egy-két könyvet, amelyek szerint Horthy mindent megtett a zsidók védelmében, amikor a német csapatok megszállták Magyarországot.

Legalább tíz nyugati tisztviselő által írt könyv vesz körül, melyek ezt írják”

– fogalmazott.

Nyitókép: MTI/Bugány János

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. szeptember 07. 14:40
1. A Magyarhoni Zsidó Imaegylet is elítéli a Veszprémy László Bernátot ért támadást https://www.feol.hu/orszag-vilag/2022/01/a-magyarhoni-zsido-imaegylet-is-eliteli-a-veszpremy-laszlo-bernatot-ert-tamadast 2.Magyar kormánypárti “újságíró” Izraelben antiszemitázta Márki-Zayt – de leszedették a cikket Veszprémy László Bernát írását a The Times of Israel Blog tette ki, amit elsősorban a Mandiner és a Magyar-Izraeli Média Center szemlézett, szintén az izraeli hivatkozásra utalva. Ezúttal azonban a Times of Israel (TOI) leszedte a magyar ellenzék zsidó vonatkozású támadásait Izraelből indítását megalapozó, a hazai belpolitikát, választást manipuláló cikket, de nem kommentálta az eseményt. https://izraelinfo.com/2022/01/06/magyar-kormanyparti-ujsagiro-izraelben-antiszemitazta-marki-zayt-de-leszedettek-a-cikket/ Előbb törölték a Márki-Zayt kritizáló cikkemet, most pedig már a családomat fenyegetik https://mandiner.hu/hirek/2022/01/marki-zay-peter-times-of-israel-veszpremy-laszlo-bernat
béka
2023. szeptember 07. 12:32
Az usa nagykövete ismét tanúbizonyságát adta ,hogy nem ismeri ,nem csak a mi de az usa közel múltbeli történelmet sem. 1939 májusában No.-bol menekülő zsidók a Szt Luiz hajóvalkivantak Kubába menni,hosszas procedúra után elutasitottak őket.Ezt követően az usa-be mentek Roosevelt utasitasara ott sem szálhattak partra,majd Kanada következett.A kanadai kormány attól félt,hogy az engedéllyel precedens teremtenek és a menekülő zsidók elárasztjak az országot,tehát itt sem szálhattak partra.Vissza kellett terniük Európába.A zsidókat mentő szervezet-JDC- 500000 dollárt fizetett Angliának Franciaország-nak Belgiumnakés Hollandiának, hogy kiszálhassanak!A 2 vh kB 2 hónappal ez után kezdődött! Horthy M a német fegyverek fenyegetés ellenére engedte Mo.-rá a menekülő zsidókat ez az amerikai b... idióta mégis Horthyt fasiztázza a hasonszőrű "magyar"hazudozókkal együtt
Palatin
2023. szeptember 06. 22:00
Azt kell jól megérteni Horthy-val kapcsolatban, hogy öbelöle azért akartak egy NoGo-figurát fabrikálni a komcsik, mert az ö célja Trianon revideálása volt, a zsidókat ö egyáltalán nem akarta bántani. A nácik a német megszállás után pontosan ezért puccsolták meg. A "béketáborban" azonban nem lehetett azt mondani, hogy Horthy a kvázi a magyarok védeméért lenne bünös, ezért kellett a nyakába akasztani olyan súlyos bünöket, amit nem követett el. Horthyról nagyon keveset tudunk, mert róla minden jót el kellett hallgatni. Van egy könyv "Damals in Budapest" (magyarul jellemzöen nem jelenhetett meg), amiben Wallenberg naplója alapján elég jól fel van dolgozva, hogy mi történt a német megszállás elött és után. https://www.amazon.de/Damals-Budapest-Buch-Raoul-Wallenberg/dp/3451195461 Horthy Budapesten egész utcákat "adott" el a semleges svédeknek, hogy ott,- svéd felségterületen -, mentsék a zsidókat. Sok tizezer zsidót mentettek meg így. Ezt illene tudniuk a mai magyar zsidóknak is.
Palatin
2023. szeptember 06. 21:49
Hazánkban sok gazember van, akik Gyurcsány körül gyülekeznek. Ne lesz elég, hogy ha Orbán egyedül harcol a szabadságunkért. Mindenkinek be kell szállni a küzdelembe. A fél ország le van fizetve dollárokkal. Belölünk is Ukrajnát akarnak csinálni. Minden országból Ukrajnát akarnak csinálni, amelyik Oroszország közelében helyezkedik el. Nekünk szánja a Nato azt a szerepet, amit egyenlöre még csak Ukrajna tölt be. De ha a konfliktus eszkalálódik, ne legyenek kétségeink, hogy kijelentik: "Vagy vonultok az oroszok ellen, vagy gazdaságilag megfojtunk benneteket, és kirugunk benneteket mindenhonnan." Erre Orbán,- a magyarok eröteljes támogatása hiányában, amerikai nyomásra kénytelen lesz lemondani, - ahogy annak idején Horthy is német nyomásra kénytelen volt. És ahogy annak idején a németek megtették Szálasit miniszterelnöknek, - aki Magyaroszágot aztán öngyilkosságba küldte -, ugyanúgy megteszik az amcsik Gyurcsányt "nemzetvezetönek", aki Magyarországot megint az öngyilkosságba viszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!