Ukrán gyerekektől volt hangos a lelátó az atlétikai vb-n

2023. augusztus 26. 20:58

Marina Bek-Romancsuk ukrán hármasugró pénteki ezüstérméhez külön gratulált a gyerekeknek Panyi Miklós.

2023. augusztus 26. 20:58
Ukrán gyerekek Magyarországon.

Újra bebizonyosodott, hogy a Budapesten nagy sikerrel zajló atlétikai világbajnokság messze túlmutat a sporton: háromszázötven ukrán gyermek egymást túlharsogva szurkolt a lelátón szombat délelőtt. A gyermekeket, akiknek családja egyaránt érintett a szomszédunkban dúló háborúban, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese köszöntötte.

Panyi Miklós az eseményen elmondta, a magyar kormány másfél éve széleskörű humanitárius akciót hajt végre,

hogy segítse az Ukrajnából érkezőket; Magyarország története legnagyobb humanitárius akcióját viszi véghez. „A háború legfőbb kárvallottjai, áldozatai a gyermekek, ezért az ő megsegítésükre különösen nagy hangsúlyt fektetünk. A magyarországi oktatási intézményekbe több mint ötezer Ukrajnából befogadott gyermek jár, és sokuknak az elszállásolásáról is gondoskodunk” – fogalmazott.

Marina Bek-Romancsuk ukrán hármasugró pénteki ezüstérméhez külön gratulált a gyerekeknek Panyi Miklós – tapsvihar volt a jutalma

A parlamenti és stratégiai államtitkár kiemelte, tavaly több mint ezer ukrajnai gyermek táborozott hazánkban. Az idén erre ráraktak még egy lapáttal: csak ezen a héten ötszáz gyermek Zánkán töltötte a hetet, és az őrült kánikulában szinte alig lehetett kitessékelni őket a Balatonból.

Panyi Miklós hozzátette, a kormányra a jövőben is számíthatnak nemcsak a magyar,

de a határon túlról érkező, a háborút leginkább megszenvedő gyermekek is, akiknek a Rákóczi Szövetség egyhetes tábort szervez Sátoraljaújhelyen. A színvonalas programokért, tartalmas időtöltésért külön köszönettel illette a szervezet elnökét, Csáky Csongort. A miniszterhelyettes egyúttal reményét fejezte ki, hogy az egyre véresebb háború mielőbb véget ér a szomszédunkban, és beköszönt a béke, amely nemcsak Magyarország és Ukrajna, hanem egész Európa érdeke.

Sietős léptekkel a Nemzeti Atlétikai Központ felé

„A sport a béke terepe, ezért külön öröm, hogy az ukrán gyermekek ilyen nagy számban ki tudtak látogatni erre a fantasztikus sporteseményre.

Valódi világsztárokat, példaképeket láthatnak testközelből, akik a pályán nem ellenségek, hanem ellenfelek,

és a verseny végén kezet fognak, gratulálnak egymásnak, lapogatják a másik hátát” – mondta, hozzátéve:

„Szívderítő körbenézni a lelátón, csupa mosolygós arcot látni, de már akkor ámultak, amikor messziről megpillantották a Nemzeti Atlétikai Központot, ezt a minden elemében páratlan létesítményt. Lelkileg is lehet táplálkozni az itteni élményekből.” 

A hangerőre nem lehetett panasz

Az eseményen részt vett Pál Norbert, az orosz-ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos, aki biztosított arról, hogy a magyar kormány a bajba jutott embereket nem hagyja magára, minden hazánkba menekülőt ellát és elszállásol.

Tájékoztatása szerint a háború kitörése óta több mint 1 millió 180 ezer menekülő lépett be Magyarországra, közülük 600 ezren igényeltek segítséget a segítségpontokon, a pályaudvarokon vagy a karitatív szervezeteknél.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Rákóczi Szövetség

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2023. augusztus 27. 19:40
Éljen Magyarország!
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. augusztus 27. 11:09
Ezeket nem fordították vissza a magyar határőrök? Vagy féltek, hogy megint elkezdenek énekelni?
lendvaiildiko
2023. augusztus 27. 09:15
A hír úgy okozott volna teljes örömet: (i) a korábbi állapotokra állították vissza a magyarok és más nemzetiségek ukrajnai nyelvhasználatát, oktatatását, és jogait + visszahelyezték volna a munkácsi várra a turult (ii) indulhattak volna a budapesti VB-n az orosz és a belorusz sportolók is. Megjegyzendő, hogy 1936. augusztus 1-én kezdődött el az első, televízión is közvetített olimpia a Harmadik Birodalom fővárosában. Öt magyar zsidó is aranyérmet szerzett ott és akkor...
alexandrosz-2
2023. augusztus 27. 07:56
Ennek a panyinak, meg a szövetségesének a magyar gyerekeket kellene Zánkán nyaraltatnia, támogatnia, ünnepeltetnie, nem a magyargyűlölő, magyargyilkos, trianoni rabló hoholok mocskos fattyait. A magyarok nem, hogy pénzt, hálát, köszönetet nem kaptak a rengeteg hoholoknak tett csicska szolgálatukért, a nekik szállított sokszázmilliárd forintnyi áruért, az eu. pénzeink nekik folyósátasáért, de versenyt gyaláznak minket minden lehetséges helyen és alkalommal. Az ilyen antimagyar geci csicskák meg tovább hajbókolnak a magyargyalázók elött. Szanalmas szarok ezek, nem magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!