Elkezdtem gondolkozni, miket ünnepelnek azokban az országokban, amelyekben eddig éltem

2023. augusztus 22. 16:18

Lehet, hogy kicsit elfogult vagyok, de a mi ünnepünk történelmileg, szellemileg és esztétikailag is a legszebb.

2023. augusztus 22. 16:18
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky
Facebook

„Augusztus 20-án együtt néztük a tűzijátékot. Ilyenkor felmászunk a tetőre, mert ott jó a kilátás, és hát csak mi vagyunk, nincs tömeg.

Négyéves lányom kérdezte, mit is ünneplünk? Magyarország szülinapját! Hány éves? Hát, körülbelül 1000.

Elkezdtem gondolkozni, miket ünnepelnek azokban az országokban, amelyekben eddig éltem. Németországban 1990-re emlékeznek, amikor egyesült Nyugat- és Kelet-Németország. Ilyenkor sok helyen koncert van, rock és pop főleg meg különböző gyerekprogramok. Diszkrét tűzijáték is lehet valahol, bár nem emlékszem, hogy személyesen ilyennel találkoztam volna. Amiről egyáltalán nem esik szó az ünnepen, az a nemzet. Beszédek azért vannak, de olyan szó, hogy »nemzet”, nem szokott ezekben a beszédekben szerepelni. A »német« sem nagyon mint ember, inkább »Németországban élő embereket« szokás ilyenkor említeni, és azt, hogy ők »sokszínűek«.

1990 tehát. A törökök a modern török nemzetállam alapítását (1923) ünneplik hatalmas, erőteljes tűzijátékkal a Boszporuszon, Isztambulban. Egy kicsit olyan, mint a miénk a Dunaparton. Csakhogy a mi tűzijátékunk általában sokkal finomabb, művészibb úgymond, egyszóval szebb.

1990, 1923: ezek modern ünnepek. A franciák július 14-én a francia forradalomra emlékeznek. Ez csúnya és véres történet volt, de hagyjuk, legalább régebbi: 1789.

Nagyon nagy buli, de általában kicsit giccses az amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja július 4-én. 1776-ban megnyerték a szabadságharcukat az angolok ellen, végre szabadok voltak (na jó, kivéve a néger rabszolgák).

Lehet, hogy kicsit elfogult vagyok, de a mi ünnepünk történelmileg (ezer éve van magyar állam), szellemileg (ezer éve van keresztény kultúránk) és esztétikailag is a legszebb: miénk a legjobb, legkifinomultabb tűzijáték!”

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. augusztus 23. 12:55
A Horthy korszakban volt címer a zászlón. Attól meg különbözni akarnak a posztbolsevikok. Logika nincsen a döntéseikben. Valamilyen új rendszert akartak, amelyik nem hasonlít túlzottan egyik korábbi rendszerre sem 896-1990. között. Ezért lett öszvérmegoldás. Az 1949-es alkotmány élt tovább módosítgatásokkal, a Horthy korszak címerével, 1946-1949-re hasonlító "köztársasági" elnökkel.
Akitlosz
2023. augusztus 23. 01:50
1990-ben még azon vitatkozott a magyar országgyűlés, hogy melyik legyen a fő állami ünnep, március 15. augusztus 20. vagy október 23. szabad György házelnök érvelt október 23-a mellett. Az volt a legkevésbé népszerű. S persze az ország címerén is vitatkoztak. Kossuth címer legyen vagy koronás. Mert hát hogy néz már ki, hogy köztársaságban koronás a címer! Na ezt csak azért írom, mert nem volt ám teljesen egyértelmű, hogy augusztus 20-a legyen a legnagyobb ünnep! Akkor ünnepelték a kommunisták is az alkotmányukat. Az országgyűlés ezen vitatkozgatott, miközben a gazdaság éppen omlott összefelé. Azzal nem tudott mit kezdeni az Antall kormány. Talán nem is akart.
Akitlosz
2023. augusztus 23. 01:43
Az ókort tessék nézni! A Római birodalomban, Egyiptomban majdnem mindig ünnepeltek valamit. A mai keresztény ünnepek is részben azokra épülnek. Rá. Annyi de annyi sok isten volt, hogy az év nem is volt elég az összeset megünnepelni, így egy nap akár három féle ünnep is volt, kihagyni meg ugye veszélyes lett volna bárki istent is, mert ha megharagszik, akkor abból baj lehet. Ezért fogadták el a trójaiak a görögök falovát. Mert ha nem tették volna, akkor Apollón megharagudott volna.
Akitlosz
2023. augusztus 23. 01:28
"Négyéves lányom kérdezte, mit is ünneplünk? Magyarország szülinapját! Hány éves? Hát, körülbelül 1000." Ennyire nem tudja? 1128. Nem kell beszopni a jelenlegi hatalom szent istvános történelemhamisítását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!