Egyre közelebb a pillanat, hogy Magyarország tankhatalommá váljon

2023. augusztus 30. 15:27

A Leopard 2A7HU páncélosok leszállítása azt jelentheti, hogy a Bundeswehr után a honvédségnek lesz a legkorszerűbb harckocsiállománya Európában.

2023. augusztus 30. 15:27
Leopard 2A7HU
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Mint arról a Mandiner.hu beszámolt, a napokban megérkezett Magyarországra az első Leopard 2A7HU típusjelű harckocsi. Az LHSN.hu megjegyezte, információik szerint egy referenciapéldány jött az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz, vagyis a Magyar Honvédség harckocsiját egyszer még vissza fogják szállítani a németországi gyártó, a Krauss-Maffei Wegmann bázisára, hogy ott a további gyártás alatt álló Leopardok mintája legyen. Hasonló procedúra zajlott a PzH 2000-es önjáró tarackok esetében.

A referenciapéldány érkezése ugyanakkor mégiscsak mérföldkő a Leopard 2 A7HU beszerzésében,

hiszen ez az első legyártott magyar jármű, amely egyben borítékolja, hogy hamarosan megérkeznek a további – immáron itthon maradó – harckocsik is” – fűzték hozzá. A szállítás 2023 és 2025 között történik.

Kapcsolódó cikkek

Oroszország ukrajnai agressziója (sajnos) bebizonyította, hogy a tankok továbbra is fontos szerepet játszanak, ha egy adott ország védelmi képességeit nézzük. Csakhogy a Honvédelmi Minisztérium illetékese jóval korábban, 2018. december 19-én írta alá azt a szerződést, amely arról szól, hogy 44 darab új, a 21.századi hadviselés követelményeinek megfelelő harckocsival és 24 darab önjáró löveggel, valamint az ezekhez tartozó kiegészítő eszközökkel és szolgáltatásokkal gyarapodik a honvédség.

Ez a beszerzés egyben azt jelenti, hogy miután megtörténik a Leopard 2A7HU típusjelű tankok leszállítása,

Németország után Magyarországnak lesz a legkorszerűbb harckocsiállománya.

Semmi kétség, vannak országok, melyek hadrendjében jóval több Leopard tank található – olvasható a Világgazdaság.hu cikkében. Európa legnagyobb Leopard-arzenálja Berliné, közel 550 páncélossal (ennek egy része raktáron lévő, régebbi modell); a legnagyobb, szinte azonnal bevethető kontingenssel pedig Athén rendelkezik, de Görögország tankarzenáljának alapját a Leopard 1A5-ösök adják. A negyvennégy darab A7-es tehát tekintélyes számnak számít; s Magyarországon kívül Németország (korábbi, A6-osok továbbfejlesztésével), Norvégia és Katar bír majd ilyen harcieszközökkel.

Kapcsolódó cikkek

A Leopardokat több szakportál a legjobb tankok között emlegeti; vannak, amik előrébb rangsorolják a dél-koreai Black Panthereknél, az izraeli Merkaváknál, de még az amerikai Abramseknél is.

Ennek azonban megvan az ára. Egyetlen lövés a német Leopard 2-es szériájának bármelyik harckocsijából 9 ezer euróba, majdhogynem 3,5 millió forintba kerül. S értelemszerűen egy Leopard-tank beszerzési ára is igen magasra tehető: 15-20 millió euró, tehát 6 milliárd forint feletti összegről lehet beszélni.

Ami pedig a képességeket illeti: a Leopard 2A7-esek fejlesztésében óriási szerepet játszott az afganisztáni konfliktus (városi harci környezet, terrorista szervezetek elleni hadviselés, házilag készített pokolgépek, rejtett aknák elleni védelem); ám a délszláv háborúban is vetettek be Leopardokat.

Az első új gyártású példány 2010-ben, az Eurosatory elnevezésű kiállításon jelent meg, s az A7+ több lett mint egy szimpla verziófrissítés: korszerűbb, moduláris páncélzat a rakétahajtású gránátok, a kinetikus energiájú és a kumulatív lövedékek ellen; új fegyverek, lőszertípusok; fejlett navigációs eszközök; csendes üzemmód; akadályeltávolító eke, olvasható a Wtinfo.hu oldalán.

Az A7+ egy 120 milliméteres, 660 centiméter hosszú, L55-ös típusú löveget kapott. A konstrukció 4,1 tonnát nyom. Nagyobb sebességre képesek ezáltal felgyorsulni a lövedékek, azonban a pontosság és a hatékonyság is sokat javult – köszönhetően a késleltetett gyújtóval ellátott gránátoknak.

A több mint 60 tonnás harckocsira kifejlesztettek egy távolról is vezérelhető fegyverállomást (40 milliméteres gránátvetővel, 12,7 milliméteres nehézgéppuskával, ködgránát-vetővel) a mérnökök. A tank mozgatásról egy turbófeltöltéses MTU dízelmotor gondoskodik, 1500 lóerő feletti teljesítménnyel, amely bőven elegendő ahhoz, hogy a tank óránkénti 70 kilométeres sebességet tudjon elérni.

A Leopard 2A7+ hatótávja 450 kilométer. Megnövelték továbbá a hűtőegységgel kiegészített áramfejlesztő képességét, amely 24 órán keresztül tudja biztosítani a harctevékenységhez szükséges elektromos energiát, s jelentősen fejlődtek a kommunikációs, navigációs berendezések is.

Kapcsolódó cikkek

Fontos ugyanakkor leszögezni,

 

hogy a honvédség egyéni igényei megjelennek majd a harckocsikban;

 

ez azt jelenti, hogy a magyar Leopardok több tekintetben is el fognak térni a német, norvég és katari példányoktól.

Nyitókép: Facebook / LHSN / Rozgonyi Cecília

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó cikkek

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nakatomi
2023. augusztus 30. 21:50
"Magyarország tankhatalommá válik" Hogy lehet ilyen hülyeséget leírni? Ez nevetséges. Azért mert rendeltünk negyven valahány modern tankot, --(44 db Leopard 2 A7+, valamint 14 db Leopard 2 A4)-- még nem leszünk tankhatalom. Ha valamit meg lehetett tanulni a most folyó háborúból, --(és egyébként a második világháborúból is)-- az az, hogy a minőségnél sokkal többet nyom a latba a mennyiség. Nem kell lebecsülni a csekély számú megrendelt Leopárdokat. Csak ennyire futotta. Ennyi volt a kasszában erre a célra. De ne tegyük már nevetségessé magunkat az ilyen nagyképűsködéssel. Ha valaki valóban tankhatalom, az pl. Lengyelország. A meglévő 128 db Leopard 2 A4-es harckocsi mellé; Vásároltak 250 db-ot a legmodernebb Abrams tankokból (M1A2 SEPv3) Vettek hozzá 116 db régebbi Abrams-et (M1A1 FEP) Ezen kívül Dél-Koreától vettek 1000 db (!) K2-es harckocsit, sőt megvették a K2-es gyártási jogát it. No ez már mennyiség.
Halder_1899
2023. augusztus 30. 21:33
2018 végi szerződés és 2023 augusztusában jön egy referencia példány ?? Mégis milyen tempóban gyártják ?? Szétbombázva 44 végén is szépen termeltek.
MZperXXL
2023. augusztus 30. 19:11
Csak kíváncsiságból kérdezem: ha vásárolnánk (gyártanánk?) százezer mesterlövészfegyvert és kiképeznénk a használatukra két-háromszázezer embert, az mennyibe kerülne? Érzésre a Leopard tank egyetlen 3,5 millió forintos lövéséből sok töltény kijönne a mesterlövészfegyverekhez, az ellenséget meg aprítani tudná az is. (Nem ülhet minden ellenség harckocsiba.) Szerintem háromszázezer képzett mesterlövésznek nagyobb elrettentő ereje lenne, mint 44 harckocsinak.
Kovács Ubul
2023. augusztus 30. 18:31
Ez pontosan megegyezik Ausztria utolérésének nemzedékek óta lebegtetett pillanatával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!