Egykor a liberálisok a hazáért harcoltak és meghaltak…

2023. július 24. 18:42

Egyre inkább kibontakozik előttem, hogy a szabadságért, a függetlenségért vívott küzdelem nem volt más, mint magyar életérzés.

2023. július 24. 18:42
Stefka István
Stefka István
PestiSrácok.hu

„A reformkor magyar politikusai, sőt, az első magyar független kormány, gróf Batthyány Lajos miniszterelnökkel az élen többnyire liberális elveket vallottak, igaz, nemzeti alapon. Most, hogy olvasom gróf Teleki László emlékiratait, emigrációban írt leveleit, egyre inkább kibontakozik előttem, hogy a szabadságért, a függetlenségért vívott küzdelem az nem volt más, mint magyar életérzés.

Amikor Orbán Viktor a magyar érdekekért, a szuverenitásért vív harcot az Európai Unióban, vagy akár itthon, és azt szabadságharcnak nevezi, akkor a magukat liberálisoknak nevezők elkacagják magukat, vagy kigúnyolják. Valószínűleg nem tudják vagy nem akarják tudomásul venni, hogy a XVIII.–XIX. század magyar szabadelvűi halálosan komolyan vették Magyarország függetlenségének megszerzését, akár erőszakkal, forradalmi úton, netán békés eszközökkel, de nem a külföldi érdekek kiszolgálásával.

A ma magyar balliberálisai mindent odaadnának – a hazánkat, a függetlenséget, az önállóságot, a magyar földet, a közös vagyont… – a hatalom megszerzéséért. Kossuthék, Széchenyiék, Deákék, Telekiék akár életüket is odadobták volna, sokan fel is áldozták, hogy önálló Magyarországot teremtsenek. Ezt a harcot olvastam ki Teleki naplójában, levelezéseiben a többi között Kossuth Lajoshoz, Pulszky Ferenchez, Horváth Mihályhoz, Deák Ferenchez, Tisza Kálmánhoz, özv. Batthyány Lajosné Zichy Antóniához, Klapka Györgyhöz írott leveleiben.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI Fotó Kovács Tamás

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2023. július 25. 12:29
Ezt a legalja komcsit miért szemlézik még?
Oldalkosár
2023. július 25. 00:40
A reformkor és az 1848-49 utáni nemzedék liberálisai egyben nacionalisták voltak. Ők tűzték zászlajukra a korabeli nacionalizmust, itthon a polgári magyar nemzetállam megteremtését a Habsburg monarchia keretei között, az országnak minél nagyobb belső önállóságot szorgalmazva. Erőfeszítéseiket siker koronázta.
Gombóc XVI. Artúr
2023. július 24. 21:53
Stefka elvtárs szerintem inkább maradjon csendben: "Stefka a rendszerváltás előtt az államszocialista belügyminisztérium közelében dolgozó újságíró volt, és az áldozatos munkájáért 1982-ben ki is tüntette Horváth István belügyminiszter. Stefka egyébként „1972-től 1993-ig volt a Magyar Rádió munkatársa és rovatvezetője (tehát a pártállami időkben került oda, és a rendszerváltásnál sem távolították el). 1977-től a Magyar Televíziónál is dolgozott, és innen sem rúgták ki a rendszerváltáskor”
EX_Terminator
2023. július 24. 21:00
Amikor egy rendszert megront a soraiba befurakodott ellenség hívhatjuk őket démoninak bűnözőknek szörnyetegeknek sok névvel illették őket a történelem során, de mindig ugyanazt az ember fajtát takarták. Most sincs, és nem is lehet másképp. Sokszor próbáltunk megszabadulni tőlük, de ők mindig ugyanazt csinálták másra terelték a gyanút és az egész tisztogatási kísérlet valami másba torkolt. Ez sem fog többé menni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!