A magyar vezetők ugyanazokban az összefüggésekben gondolkodnak, mint mi Dubajban – a Dubai Future Foundation vezérigazgatója a Mandinernek

2023. július 14. 15:00

„Nagyon sok kiaknázatlan potenciál, az együttműködésnek rengeteg lehetősége van Magyarországon, amellyel közösen élnünk kellene” – mondta múlt heti budapesti látogatását követően lapunknak Khalfan Belhoul, akit az emírségekbeli-magyar gazdasági kapcsolatok szélesítésének formáiról kérdeztünk. Interjúnk.

2023. július 14. 15:00
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A Dubai Future Foundation az Egyesült Arab Emírségek gazdaságfejlesztési ügynöksége, amelynek küldetése Dubaj jövőjének alakítása, a globális jövőbeli innovációs és technológiai trendek feltérképezése, illetve a kapcsolódó szektorokban kutatási programok lebonyolítása. A 2016-ban létrehozott alapítvány Dubai Future Agenda címen készített egy cselekvési tervet az Emírségek stratégiai ágazatainak modernizálására. 

---

Az Egyesült Arab Emírségek öt évvel ezelőtt nyitotta meg nagykövetségét Budapesten, új a kapcsolat. Miért lett fontos Magyarország, a közép-európai régió az önök számára?

A mi személyes érdeklődésünk akkor kezdődött, amikor a Dubai Future Foundation egyik elemzése a Magyar Nemzeti Bank elnökének asztalára került. Az alapítványunk egyik célja, hogy elősegítse a jövőbeli trendek feltérképezését, és a jövőbeli tendenciákról szóló elemzéseinket elérhetővé tegyük a nyilvánosság számára. 

A budapesti nagykövetünk jelzett nekünk, hogy az MNB elnöke látta az anyagunkat, és érdekelné őt a kutatás több részlete, 

így mi azonnal elfogadtuk a találkozóra való invitálást. A célunk az, hogy a projektjeinkben feldolgozott témákat, az arról készült elemzéseket megismertessük, eljuttassuk a hozzánk hasonló nyitott és kreatív emberekhez. 

Mik voltak a magyarországi tapasztalatai?

Amikor ide érkeztünk, azonnal láttuk, hogy itt nagyon sok hozzánk hasonlóan gondolkodó döntéshozó, nyitott elme van. Az MNB vezetőjén kívül találkoztam a magyar kulturális és innovációs miniszterrel, és meglepetésemre, ők ugyanazokban a terminusokban beszéltek, ugyanazokban az összefüggésekben gondolkodnak, mint mi, Dubajban. 

Unortodox, nem konvencionális közgazdasági gondolkodás. A világlátásukat, gondolkodásmódjukat nagyon rokonnak éreztem. 

Az volt tehát a benyomásom, hogy itt nagyon sok kiaknázatlan potenciál van, az együttműködésnek rengeteg lehetősége, amellyel közösen élnünk kellene. 

Hogy miért mondom ezt? Mert egy olyan világban élünk, amelyben az eddigi távoli valóságok összeköthetővé váltak, és érdemes is kapcsolatot létesíteni közöttük. Legyen az a mesterséges intelligencia, a digitális világ, az adatvédelem területe, vagy egyéb szakterületek, a hatékony digitális gazdaság megteremtéséhez együtt kell működnünk, le kell ülnünk beszélnünk egymással. 

A kérdésére a válaszom tehát: az elemzésünk révén egy szerencsés véletlen folytán létrejött ez a találkozó, Budapestre látogattunk, és nagy lehetőségeket láttunk itt. Közel tíz partnerrel tárgyaltunk, ez nagyon jó alap egy ígéretes jövőbeli együttműködéshez. 

Khalfan Belhoul

Konkrétan milyen témákról beszélt Csák Jánossal és Matolcsy Györggyel?

Az innovációs miniszterrel elsősorban arról beszélgettünk, hogy milyen együttműködési formái lehetnek közöttünk annak, hogy egy jobb globális innovációs ökoszisztémát építsünk. Az innováció azt jelenti, hogy támogatni kell a tehetséges jövőbeli innovátorokat, hatékony, a szektort ösztönző kormányzati politikákat kell kitűzni, be kell vonni az együttműködő befektetőket, magyar és emírségekbeli befektetőket kell ösztönözni, és legfőképpen a kétoldalú kapcsolatokat kell megerősíteni, hogy az innováció terei bővülhessenek. A következő lépés, hogy 

egy munkacsoportot alakítunk, amely konkrétan megvizsgálja majd a két ország közötti együttműködések formáit. 

A jegybanknál tett látogatásom során elsősorban a pénz jövőjéről, a kriptovaluták helyzetéről beszélgettünk. Aztán arról, hogy egy jogi keretet kell alkotni a pénzügyi tranzakciók hatékonyabbá tétele érdekében, és hogy ebben a jegybankoknak milyen segítő szerepe lehet. Nagyon nagy benyomást tett rám a jegybank vezetőinek nyitottsága, gyors észjárása, ahogy értik a digitális pénzügyi világ átalakulásának folyamatát, nyitottak az új eszmék, új közgazdasági tézisek megértésére. Ott is megegyeztünk, hogy a két állam központi bankjai között egy szorosabb együttműködés legyen a jövőben. Magyarország fontos a számunkra.

Az ukrajnai háború energetikai újratervezésre késztet sok európai államot, Magyarország is egy diverzifikációs kényszerben van. Az Egyesült Arab Emírségek a világ hatodik legnagyobb kőolaj- és földgázkészletével rendelkezik. Energetikai szerződések előkészítéséről volt szó a megbeszélésein?

Nagyon szívesen rendelkezésre állunk, nyitottak vagyunk e téren is az együttműködésre. Az ENSZ klímakonferenciáját (COP28) novemberben nálunk, Dubajban rendezik meg, van egy programunk a fenntartható energetikai ellátás, a források diverzifikálásának biztosítására. Természetesen a fő energiaforrás továbbra is az olaj és a gáz marad, de távlatosan az alternatív energiaforrásokra való folyamatos átállás, a több, különböző forrásra való támaszkodás iránya felértékelődik. 

Visszatérve a kérdésre: 

nyitottak vagyunk a párbeszédre az energetikai ügyekben is, 

partnerek vagyunk abban is, hogy minél jobb hagyományos és alternatív megoldást találjunk az energiaigények kielégítésére.

Felhőkarcolók Dubaj belvárosában 2023. július 3-án  (forrás: Karim SAHIB / AFP)

Melyek azok a szektorok Magyarországon, amelyek vonzhatják az emírségekbeli befektetőket, és mely szektorokban találhatnak kedvező befektetési lehetőségeket a magyar cégek az Emírségekben?

A robotika látszik a jelenkor legjobban fejlődő szektorának, amely nagyon sok új ötletet vonz, rengeteg innovációs, befektetési lehetőséget kínál. 

Nagy befektetések történnek az ingatlanfejlesztés, a mezőgazdaság, az automatizálás területein is, és rendesen fejlődik a logisztika szektora is. 

A konkrét befektetői igények felméréséhez fontos lenne, hogy egy magyar üzleti delegáció jöjjön Dubajba, illetve egy emírségekbeli delegáció Magyarországra. Én csak egy gyors, kétnapos viziten jártam Budapesten, csak nagy vonalakban látom az ügyeket, vegyük ezt az első fordulónak, de biztos vagyok benne, hogy rövidesen konkrétumokról fognak beszélni a szakembereink.

Dubaj egy rohamléptekkel fejlődő város, a világ egyik pénzügyi központja. Innovációs-technológiai centrum is, és még inkább az akar lenni. Milyen katalizátor szerepet játszik az alapítványuk ebben a folyamatban?

Az alapítvány elsődleges feladata, hogy megértse a jövőt, és képet alkosson róla. Ahhoz, hogy hatékonyan cselekedni tudjunk, meg kell értenünk a jövő várható trendjeit. Az alapítvány körül egy jelentős kutatóközpont, egy think tank épült fel, amely elemzéseivel konkrét jövőbe tekintéseket, jelentéseket ír, ezekkel prognosztizálva az innovációs ökoszisztéma közeljövőben várható mozgásait. 

Ezekre az elemzésekre, kutatási eredményekre építve ezt követően projekteket indítunk többféle kutatási területen, 

a technológiai munkákhoz pedig finanszírozást biztosítunk, befektetőket vonzunk be. A kutatási eredményeinket, illetve a projektjeink állását, eredményeit szívesen megosztjuk az érdeklődőkkel. A mesterséges intelligencia, a digitális világ, a kiberbiztonság területén folyik a legtöbb kutatás. 

 

A honlapjukon láttam az egyik ilyen programjuk, a Dubai10X program leírását. A cél, hogy a fejlesztések révén Dubaj rövidesen 10 évvel a többi globális technológiai központ előtt járjon az innováció terén. 42 kutatási projekt fut a program keretében. Merész vállalkozás.

Ez egy ambiciózus program, amelynek célkitűzése az, hogy 

tízszer olyan gyorsan fussanak át a kutatásaink, megvalósítási programjaink, mint máshol, így tíz évvel a riválisok elé kerülünk. 

Az ötlet alapján a kormányzati szervezetek beteszik a közösbe a fejlesztési ötleteiket, tíz hónapjuk van erre, majd az alapítványunk kiértékeli és összegyűjti a legjobb felvetéseket. A projekt egyik célja az, hogy a lassúságra, bürokratizálódásra hajlamos kormányzati ügynökségeket aktivitásra ösztönözze, egy egészséges versenyt teremtsen közöttük, hogy képesek legyenek nagyobb összefüggésekben, a saját érdekeiken kívüli távlatokban gondolkodni és tervezni.

Végül: mely helyi, dubaji forrású innovációkra a legbüszkébb?

Tulajdonképpen az nem is egy innováció. Az emberi tudásösszesség, ami az utóbbi években a dubaji projektekben felhalmozódott, arra vagyok a legbüszkébb. 

Az alapítványnál olyan tudáskapacitás keletkezett, hogy mondhatom, mi vagyunk a jövő bajnokai. 

Érdekesség még, hogy az Emírségekben a mesterséges intelligencia szektorának külön minisztere van, ez a fiatal szakember komoly tanulmányokat folytatott a területen, hogy a tárca vezetése professzionális legyen. Az alapítványnál mindig figyelemmel kísérjük az új szektorok fejleményeit, a programjainkban résztvevő emberek lehetnek a jövő vezetői, és az alapítványi programokban végzett kutatások szolgálhatnak jövőbeli nagy technológiai eredmények alapjául. Erre vagyunk a legbüszkébbek.

---

fotó: Ficsor Márton


 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reakcio1969
2023. július 14. 16:32
De jó hír. A híresen demokratikus, csöppet sem kizsàkmânyoló és a Földet sem kizsigerlő politika. De jó. Mi is olyynok keszünk? Csak szegényen. De jó.
Akitlosz
2023. július 14. 16:04
Dubajban illetve az araboknál muszáj mesterségesen, kormányzatilag felpergetni a kutatást, innovációt, mert a vallási és egyéb népszokások némileg visszafogják a kreativitást. Meg hát több pénzük van, mint jó ötletük. Magyarországon ötletek lennének, de tőke az nincsen. Így nem tud és nem is akar kitörni a multik olcsó munkaereje és beszállítója szerepből.
Akitlosz
2023. július 14. 15:54
"Közel tíz partnerrel tárgyaltunk" Tipikus közgazdász. A matematika nem az erőssége. Közgazdásznak az megy, aki szeret számolni, csak nem tud. Ahogyan rappernek is az megy, aki szeret énekelni, csak nem tud.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!