Kísért a múlt? Nem akárki avatta vitézzé Varga Viktort

2023. június 19. 12:00

Az 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetség főkapitánya a kilencvenes években még egészen másfajta életet élt.

2023. június 19. 12:00
null

Ahogy lapunk is több cikkben foglalkozott vele, két héttel ezelőtt vitézzé avatták Varga Viktor zenészt, zeneszerzőt, ám közben kiderült, hogy nem az eredeti Vitézi Rend vette fel tagjai sorába Vargát, hanem egy másik, az 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetség.

Az eredetileg Horthy Miklós egykori kormányzó által alapított Vitézi Rend megdöbbenve tiltakozott az eset után, hangsúlyozva, hogy az „álvitézek tudatosan vezették félre Varga Viktort”, akit nem ők avattak fel és nem is fogadták soraikba. A másik társaságot közleményükben csaló közösségnek titulálták. 

Ahogy egyébként Varga Viktor Facebook-bejegyzéséből is kiderül, a zenészt az 1956-os Vitézi Lovagrend főkapitánya, Sass László avatta vitézzé. Lapunk megkereste a főkapitányt, első körben azért, mit szól a Vitézi Rend elhatárolódásához és álláspontjához. Sass elmondta, értelmetlennek tartja, hogy belemenjen egy adok-kapokba, az ő rendjük 1997-ben lett bejegyezve, ezek nem titkos adatok, a Cégbíróságon ki lehet kérni őket. Huszonhat évvel ezelőtt váltak ki a Vitézi Rendből,

miután édesapja avatásán szembesültek vele, hogy a kommunista rezsim emberei is helyet kaptak a közösségben.

A főkapitány azt is elmondta, édesapját, idősebb Sass Lászlót Debrecen díszpolgárává választották 2002-ben. „Mi nem árulunk grófi címeket, se mást” – tette még hozzá Sass László, akinek neve azonban máshonnan is ismerős lehet. Ahogy forrásaink felhívták a figyelmünket, Sass László nem is olyan rég tanúskodott a Fenyő János meggyilkolása miatt indult Gyárfás-perben, a mostani és a korábbi büntetőeljárásban is. Ő ugyanis

annak idején Tasnádi Péter egyik embere volt,

az ügyben nyomozó Kovács Lajos vallomása szerint Sass tájékoztatta őt arról, hogy Gyárfás Tamás először Tasnádi Pétert bízta meg a VICO-birodalom feje, Fenyő János meggyilkolásával. Egy másik verzió szerint a Fenyő-gyilkosság másnapján írt rendőrségi jelentések szerint Sass az információit az Aranykéz utcában később felrobbantott Boros Tamással, akkori barátjával osztotta meg, aki azt továbbadta a rendőrségnek.

Sasst a robbantási ügy kapcsán indult büntetőperben is meghallgatták, vallomásában elmondta, sokáig nagyon jó barátságban volt a Borossal, de kapcsolatuk megromlott, miután a meggyilkolt vállalkozó szorosabbra fűzte a viszonyt az oroszokkal. Arról is beszélt a meghallgatásán, hogy ő is látta azokat az elhíresült videofelvételeket, amelyek során a később megölt vállalkozó lerántja a leplet az olajmaffia főkolomposairól. 

De ez még nem minden! Sass László volt az, aki egy pénzügyi vita miatt tizenhárom évvel ezelőtt

helyben hagyta Schobert Norbertet, így társaival együtt önbíráskodás miatt indult eljárás ellene.

Igaz, az eset után önként jelentkezett a rendőrségen, megbánva tettét. Ahogy forrásaink felhívták a figyelmet, egy 1996-os összetűzésnek is szereplője volt, de felmentették.  

Részlet forrása: Arcanum
Részlet forrása: Arcanum

Mikor azonban a vitézzé avatás kapcsán mindezekre próbáltunk rákérdezni, Sass László rövidre zárta a beszélgetést és közölte, csak 1956-al kapcsolatos kérdésekre hajlandó válaszolni.

Nyitókép: Varga Viktor és az őt avató Sass László. (Fotó:Varga Viktor Instagram video) 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2023. június 19. 15:31
Olyan ez, mint a kismartoni bolhapiacon Hitler alumínium evőkanala, teljesen eredeti, mert személyesen ütöttem bele a horogkeresztet, érvelt a magyar cigány eladó.
chief Bromden
2023. június 19. 14:17
Visszaadta már a vitéz úr ezt a "megtisztelő" címet?
Kisfrocs
2023. június 19. 13:53
Ez valami olyan mint kálmán szolga pulitzer dijja?
Lord Vader
2023. június 19. 13:50
Dögöljek meg eddig azt sem tudtam ki az a Varga Viktor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!