Bárki találkozhat robotokkal Budapesten: a világon is szinte egyedülálló beruházást adtak át

2023. június 28. 11:06

Az Európai Unión belül Magyarország a második legvonzóbb befektetési helyszín, hazánk pedig nemcsak összeszerelő, hanem fejlesztőközponttá is válhat – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a CU.BE elnevezésű innovációs élményközpont megnyitóján.

2023. június 28. 11:06
null
Helmeczi Zoltán

Elkészült Budapesten a világon a második CU.BE (Customer Benefits) nevű innovációs élményközpont, ahol a hajtás- és vezérléstechnika vezető nemzetközi szállítója, a Bosch Rexroth az ipari digitalizáció legújabb eszközeinek a segítségével mutatja meg, mire képes a modern gyártástechnológia.

A Bosch egyik épülete Kőbányán. Fotó: MTVA/Róka László
A Bosch egyik épülete Kőbányán. Fotó: MTVA/Róka László
Nagy Márton: erős a magyar high-tech ipar

„Magyarország nemcsak egy összeszerelő, hanem egy fejlesztő központtá is válhat, amiben a Bosch sokat tud segíteni” – jelentette ki a rendezvényen a gazdaságfejlesztési miniszter, aki köszönetet mondott a német óriásvállalatnak a magyarországi jelenlétért és az együttműködésért. „Mi azon leszünk, hogy ez a kooperáció folytatódjon” – tette hozzá Nagy Márton.
A magyar kormány iparstratégiai eredményeiről szólva kifejtette: a magyar ipar növekedése erősen high-tech alapokon nyugszik, ebből a szempontból hazánk a világ élvonalába tartozik, csakúgy, mint a kivitel terén, ahol felmérések szerint Magyarország rendelkezik a világ 14. legkomplexebb exportösszetételével. Ráadásul az exporton belül – EU-s összevetésben is – kiemelkedően nagy a high-tech aránya, magasabb például, mint Németország vagy a többi visegrádi állam esetében.
A miniszter kiemelte továbbá a magas színvonalú magyar műszaki képzést, a teljes foglalkoztatottságot, valamint a külföldi működő tőke rekordokat döntő beáramlását, amelynek mértéke 2010-hez képest a hétszeresére emelkedett.
Végül egy nemzetközi kimutatásra hivatkozva Nagy Márton rámutatott: az Európai Unión belül Magyarország a második legvonzóbb befektetési helyszín.

Robotokkal, okosgépekkel lehet ismerkedni Kőbányán

A bárki által felkereshető kőbányai központban

miniatűr gyártósor, okos szerelőállomások, együttműködő robotok, hálózatba kapcsolt hidraulika és energiahatékony megoldások várják a látogatókat,

hogy megismerhessék a negyedik ipari forradalom vívmányait.

Az élménycentrum tucatnyi interaktív alkalmazással mutatja be, miként növelik a hatékonyságot és segítik a fenntarthatóságot az egymással kommunikáló, hálózatba kapcsolt modern eszközöket. Például bármilyen ketrec vagy biztonsági felszerelés nélkül tesztelhető olyan kooperáló robot, amelyik a gyártósoron dolgozó munkavállalókat segíti. Emellett például holografikus szemüveg és okosgyártósor is kipróbálható. A CU.BE-ban olyan mindennapi eszközök modern technológiai háttere is megismerhető, mint az országút mellett füvet nyíró gépi kasza, amely körbevágja az útjelző oszlopokat. Sőt, még egy csúcsminőségű karos kávéfőző finomvezérelhető hidraulikus munkahengerének működését is bemutatják. A budapesti a világon a második ilyen élményközpont, az első a németországi Ulmban nyílt meg két évvel ezelőtt.

A magyar kreativitás nap mint nap bizonyít

„A nemzetközi viszonylatban is egyedülálló élményközpont nemcsak egy ipar 4.0 bemutatóterem, (…) hanem egy nyitott, inspiráló tér, ahol az ipari szereplőkkel, egyetemekkel, szakmai szervezetekkel, kkv-kkal együtt dolgozunk innovatív megoldásokon” – fogalmazott Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója.
Szászi István, a Bosch csoport magyarországi és adriai régióbeli vezetője azt mondta, minden, ami ma az iparban történik, legalább olyan érdekes, mint ami a divatban vagy a luxusautó-gyártásban zajlik. „A magyar kreativitás pedig nemcsak egy közhely, hanem egy nap mint nap átélhető igazság” – tette hozzá.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ati Papa
2023. június 28. 13:56
Sokan és sokszor gyalázzák a Magyar oktatási rendszert. Magam részéről elsősorban inkább hiszek az egyén hozzáállásában, rátermettségében. Az egyik fiam "mélyről" indult. Cukrászként végzett, majd dolgozott is a szakmájában. Munka mellett elvégzett különböző informatikai tanfolyamot sőt le is érettségizett. Budapesten raktárosként dolgozva levelezőn elvégezte a Gábor Dénes főiskolát. Egy jó nevű cég felvette informatikusnak, sőt szerencséjére kb. fél év múlva a cég felajánlotta a dolgozóinak, hogy dolgozzanak az újonnan alapított luxemburgi kirendeltségen. Ez már kb. 10 évvel ezelőtt volt azóta már sok-sok szakmai és nyelvtanfolyamon is részt vett. Időközben - éppen egy szakmai tanfolyam után- a résztvevőknek- egy Görög cég ajánlott állást. Azóta nekik dolgozik.
letsgobrandon
2023. június 28. 12:11
ez már megint egy olyan hely ahol szart sem ér a libsi diploma
nemecsekerno_007
2023. június 28. 11:59
„A magyar kreativitás pedig nemcsak egy közhely, hanem egy nap mint nap átélhető igazság,, Nagy kár, hogy a FOS média és a házi ellenzékük csak szarkenegetésre használja a kreativitást.
Ugandai Bubu
2023. június 28. 11:35
A negyedik ipari forradalom hogy jön össze a fideszhatalom ámokfutásával a közoktatásban? Azok a tömegek, akik nem a koloncnak tartott közszférához tartoznak és akiknek nem fog jutni a globális piacon is versenyképes értéket előállító munka, azokkal mi lesz? Mit csinálnak majd a fidesz-szavazók, ha majd még a gipszkartonozást is robotok csinálják majd?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!