Tagesschau: Daniel Freund még Orbán Viktort és Magyarországot is megfosztaná szavazati jogától

2023. május 18. 10:27

A Zöldek EP-képviselője szerint: Hihetetlen, amit az EU közepén találunk.

2023. május 18. 10:27
null

Tagesschau beszámolt az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának Magyarországon tett látogatásáról. A bizottság tagjait a lap állítása szerint nem fogadják szívesen.

Beszámoltak róla, hogy a Fidelitas játékpénzzel megtömött bőrönddel várta a bizottság tagjait, a gurulós bőröndökre pedig Eva Kaili képét ragasztották. Hidas Dóra, a Fidelitas szóvivője egyértelmű üzenetet fogalmazott meg: „Magyarországon nincs korrupció. Magyarországon van a legszigorúbb korrupcióellenes hatóság egész Európában”.

Az EP képviselők mégis a Magyarországon burjánzó korrupció miatt jöttek.

Az ország a korrupció elleni harcban sereghajtó. Daniel Freund, a Zöldek EP-képviselője szerint: „Minden alkalommal, amikor Magyarországra érkezik az ember, egy még rosszabb történetet hall. Hihetetlen, amit az EU közepén találunk”.

A legrosszabb történeteket a képviselők az európai vállalatok képviselőitől hallják – zaklatják és nyomást gyakorolnak rájuk, hogy vállalati részvényeket adjanak a kormányhoz kötődő oligarcháknak. A találkozó érzékeny témát érint.

A megállapítások 

Monika Hohlmeier, a CSU politikusa, az EU költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke a kommunista időkre emlékeztetve érzi magát. Például, amikor a vezetők elmesélik, hogy fegyveres titkosszolgálati emberek hogyan tettek az asztalukra egy felvásárlási ajánlatot a vállalatra.

Hohlmeier leírt egy látszólag bevett gyakorlatot: „Rendszeresen megjelenik valaki, aki először megkérdezi, hogy nem tudná-e olcsón megvenni a céget. Ha a cég azt válaszolja, hogy továbbra is itt akar működni, sőt, terjeszkedni, akkor további zaklatások kezdődnek. Ezek tényleg a családok házában tett látogatásokig terjednek”.

Ligeti Miklós a Transparency International munkatársa azt gyanítja, hogy Orbán Viktor az időre játszik, és a 2024-es európai választások után megváltoznak a politikai körülmények. Hohlmeier szerint az Európai Bizottságnak gondoskodnia kell arról, hogy

az újjáépítési alapból származó pénzeket ne engedjék el, és más pénzeket is zároljanak.

Daniel Freund zöldpárti képviselő szintén nagyobb nyomást követel az Európai Bizottságtól. Freund még Orbán Viktort és Magyarországot is megfosztaná szavazati jogától. A képviselő abszurdnak tartja, hogy Orbán jövőre nagy színpadot kap a soros elnökséggel. Szerinte „egy olyan ország, amely már nem demokrácia, nem vezetheti az Európai Uniót”.

***

Nyitókép: Twitter

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. május 19. 18:26
A vizsgálóbizottság jogszerűségéről: Freund azt válaszolta, „az a hozzáállás, hogy nincs migráció, senki sem jöhet be az országba, elég egyértelműen az EU-s források megvonásához vezet". Ez az egyértelműség jogszerűsége a BTK szagú zsarolással egyezik, kedves jogot nem végzett Freund úr. A magyarok Brüsszelben pedig ezeket találták: Kaili bőröndjeit, von Leyen SMS-eit, Verhofstadt közpénzen történő magánlakás felújítását, repülő és turistautakon vett lobbizást, szószegést (helyreállítási hitel), szabályszegést (szavazatszámlálás menetközbeni megváltoztatása), szerződésszegést (jogosulatlan pénzvisszatartást), szuverenitástámadást (magyar belügyekbe beleszólás, migránsok befogadásának kényszerítése). Egy elvileg szövetséges tagországgal való nyílt ellenségeskedésen, hazug rágalmazáson és gyalázáson kívül. Nyugat dicsfényét alighanem lekapcsolták. Áramhiány miatt. Lesz még böjtje ennek az elvetemült eszement viselkedésnek.
Agricola
2023. május 19. 11:01
A Magyarországgal szemben előítéletekkel telített Mónika minden badarságot elhisz, amit bizonyítékok nélkül elé tálalnak. Viszont az EP-bizottság a Magyarországon működő német cégeket és vállalatokat tömörítő Német Gazdasági Klub elnökét Arne Gobert üzleti jogászt, nem engedte felszólalni az ügyben. A német politikus azzal indokolta Gobert kérésének visszautasítását, hogy „már kellő információval rendelkezik a magyarországi helyzetről”. Az EP politikusaiból álló delegáció tagjai az Állami Számvevőszék meghallgatásakor a megbeszélés tárgya szempontjából releváns információkat nem hallgatták végig, a prezentációt félbeszakították. A küldöttség tagjainak kérdései ezt követően vagy az uniós forrásokat nem érintő témák mentén fogalmazódtak meg. A jelenlegi gyakorlatra, konkrét vizsgálatokra vagy a folyamatban lévő fejlesztésekre, módszertani újításokra vonatkozóan egyetlen kérdés sem érkezett. „Úgy mondott tehát véleményt az EP politikai testülete az Állami Számvevőszék jelenlegi működéséről, hogy azzal kapcsolatos információkra egyáltalán nem alapozott, ezen információktól elzárkózott”.
bagira
2023. május 18. 20:29
Magyarország ukrán háborús menekülteket befogad , jahh Brüsszel szerint a betolakodók élősködő megszállók a menekültek akik fehér európai zsidó gyűlölők . Ukránok nem menekültek , nyugat kettős mércével válogat kirekesztő rasszista , élősködő ázsiai herék eus érték .Háború elöl menekült ukránok nem menekültek . ,,Daniel Freund beismerte: Amennyiben hazánk nem fogad be migránsokat, nem kap EU-s pénzt,,
Dolll
2023. május 18. 19:12
Ezekkel a "népi agyagedényekkel" ( köcsögökkel ) csak a baj van....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!