Magyar és nemzetközi támogatói is vannak a rágalmazás dekriminalizálásának

2023. április 06. 13:02

A Transzparens Újságírásért Alapítvány folytatja a kampányát az újságírók büntetőjogi felelősségrevonásának eltörléséért.

2023. április 06. 13:02
null

Mint ahogy azt a Mandiner is megírta, az újságírók büntetőjogi felelősségrevonásának eltörléséért kampányol a Transzparens Újságírásért alapítvány. Szerintük a büntetőjogi fenyegetettség jóval aránytalanabb a sajtóperhez és a személyiségi jogi perhez képest: „egy szintre helyezi az újságírót a köztörvényes bűnözőkkel”.

Az újságírók büntetőjogi felelősségrevonásának eltörléséért kampányol a Transzparens Újságírásért alapítvány

A Transzparens Újságírásért Alapítvány nyílt levelet írt Varga Judit igazságügyi miniszernek és a parlamenti frakcióknak. A levélben arra kérik a címzetteket, hogy „gondolják újra a rágalmazás, becsületsértés szabályozását”.

Az új cikkében az alapítvány kifejtette, hogy hazai és nemzetközi támogatói is vannak a dekriminalizálásnak. Felelevenítették, hogy 2013. márciusában az Átlátszó munkatársai (Tordai Csaba, Sepsi Tibor és Bodoky Tamás) úgy fogalmaztak, hogy „az egyént sértő véleményekkel és állításokkal szemben a büntetőjogi védelem indokolatlan párhuzamosságot, visszás helyzeteket és felesleges munkát okoz a sértetteknek, a sajtónak és az államnak egyaránt. A rágalmazás és a becsületsértés mellett lényegében annyi szól, hogy azok a magyar büntetőjog hagyományos tényállásai. Márpedig, csak mert hozzászoktunk valamihez, még látni kell, hogy mikor kell túllépni rajta.”

Korábban pedig az Európa Tanács főtitkára, a brit Terry Davis is hasonló javaslatot tett: a politikus még 2006-ban, a Sajtószabadság Világnapja alkalmából hívta fel a tagállamok vezetőinek figyelmét arra, hogy a rágalmazást dekriminalizálni kell. Davis szintén azzal érvelt, hogy azokban az országokban, ahol még mindig büntetőjogi felelősségre vonás jár a rágalmazásért,

ott gyakran visszaélnek ezekkel a törvényekkel és arra használják őket, hogy elhallgattassák a kritikus hangokat.

Nyitókép: Transzparens Újságírásért Alapítvány

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csak szólok
2023. április 08. 01:01
A rágalmazás az hazugság. A hazugság pedig nem kritika. A rágalmazás súlyosabb bűn, mint a lopás, vagy a garázdaság.
kaltran
2023. április 07. 09:16
Támogatom a kezdeményezést. És onnantól kezdve szabad lesz a ballibsi komcsi orkokat nevén nevezni, elküldeni a kurva anyjukba, elátkozni őket hetedíziglen verbáliasan vegzálni őket nap mint nap nagy betűkkel címlapon, esti híradóban minden pulpituson és műsorban - büntetlenül. jó ötlet.
EX - Terminátor
2023. április 06. 19:28
Én meg nem. Ép eszénél maradva senki nem teszi. Így is éppen elég nagy baj az összes szarság amit hozzá vagdoshatnak az ember fejéhez. Ez is éppen úgy kell mint a mentelmi jog.
Szj.
2023. április 06. 19:17
Hazudni nem szabad!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!