Boris Kálnoky: Más európai országokkal összehasonlítva nem áll rosszul a magyar demokrácia

2023. március 31. 09:48

Görögországban, Angliában és Franciaországban is vannak olyan törvények, amelyekért Magyarországot komolyan számonkérnék.

2023. március 31. 09:48
null

Boris Kálnoky az MCC videójában az európai demokratius viszonyokról beszél. A Die Welt újságírójaként az elmúlt években több mint 20 országból tudósított, és belelátott az ott működő rendszerekbe.

Az újságíró szerint más európai országokkal összehasonlítva nem is áll olyan rosszul a magyarországi demokrácia. Példaként három országot említ meg.

Elsőként Görögországot,

ahol a parlamenti választásokon győztes párt eddig ajándékba kapott 50 mandátumot „győztes bónuszként”,

ami önmagában a parlament egyhatodát teszi ki. 

Hozzátette, hogy Angliában nem számít, hányan szavaztak egy adott pártra, ha az egyetlen körzetben sem éri el a többséget. nem lesz egyetlen képviselője sem a parlamentben. Így előfordulhat, hogy egy 15 százalékos támogatottsággal rendelkező pártnak egy képviselője se legyen. 

Végül Franciaországot hozta fel, ahol a kormány törvényt hozhat vita és parlamenti szavazás nélkül, ha azt összeköti egy bizalmi szavazással. Erre nemrég volt is példa a nyugdíjreform elfogadásával kapcsolatban.

Kálnoky kiemeli, hogy ezeket a különbségeket a nyugati média nem problémaként tartja számon, „hiszen nem is azok” – jegyzi meg. De felteszi a kérdést:

„Vajon hogyan reagálnának, ha ezek közül bármi Magyarországon valósulna meg?”

Elismeri, mindegy is, de ezekkel az országokkal összehasonlítva a magyar demokrácia nem is áll olyan rosszul.

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2023. március 31. 12:38
És akkor nem beszéltünk arról, hogy a németeknél a bírók lehetnek valamelyik párt tagjai, sőt az igazságügy miniszter (mint kormánytag) nevezi ki őket... Finnországban és svédországban is az igazságügy miniszter nevezi ki a bírákat. Finnországban nincs alkotmánybíróság, így az annak a szerepét betöltő bírói tanács is az igazságügy miniszter felügyelete alá tartozik... És sorolhatnám tovább... Ugyanígy a közbeszerzések átláthatósága terén is az élvonalban vagyunk, sőt az egyszereplős meghívásos tenderek esetén a legkevesebb ilyet produkálók közt... Az uniós közbeszerzések kivétel nélkül elektronikus tehát átlátható formában kerülnek lebonyolításra... Attól még, hogy Mészáros holdinghoz tartozó cég elnyer egy közbeszerzést, attól az még nem korrupció bármennyire is terjesztik ezt azok akik guruló dollárokat kapnak érte.
Odone Ricci
2023. március 31. 11:53
Ezt megírhatná Kalnoky úr Jourovának és a németnyelvű sajtónak (Die Welt, Die Zeit, FAZ, SZ, Der Spiegel Die Presse, Der Standard usw.), amikor Magyarország jogállamiságának hiányáról írogatnak anélkül, hogy elolvasták volna a magyar Alaptörvényt .
pollip
2023. március 31. 11:49
Bizony. Így van.
Vakfolt
2023. március 31. 11:35
"Görögországban, Angliában és Franciaországban is vannak olyan törvények, amelyekért Magyarországot komolyan számonkérnék." Fasza, szoruljunk még miattuk is. remek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!