A kisemmizett bácsi ügyét nem rendezték, egy idős hivatali dolgozót kirúgtak Szaniszló kerületében

2022. október 31. 06:00

„Küzdöttem az infarktussal” – mondta Antalóczy Zoltán azután, hogy azonnali hatállyal elbocsátották, értelmezése szerint egy kibontakozóban lévő ingatlanbotrány miatt, amiről lapunk számolt be először. A DK-s vezetésű kerület továbbra sem reagál megkeresésünkre.

2022. október 31. 06:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Antalóczy Zoltán harminc hosszú évig dolgozott Pestszentlőrinc önkormányzatának, legutóbb a hivatal százszázalékos tulajdonában álló, közszolgáltatásokat nyújtó nonprofit gazdasági társaságánál, a Városgazda Nonprofit Zrt.-nél mint a Vagyongazdálkodási divízióvezetője.

Rá hárult az önkormányzati vagyon kezelésének nagy része,

és egytől egyig ő kötötte – igény esetén bontotta fel – az életjáradéki szerződéseket is az önkormányzatnál. 

Ilyen életjáradéki szerződése volt a most kilencvenéves Bagi Ferencnek is, akinek a történetéről a Mandiner számolt be először és több részletben. Bagi nyáron jelezte, szeretné azt felbontani. Erre egyébként a Ptk. szerint lehetősége is van. Mint egy korábbi cikkünkben megírtuk, Bagi és neje még 2005-ben kötött életjáradéki szerződést Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatával.

Az utóbbi képviseletében eljáró Városgazda Nonprofit Zrt. havi életjáradéki összeget folyósított a házaspárnak, és vállalta a társasházi lakás közös költségének fizetését. Ennek fejében az önkormányzat 1/1 arányú tulajdonába került a X. kerületi ingatlan, míg a két idős ember javára életjáradéki, valamint holtig tartó haszonélvezeti jogot (továbbá az ilyenkor szokásos elidegenítési és terhelési tilalmat) jegyeztek be a lakásra. Magyarán a lakás immár az önkormányzaté lett, ők viszont elméletileg halálukig továbbra is itt lakhattak volna, haszonélvezőként. 

 

„Arra várnak, hogy meghaljon" - egy 90 éves férfi küzdelme az önkormányzattal

Bagi Ferenc több mint négy hónapja jelezte: felbontja az önkormányzattal kötött életjáradéki szerződést, amire a Ptk. szerint lehetősége is van. Az önkormányzat nevében eljáró Városgazda Zrt. meg is küldte az elszámolást, a bácsi szinte azonnal elutalta a kért közel 19 milliót. A pénzt eltették, ám a lakás tulajdonviszonyait azóta sem rendezték.

 

A történetet röviden összefoglalva. Bagi idén nyáron felmondta a szerződést az önkormányzattal, az önkormányzat nevében eljáró Városgazda Zrt. munkatársa, Antalóczy Zoltán divízióvezető – ahogy az ilyen ügyekben mindig az elmúlt harmincéves munkaviszonya során – meg is küldte az elszámolást,

a bácsi családi segítséggel szinte azonnal elutalta a kért közel 19 milliót.

A pénzt a hivatal eltette, és bár azóta eltelt több mint négy hónap, a lakás tulajdonviszonyait azóta sem rendezték, sőt: érdemben nem is tájékoztatják őket. Mindezzel párhuzamosan viszont az önkormányzat nevében eljáró Városgazda Zrt. július elsejétől megszüntette az életjáradék és a társasházi közös költség folyósítását Bagi számára.

Az ügyben a bácsi részéről eljáró ügyvéd szerint ez az aktus is azt mutatja: az önkormányzat nemcsak tudomásul vette és befogadta ügyfele teljesítését, de el is fogadta az életjáradéki szerződés felbontását, hiszen leállította a hivatalt terhelő fizetési kötelezettségét. Mint fogalmazott, megbízójában az a kép alakult ki, hogy az önkormányzat „nem kívánja rendezni kötelezettséget az ő élete folyamán, a probléma megoldását az ő idő előtti elhalálozásában látja”

 

Értetlenül áll a kilencvenéves férfi a Szaniszló-féle önkormányzat újabb húzása előtt

Újabb fordulatot vett a 90 éves Bagi Ferenc küzdelme a DK-s Szaniszló Sándor vezette Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatával. Mint egy korábbi cikkünkben megírtuk, a hivatal nem hajlandó rendezni a bácsi lakásának tulajdonviszonyait. Bagi Ferenc több mint négy hónapja jelezte: felbontja az önkormányzattal kötött életjáradéki szerződést, amire a Ptk. szerint lehetősége is van.

 

Egy súlyos következménye mégis lett a dolognak: a napokban hirtelen elbocsátották a Városgazdától az ügyet intéző Antalóczyt. „Aznap reggel még műszaki elhárításon meg más feladataimon dolgoztam, aztán csörgött a telefonom, és közölték, azonnali hatállyal ki vagyok rúgva” – emlékezett vissza elkeseredetten.

– mondta. Úgy vélte, ha hibázott volna, akkor sem ez lett volna a módja a munkaszerződés felbontásának, „én ennél jóval többet tettem a kerületiekért”. Hibáról pedig szerinte szó sem volt, teljesen a megszokottak szerint járt el ebben az ügyben is. A Városgazda eljárásmódja különösen méltatlan volt szerinte, hiszen, miután megkapta a hírt, immár volt feletteseivel többszöri próbálkozása ellenére sem tudott kapcsolatba lépni, a felmondólevelét sem tőlük vette át, hanem a humánerőforrás-osztálytól. Ami a felmondás indokát illeti: kérdésünkre Antalóczy nem szeretett volna pontos részletekkel szolgálni, ám azt elárulta, hogy elbocsátásában döntő szerepe lehetett a Bagi-ügynek. Ahol szerinte mindössze annyit vétett, hogy feladatának és a szerződésnek eleget téve tájékoztatta az ügyfelet.

Az azt firtató kérdésünkre, vajon miért ragaszkodik a szóban forgó ingatlanhoz ennyire az önkormányzat, azt válaszolta, hogy „az ingatlanpiaci értékek oly mértékben elcsúsztak, hogy az önkormányzat bizonyos embereiben felvetődött, egy ilyen értéket meg kell őrizni”. Mint fogalmazott:

Annak ellenére is, hogy a Ptk. szerint felbonthatók az életjáradéki szerződések, és ezt – mint Antalóczy fogalmazott – „ezidáig természetesen fel is bontottuk”.

A XVIII. kerületi önkormányzat különleges helyzetben van, hiszen országosan is egyedülálló módon rengeteg ilyen szerződést kötött a rendszerváltást követően egészen 2010-ig. „Ez volt az önkormányzat legnagyobb vagyonszerzési akciója, Pestszentlőrinc-Pestszentimre soha nem vásárolt annyi lakást a rendszerváltás után, mint amennyihez az életjáradéki szerződéseknek köszönhetően hozzájutott. Ezeknek a megállapodásoknak a száma megközelítette a százat” – mutatott rá. 

Kérdésünkre, a Bagi-ügy után változik-e az életjáradéki szerződések felbontásának módja, és egyáltalán, aki a jövőben szeretné felmondani azt, mit kell tennie, Antalóczy nem tudta a választ. Azt azonban hozzátette, ezek az életjáradéki szerződések különösen bizalmi szerződések, „az ügyfél nagy bizalmat fektet az önkormányzatba, ezért itt még inkább fontos, hogy a felek betartsák a szerződést.

Ebben nemcsak üzlet van, hanem bizalom is” – szögezte le. 

Antalóczy egyelőre nem tudja, mihez kezd a továbbiakban, mint mondta, hatvan év felettieknek nem egyszerű elhelyezkedni manapság. Utódjáról tudomása szerint viszont azonnal gondoskodott az önkormányzat. 

Bagi ügyéről korábban megkerestük az önkormányzatot is, a Városgazda mindössze annyit válaszolt megkeresésünkre, hogy „tekintettel arra, hogy az egy folyamatban lévő ügyre vonatkozik, sajnos egyelőre nincs módunk tájékoztatást adni”.

A nyitókép illusztráció: Shutterstock

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eusebius
2022. október 31. 18:22
Nem fogtok szeretni. 2005-ben sem voltak olcsóak az ingatlanok, de arányaiban most drágábbak. Idős korukra hoztak egy reálisnak tűnő döntést: a lakhatás és a lakás marad életük végéig, a tulajdonjog megy, az életjáradék jön. A családról nem tudok nyilatkozni, de sejtéseim vannak, miért alakultak így a dolgok. Az ingatlanár robbanás, az élet végének közelsége, rosszindulat nélkül, felkelthette a család érdeklődését. 19 millióért visszavásárolni egy ingatlant, amire gyorsan meglett a keret és hozzá felvenni a járadékot 17 évig nem egy rossz üzlet. Ilyenbe szívesen bármikor beszállok. Tudomásul kell venni, hogy az önkormányzat befektetési szándékkal ment bele az üzletbe. Bárki befektetési indíttatásból megy bele idősek életjáradéki programjába. Az azt követő ügymenetet most nem kommentálnám, az csúnya történet.
nempolitizálok
2022. október 31. 16:13
Foglaljuk össze, az önkormányzatot uraló párt egyik embere kinézte magának az ingatlant, a tulaj pedig ezt meglőtte azzal, hogy visszalépett. Az ingatlanirodai vezető pedig csak simán végezte a munkáját. A tulajon az önkormányzat nem tudja leverni, próbálta, a csókos nyilván nem csak mérges, hanem befolyásos is, kirúgták az önkormányzati dolgozót.
Trombitás Keresztély
2022. október 31. 14:10
Na, többek között az ilyen bácsikat rúgott a magyar kormány az út széléről az árokba a Lex Megdöglesszel.
csulak
2022. október 31. 13:32
a baloldal mind ilyen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!