Húsz év után visszatér Amerikából az ellopott jászteleki harang

2022. október 19. 21:44

A jászteleki Havas Boldogasszony kápolna tornyából 2001 szeptemberében lopták el az egyházközség régi, még 1937-ben öntött harangját.

2022. október 19. 21:44
null

„A magyar-amerikai együttműködés nyomán huszonegy év után az Egyesült Államokból visszaérkezett Magyarországra a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jásztelek kápolnájának korábban ellopott harangja” – közölte Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésben szerdán.

Ezt követően napokon belül visszakerülhet Jásztelekre a harang, amelyet több mint két évtizede loptak el a kápolna tornyából - tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter. Mint írta: a jászteleki Havas Boldogasszony kápolna tornyából 2001 szeptemberében lopták el az egyházközség régi, még 1937-ben öntött harangját. A korabeli nyomozás nem vezetett eredményre, és több mint húsz év telt el, amikor is az Egyesült Államok Louisiana államában

a helyi magyar közösség egy tagja ismerős feliratokkal díszített harangra lett figyelmes egy régiségkereskedésben.    

A történetbe innentől a magyar diplomácia is becsatlakozott és az FBI-jal együttműködésben létrejött az a nyomozócsoport, amely előbb azonosította, majd lefoglalta a Havas Boldogasszony kápolna elveszettnek hitt harangját – írta a magyar diplomácia vezetője.    

Az ügy háttere, hogy 2022 februárjában értesítést kapott „egy jászteleki feliratos harangról” a Külgazdasági és Külügyminisztériumon (KKM), majd a magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységén keresztül, hogy

az ismeretlen származású harang az amerikai műkereskedelemben bukkant fel.   

 A műtárgyfelügyeleti hatóságnak sikerült a lopás és az országból történt engedély nélküli kivitel bizonyítani, és a tulajdonjoggal kapcsolatos iratokat, nyilatkozatokat összegyűjteni, majd azokat az amerikai nyomozó szervek rendelkezésére bocsátani. A magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységével együttműködésben sikerült elérni, hogy a lopott harangot az FBI végül lefoglalja – olvasható a bejegyzésben.

(MTI)

Nyitókép: Szijjártó Péter, facebook

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazságpárti
2022. október 20. 12:50
A harangot valszeg teherautóval vitték Bécsbe, s ott eladták a nemzetközi műkereskedő maffiának (vajon hol a központja), s az vitethette, ezer más dologgal együtt, az uskába.
szilvarozsa
2022. október 20. 10:15
Ki kéne írnunk az országhatárra: Nyugati, ne lopj!
Agnieszka
2022. október 20. 09:27
Mindig vannak jó dolgok és rendes emberek. Ez egy kisebb csoda.
Box Hill
2022. október 20. 08:55
Amerikában azzal kértek menedékjogot, hogy egy harang üldözi őket. Itt is van mögöttünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!