Nem emlékeznek pontosan a kitálaló közvélemény-kutatók

2022. szeptember 10. 17:15

Lehet, hogy befelé a súlyosbodó helyzetre figyelmeztettek, de kifelé az ellenzék erősödő esélyeit kommunikálták azoknak a kutatócégeknek a vezetői, akik most vitába kerültek Márki-Zay Péter kampánystábjával.

2022. szeptember 10. 17:15
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Ahogy mi is beszámoltunk róla, négy közvélemény-kutató cég vezetője is nekiesett Márki-Zay Péterék kampánystábjának, miután utóbbiak azzal vádolták meg őket, hogy használhatatlan kutatási adatokat adtak nekik, amelyekből nem látszott előre, milyen súlyos pofonba szaladhat bele az ellenzék április 3-án. 

Történt mindez azután, hogy a volt kampánystáb három tagja nemrég bejelentette, hogy új közvélemény-kutató projektbe kezd. Leporolva a választás előtti kutatások aktáit pedig rájöttek: a kutatócégek is a felelősek a vereségért. 

Ezt már nem hagyták szó nélkül az érintettek, így Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatója, aki szerint ez nem igaz, a felmérések kimutatták a súlyosbodó helyzetet, de a kampánycsapat mégis az utolsó pillanatig elhitte, hogy az ellenzék nyerhet. Szerinte ezek után nem hiteles a részükről, hogy ők oktatják most a szakmát, és áttolják a felelősséget az összes hazai kutatóra.

Még az utolsó percben is az ellenzék győzelmét látta

A cikkben a Mediánt vezető Hann Endre arról panaszkodott, hogy a baloldalról és annak médiájától is kaptak hideget-meleget, amikor az ellenzék számára valamilyen negatív felmérési eredményt közöltek.

A korábbi nyilatkozatokból ugyanakkor az látszik, hogy

Hann Endréék még akkor is győzelmi jelentéseket adtak, amikor már derékig ért a víz a süllyedő hajón.

A Medián vezetője március végén is még azt ecsetelte, hogy egyértelműen kétesélyes a választás, Úgy fogalmazott: „most szorosabbnak tűnik a verseny, mint négy éve, amikor a kétharmad volt a kérdés”.

A cég március 30-án közölt kutatásában viszont jelentős Fidesz győzelmet jósolt, amiért Hann jópár kritikát kapott. Egy nappal a választás előtt aztán magyarázkodott is emiatt az ATV-ben, mondván, hogy a felmérés egy héttel korábban készült és „nyilván ennek is megvan a hibája”.  A műsorban Závecz Tiborral arról beszélnek, hogy még bármi megtörténhet a választáson. Azaz itt sem került szóba semmilyen szinten, amit ezek szerint már mindenki tudott az ellenzék támogatottságának zuhanásáról. 

Hann ezzel együtt érdekes módon még a választás napján, a Telex élő választási műsorában is arról beszélt, hogy szorosabb lehet az eredmény, mint amit utoljára mértek.

Magas részvétel várható, és lehet, hogy kicsit az ellenzéket mozgósított jobban

– prognosztizálta.

A Medián a fővárosi adatokat tekintve is odatette magát, március 31-én a kifejezetten a fővárosra koncentráló mérésük is sima ellenzéki győzelmet jósolt, de azt is érdemes felidézni, amikor a cég vezetője  2021 decemberében azt mondta: „egyre jobban kimutatható, hogy a fiatalok azok, akiket a Fidesz nem tud megszólítani”. „Ha csak a fiatalok szavaznának, akkor fölényesen nyerne az ellenzék” – szögezte le akkor.

Záruló olló, felzárkózó ellenzék 

A mostani cikkben a szintén önkritikát gyakorló Ember Zoltán, az Iránytű Intézet vezetője azt mondta: „Három-négy nappal a választások előtt ott voltak előttem a -14 meg -18 pont közötti, ellenzéki lemaradást mutató, friss országos adatok. Mégis azt mondtam, hogy 6-8 százalék közötti ellenzéki mínuszra számítok, ami még nem kétharmados Fidesz-győzelem”.

Csakhogy Ember március 31-én a Magyar Hang podcast műsorában

még az ellenzék győzelmi esélyeiről társalgott Pulai Andrással, a Publicus Intézet vezetőjével,

aki egyébként a legjobban benézte a választási esélyeket. 

Érdemes felidézni Ember szavait (a felvételen 4:43-tól), így azt, hogy „két, nagyjából hasonló méretű tömb küzd egymással, így ki-ki meccs várható”. Úgy folytatatta, hogy „a választást megelőző két hétben nagyon zárul az olló, az ellenzék zárkózik fel. Nem a Fidesz veszít a támogatottságából, hanem a fideszesek aktivitása csökken és az ellenzékieké pedig nő, sosem volt ilyen magas.”

„Ha ez a dinamika még néhány napig fennmarad, egészen vasárnapig, akkor tényleg úgy futunk neki, hogy nem tudjuk” [ki fog nyerni – a szerk.]

 

Ember egyébként azt is valószínűsítette, hogy a Mi Hazánk nem jut be majd a parlamentbe.

Nyitókép: Hann Endre, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában 2022. április 2-án (Forrás:atv.hu) 

 

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2022. szeptember 11. 07:31
A "nagy" Hahn! Láttam az interjút vele a választás után az m1 reggeli stúdiójában. Föl volt háborodva, hogy ö már 10 éve nem volt az mtv-nél vendégként behíva! Ezt? Mi a fasznak hívnák be? Hogy hazudozzon, kamuzzon? Szarjancsi. Aki tanult pár órát statisztikát az tudja, hogy az ilyen ezer fős közvéleménykutatások mennyit érnek. Pláne egy magyar választási rendszerben, ahol az egyéni körzetekben dől el a választás. Minden egyes körzetben kellett volna közvéleményt kutatni a körzet lakosságösszetételének megfelelő arányban (város-falu) És akkor talán pontosabb lett volna. De ezek önámításból csak pesten csináltak ilyet. Az persze, hogy szoros verseny mutatott. Budapest NEM az ország!!!
Alcofrybas
2022. szeptember 11. 04:49
"a kutatócégek is a felelősek a vereségért." Őszelő havát írjuk, és még a tavaszi vereség okait kutatják. Jó, közben nyalni vagy nyaralni voltak. Ilyen tempóban 2020-talán már körvonalazódhatnak a vereség okai, ha némileg elnagyoltan, és homályosan is, de meglesznek a felelősök. Segítek. Most, hogy megvannak a kutatók, én a pizzériák és pizzafutárok között kezdenék keresgélni, akik a kampanystábnak hordták a harapnivalót. Nemegyszer túl zsíros volt a pizza, máskor késve érkezett, a stáb stresszes volt, szédelegtek az éhségtől, míg a NER dőzsölhefett Németh Szilárd konyháján.
simonvitéz
2022. szeptember 11. 00:23
Kohn..akarom mondani Háhn Endre Mediánja még a legjobb, Pulai elbujhat mögötte. A Nézőpont sem jelzett pontosabban a Mediánnál.
pepita
2022. szeptember 10. 22:03
Ez az ember fel sem méri,hogy a legnagyobb kárt a szakmájának okozta. Hiteltelenítette, lejáratta. Szerintem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!