Már idén érinthetik a KRESZ-módosítások az elektromos rollereket

2022. szeptember 09. 13:39

Elkészült a javaslat, amely az elektromos rollerek közlekedését is szabályozná: Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár szerint a parlament már az idén elfogadhatja a módosítást.

2022. szeptember 09. 13:39
null

„Teljes konszenzusra jutottunk. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottságnak volt néhány észrevétele, a pontosítás megtörtént. Van egy kész javaslat, amit szeptemberben vagy októberben szeretnénk útjára indítani. Lesz társadalmi vita, és én nagyon reménykedem, hogy ez a Kresz-módosítócsomagot még ebben az évben elfogadják, de legkésőbb jövő év első felében” – mondta az infostart.hu-nak Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár.

Éles vita nélkül, addig „csiszolták” a különböző javaslatokat, amíg mindenki számára kedvezők lettek. A módosításra azért volt szükség, mert nemzetközi összehasonlításban Magyarországon még mindig nagyon sok a baleset. „Volt olyan esztendő a 90-es évek elején, amikor 2500 halálos közlekedési baleset történt. Ahhoz képest, hogy most 550 környékén vagyunk, egész szép a fejlődési ütem” – idézi Révész Máriuszt az infostart.hu.

A Kresz-módosítás egyik legfontosabb célja a közlekedési balesetek elkerülése, a kulturáltabb közlekedés kialakítása. Emellett megjelentek új közlekedési eszközök, amelyek az előző szabályozás időpontjában még nem léteztek: például az elektromos rollerek, gördeszkák, az egy kereken guruló segwayek.

– mondta. Révész Máriusz szerint ez nem teljesen egyértelmű. Ha az elektromos rollereket segédmotor-kerékpárnak minősítenék, akkor mindenkitől meg kellene követelni a bukósisakot, ezért ez „egy teljesen rossz helyzet”. A másik cél az elektromos eszközöknél megállapítani, hol és milyen sebességgel mehetnek, és milyen járműnek számítanak – olvasható a hírportál cikkében.

– jelentette ki az aktív Magyarországért felelős államtitkár.

Nyitókép: Monika Skolimowska / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2022. szeptember 09. 17:35
Szabványosan 25-30 km/h a végsebességük, de a nagyobb teljesítményű motorral építetteket akár 80 km/h-ra is fel lehet tuningolni. Nagyon ideje szabályozni a használatukat, az elektromos kerékpárokkal együtt. Sokan ittasan vezetik és a közlekedési szabályokról fogalmuk sincs. Ki kell őket tiltani a járdáról, mert veszélyesek a gyalogosokra, főleg gyerekekre és önmagukra is. A kerékpárosokkal együtt bukósisak használatára kell kötelezni őket és vissza kell állítani, hogy egyirányú utcában csak a megengedett irányban közlekedhessenek. Az egyirányú utcákon az utcát ismerő gyalogosok, csak egy irányba néznek szét, mielőtt az úttestre lépnek, teljesen indokoltan. Egy szinte hangtalanul, ellenkező irányba közlekedő kerékpár, roller súlyos balesetet okozhat. Az ittas vezetést ugyanúgy kellene büntetni, mint a komolyabb gépjárműveknél! Kresz szabályokat kellene nekik kidolgozni és kötelező vizsga után utcára engedni.
Sany Xepi
2022. szeptember 09. 16:01
Pedig a KRESZ-tudatlanok kedvelt járműve volt.
amaurote
2022. szeptember 09. 15:33
kár mert most akartam venni, és én csak 10km/h-val akartam menni vele.
luxusbatar
2022. szeptember 09. 15:24
BETILTANI!!! AZ ÖSSZESET!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!