Az MCC Feszten is bemutatták a „Női sport VS transzgender” című riportfilmet

2022. július 31. 13:22

Veszély fenyegeti a női úszósportot is – hívta fel a figyelmet Csisztu Zsuzsa és Wladár Sándor.

2022. július 31. 13:22
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Csisztu Zsuzsa exkluzív interjút készített György Réka úszóval, aki nyílt levélben állt ki a női versenyszámokban férfi testtel induló sportolók versenyelőnyével szemben. Ő volt az a magyar olimpikon úszólány, aki azután írt tiltakozó levelet az amerikai egyetemi atlétikai szervezet (National Collegiate Athletic Association – NCAA) vezetőségének, hogy lemaradt a bajnokság B döntőjéről is, miután a Will Thomas néven született, ma Lia Thomas néven versenyző úszó – kihasználva férfi testéből fakadó fizikai fölényét – az NCAA engedélyével szintén beszállt a versenybe, maga mögé utasítva korábbi olimpiai és világbajnoki érmes biológiai nőket – nem mellesleg újraírva ezzel a korábbi női rekordokat.

Van-e félnivalójuk a női sportolóknak a biológiailag férfinak születő, de női identitásra váltó traszgender versenyzőkkel szemben? Ezt a kérdést feszegeti a Mandiner „Női sport VS transzgender” filmje. A Mandiner riportfilmjét 2022. július 30-án is láthatták az MCC Feszt Katona színpadán, a vetítés után a Mandiner sportrovatának vezetőjével, valamint Wladár Sándorral, a Magyar Úszó Szövetség elnökével Dudás Ádám, a Mandiner operatív vezetője beszélgetett.

Csisztu elmondta,

György Rékának a nyílt levele után pokol lett az élete, durva sajtónyomás nehezedett rá,

fenyegetések érték, a végén még az is szóba került, hogy testőrök kellenek mellé. Nem nyilatkozott senkinek, nem véletlenül, se a Fox, se a CNN nem járt nála sikerrel. Ezek után – idézte fel – meglepő volt, hogy a Mandinernek interjút adott. Ezzel ismét komoly rizikót vállalt, ahogy azzal is, hogy angol felirattal megosztotta a riportfilmet. Ettől függetlenül a sportoló sok pozitív visszajelzést is kapott. „Világos, hogy tenni kell valamit. Az első lépést megtettük. A helyzetet tisztán kell látni, és most segíteni kell a nőknek, hiszen évtizedes eredmények vannak veszélyben a sportban” – húzta alá Csisztu.

Wladár arról beszélt, valójában „nem is értem, hogy kerültünk ide”. Ugyanakkor a transzgender sportolók kapcsán valós veszélyről van szó, s látja, hogy egyre többen kezdenek foglalkozni a témával. Meglátása szerint egyenesen a fair play-t törölné el, ha olyan szabályozás születne, ami alapján a transzgender versenyzők is a hagyományos versenyszámokban indulhatnának, megölve ezzel a női sportokat. Megjegyezte, a NOB sem áll a talpára, amikor a szakmai szervezetekre bízza a döntést. Egyenlő pályán egyenlő esélyekkel kellene indulnia minden versenyzőnek.

Csisztu ehhez hozzáfűzte, vívmányok sorozata van veszélyben. Felidézte, hogy minden idők egyik legjobb vizes világbajnokságát tartották nemrég Budapesten, s közben kongresszust tartott a FINA. Megszületett a döntés a transzgender sportolók korlátozásáról, ám maradt egy kiskapu. Idézte a Mandinernek adott interjút is, melyben Egerszegi Krisztina kimondta: visszalépne, ha transzgender versenyzővel szemben kellene kiállnia. Csisztu szerint ez a helyes döntés. Kitért arra is,

fontos a szülők jogosultságának megerősítése a gyermekeik sorsáról.

Wladár azt a kérdést tette fel: hol a sportszakma? Hol vannak a nővédők? Magyarországon, hál' istennek, vannak törvények, amik korlátozzák az ilyen nemváltó beavatkozásokat a kiskorúaknál, de ez nem mindenütt van így. Visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak el. Szerencsére a magyar úszószövetségnek van még némi befolyása. Legyen külön transzgender futam, nem szabályozgatni kéne – húzta alá.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2022. július 31. 21:38
Volt az F1-ben egy gumi miatti "sztrájk". Itt is az kellene, ahol indul egy átvedlett, ott a többiek csak egy hosszt ússzanak lassan, utána legyenek rosszul, nem verzenyeznek végig. Csak az egészséges nők tudják ezt lerendezni.
tomtam
2022. július 31. 15:16
A kromoszóma alapú determináltság védelme a sportvilág etikai és gyakorlati kötelezettsége.
mokány
2022. július 31. 13:37
Felsőbb szempont , Commerade : Advocate of Diaboli , Keveri a Kakit .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!