A Ryanair egyből továbbhárította az utasokra az extraprofitadót

2022. június 09. 20:07

A vállalat „légiforgalmi adónak” nevezte el a kormány által bevezetett extraprofitadót, és 3900 forint értékben ráterheli az utasokra.

2022. június 09. 20:07
null

Az újabb adóról a Telex cikke szerint az utasok csütörtökön kaptak tájékoztatást. A tájékoztató így szól: „Magyarország 2022. június 4-én új légiforgalmi adót vezetett be a Magyarországról 2022. július 1-jén vagy azt követően induló járatok utasaira. Ez azt jelenti, hogy még abban az esetben is, ha június 4-e előtt készült a foglalás, de a járat Magyarországról július 1-jén vagy azt követően indul,

A portálon azt írják: az új adó mértéke 3900 Ft (kb. 10 euró). A járatra vonatkozó adó utasonként 3900 forint, amivel megterhelik a bankkártyát. Hozzáteszik: azok az utasok, akik nem kívánják elfogadni ezt az adót, lemondhatják foglalásukat, és ebben az esetben teljes visszatérítést kapnak. A foglalást legkésőbb 2022. június 16-ig lehet lemondani.

Ostobaságnak nevezik az extraprofitadót

Mint, ahogy egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, a Ryanair szerdán felszólította a magyar kormányt, hogy vonják vissza a légitársaságokra kiszabott extraprofitadót, aminek bevezetése szerintük „több mint ostobaság”.

„Ez az indokolatlan adó káros hatással lesz a légiközlekedésre (amely az elmúlt két évben így is nagy veszteséget termelt), a magyar turizmusra és a gazdaságra. Ez a rosszul időzített és meggondolatlan adó, amely megmagyarázhatatlan módon a veszteséges légiközlekedési iparágat a rendkívül nyereséges olaj- és energiaipari vállalatokhoz hasonlítja, azonnal versenyképtelenné és kevésbé vonzóvá tette Magyarországot a légitársaságok és a turisták számára” – áll az ír fapados légitársaság közleményében.

A Ryanair kereskedelmi igazgatója, Jason McGuinness

logikátlannak és megalapozatlannak tartja, hogy az Orbán-kormány extraprofitadót vet ki a légitársaságokra.

Szerintük nem létezik extraprofit

„A magyar kormány olyan extraprofitra akar adót kivetni, amely a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború miatt nem létezik az ágazatban” – írja a Ryanair közleménye.

A különadókat hivatalosan az „extraprofit” után kell befizetni a vállalatok egy részének a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba idén és 2023-ban. A rendelkezés szerint a légitársaságoknak a Magyarországról (belföldről) induló utasok száma után kell megfizetni az adót, a tranzitutasok után nincs fizetési kötelezettség.

Utasonként 3900 forint az adó mértéke, ha az utasok az Európai Unió területére, emellett Albániába, Andorrába, Bosznia-Hercegovinába, Észak-Macedóniába, Izlandra, Koszovóba, Lichtensteinbe, Moldovába, Monacóba, Montenegróba, Nagy-Britanniába, Norvégiába, San Marinóba, Svájcba, Szerbiába vagy Ukrajnába utaznak. Az ezen kívüli országokba utazó utasonként 9750 forint az adó mértéke.

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 227 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. június 10. 21:55
Sok adót eddig nem fizettek itt. Kb semennyit. Ha szigorúan vesszük a jegybevételt és egyéb bevételeket máshova könyvelik és hip-hop itt egy veszteséges cég. Persze az utasonként kirótt adóval nehéz mit csinálni. De ne higgyük, hogy ez rólunk szól. Attól fosnak, hogy más országok is felbátorodnak, netán azok is, akiknél a profitcentrumok vannak. Na az fájna rendesen.
Öreg Palóc
2022. június 10. 10:24
Semmi gond. A ryanair elrepül innen a fenébe és felkészül helyette a MALÉV ! Itt van már az ideje, hogy végre legyen megint magyar légitársaság is.
patópál
2022. június 10. 08:23
Mehet nekik a következő adó. Ha politizálni akarnak, csak tessék.
Ekrü
2022. június 10. 07:33
Nem biztos , hogy megállja a helyét ez így, ugyanis amikor az ember lefoglal egy repjegyet, azt abban a pillanatban kifizeti ,a számlát és a szerződést megkapja. Egy már kifizetett dolgot pedig utólag módosítgatni nem hinném, hogy nagyon lehet. A Ryanair kizárólag azokra a jegyekre tudja ráterhelni a 3900 FT-ot amelyeket majd most vesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!