Gryllus Dániel az államfő beiktatásán: Az egységről, az összetartozásról az anyanyelv jut eszembe

2022. május 14. 10:21

A zenész hangsúlyozta a beiktatáson, hogy „a köztársasági elnök a nemzet egységét hivatott kifejezni, és Novák Katalin többször szólt már az összefogás fontosságáról”.

2022. május 14. 10:21
null

Joó István írása

Gryllus Dániel zenész, zeneszerző, énekes – a Kaláka vezetője – azok között volt, akik a Novák Katalin beiktatása alkalmából tartott ökumenikus istentisztelet vége felé könyörgő imádságokat mondhattak el az Úr asztalánál. 

Szó szerint ezt mondta el a Kálvin téri templomban Gryllus Dániel Kossuth-díjas művész: „Hálásak vagyunk anyanyelvünkért, ami valamennyiünké. Verseket éneklőként, ha a nemzet egységére gondolok, először ez jut eszembe. Anyanyelvünkből csak egy van, ahogy egy Arany Jánosunk, egy Adynk, egy József Attilánk, Radnótink, Weöres Sándorunk, Kányádi Sándorunk…

Nehézségeink közepette meríthessünk erőt költészetünk ránk hagyományozott örökségéből. Ady Endrét idézem: Adja meg az Isten / Sírásaink végét, / Lelkünknek teljességes / S vágyott békességét / Adja meg az Isten.” 

A Kálvin téri templomból kifele jövet megkérdeztük az énekelt verseket 53 éve játszó Kaláka együttes alapító-vezetőjét, miért az összetartozás, az anyanyelv és a magyar költészet szerepelt hangsúlyosan ebben az ünnepi imádságában. „Nagyon megtisztelő – kezdte Gryllus Dániel –, hogy Balog Zoltán püspök úr fölkért erre az imádságra, ahol én abból indultam ki, hogy a köztársasági elnök a nemzet egységét hivatott kifejezni, és Novák Katalin többször szólt már az összefogás fontosságáról… Ugyanakkor az egységről, az összetartozásról az anyanyelv jut eszembe, amit Kányádi Sándor, erdélyi költőnagyságunk hazánknak is nevezett.

nyilvánvaló, hogy ez köti össze a Kaliforniában, Budapesten vagy éppen Csíkkozmáson élő magyarokat egymással.” 

A kultúra vonatkozásában hozzátette: ott sok hasadás, repedés van. Gryllus reméli, a köztársasági elnök tehet a kulturális ellentétek felszámolásáért, a szekértáborok kibékítéséért, a belső feszültségek enyhítéséért, és sok sikert kíván ehhez is. „Valójában kultúrából is egy van, nem tudjuk kettéhasítani az anyanyelvet vagy Ady Endrét” – mondta. 

Érdeklődésünkre kiderült: ami Novák Katalin korábbi pályájából leginkább tiszteletre méltó Gryllus Dánielnek, az a családokért tett intézkedései és beszédei. 

Nyitókép: Földházi Árpád fotója
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsuuuzsaaa
2022. május 14. 12:34
Aki ismeri a Kaláka és Gryllus dalait, remélem olyan nagyon mégsem lepődött meg (szív, szív, szív) Csak az tud így magyar költők verseihez nyúlni, vagy a fohászokhoz, akinek nagyon rendben van ott belül minden (szív).
sententiam
2022. május 14. 11:34
Respect to Gryllus
Giszdúr
2022. május 14. 10:41
Nahát! Mindig kedveltem Gryllus Dánielt, úgy, hogy politikailag ezt nagyon nem néztem volna ki belőle. Meg voltam róla győződve, hogy egy tehetséges libsi. Most majd kiderül, hogy az ellenzéki kedvelői is képesek-e (a magamfajta konzervatívhoz hasonlóan) nem a politika felől megítélni a tehetségét.
okoskodó fórumlakó
2022. május 14. 10:40
Szegény Gryllus, most magyarázkodhat majd a libsi művésztársadalomnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!