Az ellenzéki szavazók háromnegyede szerint Gyurcsány visszavonulása elősegítené a kormányváltást

2022. április 20. 07:57

Az Iránytű Intézet felmérése azt mutatja: ez még a DK-szavazók 42 százaléka szerint is így van.

2022. április 20. 07:57
null

Elsősorban a Fidesz anyagi és médiafölénye okozta az április 3-i választásokon az újabb kétharmados győzelmet, mondják az ellenzéki szavazók. A Jobbikhoz közel álló Iránytű Intézet legfrissebb felmérésében minden második válaszadó ugyanakkor legalább részben az ellenzéket is felelőssé teszi ezért – írta meg a 24.hu

A Fidesz erőforrás-fölényét a válaszadók 47 százaléka, míg az ellenzéket 20 százalékuk okolta a választás eredményéért. A felmérést 1850 fős mintán szokták csinálni, de a mostani kérdéseket csupán annak a 852 válaszadónak tették fel, aki nem a Fideszre szavazott vagy nem szavazott.

A felelősség kérdésében Márki-Zayt említették legtöbbször

Amikor az ellenzéken belüli személyi felelősségről volt szó, a válaszadók 26 százaléka azt mondta, a vereségéért mindenkit egyformán terhel a felelősség.

A leggyakrabban Márki-Zay Péter nevét említették (20 százalék), de alig maradt el tőle Gyurcsány Ferenc (19 százalék).

Gyurcsány kapcsán külön rákérdeztek arra, hogy az ő esetleges visszavonulása javítaná-e az ellenzék esélyeit.

A válaszadók túlnyomó többsége szerint igen: a nem kormánypárti szavazók háromnegyede mondja azt, hogy több esély lenne a kormányváltásra, ha Gyurcsány visszavonulna. Nem meglepő módon csak a DK-párti szavazók többsége nem ért egyet ezzel az állítással – bár az ő táborukban is 42 százalék felelt erre a kérdésre igennel –, míg a másik végletet 89 százalékkal a Momentum-szavazók jelentették. Márki-Zay esetleges visszavonulásától ugyanilyen hatást jóval kevesebben, mindössze 49 százaléknyian várnak.

Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LKJK
2022. április 21. 02:05
Addig jo mig helyén van . Kell a jobboldalnak Feri.
Selamat
2022. április 20. 14:31
Isten őrizz! Tiferiteknek maradnia kell!
csak ésszel
2022. április 20. 13:20
Mivel az ellenzéki szavazók jóval kevesebben vannak, mint a kormánypártiak, lényegében mindegy, hogy Gyurcsány megy vagy marad. Oké, Gyurcsány menjen, ezt a verziót még nem próbálták ki. Idén már a teljes összefogás is megvolt, és nem is a kutyusokon múlt. Négy év múlva Gyurcsány nélkül változatlan tartalommal, ugyanazokkal a vállalhatatlan jobbikos, emeszpés, párbeszédes és momentumos alakokkal ugyanúgy buknak.
az ember
2022. április 20. 12:38
Már megint egy sugalmazó kérdéseket tartalmazó elképesztően aljas manipulatív kérdőív. A 80%-os reálbérnövekedés, mint lehetséges ok, vagy a nemzetpolitikai intézkedések, gondolom nem voltak a kétharmados győzelem okai közötti válaszoknál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!