Közvélemény-kutatás: az ellenzéki szavazók sem értenek egyet Márki-Zay kárpátaljaiakról tett kijelentéseivel

2022. március 09. 13:02

Az Alapjogokért Központ legújabb kutatásából az is kiderül, hogy a megkérdezettek többsége, nem tartja hibának az oroszokkal való gazdasági kapcsolatok kiépítését.

2022. március 09. 13:02
null

Az Alapjogokért Központ legújabb közvélemény-kutatásából kiderül, hogy az aktív magyar válaszadók jelentős többsége, 71 százaléka nem ért egyet Márki-Zay Péter állításával, és úgy gondolja, hogy pragmatikus együttműködésre van szükség az oroszokkal való gazdasági kapcsolatokat illetően – írják a Facebook-oldalukon.

Megosztották, hogy az országosan reprezentatív kutatás az ukrán-orosz háború kitörését követő időszakban mérte fel azt, hogy mit gondolnak a magyarok arról a Márki-Zay-féle állításról, miszerint Orbán Viktor „elárulta” Magyarországot és a nyugati szövetségeseit akkor, amikor az oroszokkal való gazdasági kapcsolatok kiépítését támogatta. 

Posztjukban beszámoltak arról is, hogy

a megkérdezettek közül tízből heten mondták azt, hogy nem értenek egyet a baloldali miniszterelnök-jelölttel.

Ebből következően az aktív szavazók 71 százaléka az ukrán-orosz konfliktus ellenére sem gondolja azt, hogy magyar részről a pragmatikus gazdasági kapcsolatokra való törekvés elítélendő lenne és a válaszadóknak csak egy kisebbsége, 16 százaléka ért egyet a Márki-Zay állításával.

Kiemelik, hogy a magukat ellenzéki szimpatizánsnak vallók sem osztották a kárpátaljai magyarokat oroszbarátsággal megvádoló hódmezővásárhelyi polgármester véleményét: relatív többségük, 46 százalékuk szerint is fontos a pragmatikus gazdasági kapcsolatokra való törekvés az oroszokkal, míg 33 százalékuk egyetértett Márki-Zay megfogalmazásával.

Előzmények

Mint megírtuk, Márki-Zay azt mondta a Magyarországra érkező menekültekről, hogy nagyon sok kárpátaljai magyar inkább oroszpárti lehetett. Továbbá kifejtette, hogy „az is tény, hogy míg korábban át kellett jönniük a határon, aznap és a lakhatatlan ingatlanba bejelentkezett 200 egyikeként leadták a szavazatukat a Fideszre. Most nem kell átjönni, mert már itt vannak. Tehát hogy azok, akik átjöttek 60 ezren, azok jelentős része szerintem magyar szavazópolgár, tehát ők valamivel könnyebben fognak tudni szavazni”.

Emellett hangot adott azon véleményének is, hogy

Ne zárjuk ki a lehetőségét, hogy azért nagyon sok kárpátaljai magyar az inkább oroszpárti lehetett, mint ukránpárti ebben a konfliktusban akár, tehát én azt nem tudom kizárni, hogy a Fidesznek azért lesz támogatottsága közöttük” – fejtette ki .

Nyitókép: Facebook

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csakirok
2022. március 10. 19:29
----
Alaric
2022. március 09. 16:02
Tisztelet azoknak, akik nemcsak a szájukat jártatják egyik vagy másik oldalon, hanem cselekszenek is! Meghajlok Ön előtt (és köpök egyet, ha meglátom-meghallom MZP nevét, akire nézve a hazaárulás vádja bók - az orgyilkos a megfelelő jelző).
Aerion
2022. március 09. 14:28
Hát, pediglen én a'szittem a kárpátaljai magyarok nem tiltakoznak az ellen, hogy demokrata szemmel nézve ők ukránok, ukrán szemmel nézve meg kutyák se, hiszen a kutyák is előbb értenek ukránul, mint a magyarok.
pusztaie
2022. március 09. 14:20
Miért? Te még ezek után is a baloldalra szavazol??Nagyon buta ember vagy! Ha baloldali érzelmű vagy .., ez már rég nem az a BALOLDAL.. A legmocskosabb kapitalista párt, hazugságokkal, korrupcióval teli..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!