Origo: Újabb baloldali politikus, Demeter Márta követeli, Magyarország lépjen be a háborús konfliktusba

2022. március 18. 09:10

A háborús propagandából kivette részét Márki-Zay Péter, a DK, a Momentum is. A baloldali miniszterelnök-jelölt több alkalommal is követelte, hazánk katonákat és fegyvereket küldjön a konfliktuszónába.

2022. március 18. 09:10
null

A baloldal újabb képviselője csatlakozott a háborús propagandához, számol be a Mediaworks Hírcentrum alapján az Origo. A jobbikos parlamenti képviselő, Demeter Márta pártja N1 TV nevű propaganda médiumában Róna Péter és Fazakas Attila mellett ülve március 2-án azt mondta: „Ha Ukrajnát védjük, azzal Magyarországot is védjük (...), úgyhogy nem lehet kérdés, hogy mit kell tenni. Azt gondolom, hogy nekünk, az ellenzéknek pedig az a feladatunk, hogy megpróbáljuk kikényszeríteni azokat a kormányzati döntéseket, amelyek a magyar emberek biztonságát ténylegesen szolgálják, és az ehhez szükséges társadalmi támogatottságot teremtsük meg".

Más volt a helyzet Szerbiában

A jobbikos képviselő azt állította, sokan felháborodnak azon, hogy a kormány nem engedi át a magyar légtéren a fegyverszállítmányokat és a hasonló jellegű támogatásokat, és számon kérte, hogy néhány éve Oroszország hazánkon keresztül szállíthatott fegyvereket Szerbiába. Ám az nem összevethető az ukrajnai szituációval, két okból sem – állítja a portál. Egyrészt azért, mert 2019-ben nem volt háború. Emlékezetes, hogy ezt még a balliberális 444.hu is elismerte: „Azok a fegyverek nem háborús zónába, hanem Szerbiába mentek, ahol egy katonai bázis épült éppen Nis közelében, orosz részvétellel”. Ráadásul az oroszok akkor nem szárazföldön szállították a fegyvereket, hanem egy polgári teherszállító repülőgéppel, így

a magyar kormánynak nem is állt módjában megtiltani a szállítást, mert nem kellett hozzá engedély.

Demeter Márta kirohanása csak egy a baloldal számos háborúpárti megnyilvánulása között. Az összecsapások kezdete óta zajló kampányukban a legegyértelműbb militarista megnyilvánulásokat Márki-Zay Péter, Gyurcsány jelöltje tette, aki több alkalommal is követelte, hogy hazánk katonákat és fegyvereket küldjön a konfliktuszónába. Mikor a kormányzat leszögezte, hogy Magyarországot mindenképpen távol tartják a háborútól a magyarok biztonsága érdekében, Márki-Zay egy állítólagos magyar fegyverszállítmányról szóló álhír terjesztésével igyekezett zavart kelteni.

A legtöbb ország óvatos

A háborús propagandából kivette részét a DK és a Momentum is. Utóbbi párt korábbi elnöke, Fekete-Győr András például úgy vélte, hogy a humanitárius szolgálat mellett fegyvereket is kellene küldenünk Ukrajnába. A Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Rónai Sándor pedig az ATV reggeli műsorában úgy fogalmazott a magyar katonai segítség elmaradása miatt, hogy „nagyon sajnálom a magyar kormány bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek”.

Juhász Ferenc, Gyurcsány Ferenc volt honvédelmi minisztere már több nappal az összecsapások előtt elkezdte hergelni a közvéleményt, amikor bizonyosan bekövetkező dologként beszélt a fegyveres konfliktusról. Az ATV műsorában egyebek mellett azt kérte számon a kormányon, hogy

miért nem ad magyar lőszert Ukrajnának.

Az Origo felhívja a figyelmet, hogy nem véletlenül rendkívül óvatos a háborúba történő beavatkozás kérdésében a legtöbb ország. Végül Nyugat-Európából sem küldték Ukrajnába a beharangozott több tucatnyi vadászrepülőt. Az is figyelemre méltó, hogy a legagresszívabb háborús propagandát Soros György folytatja, aki szerint ez már a harmadik világháború kezdete.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sheu
2022. március 19. 03:12
"Ha Ukrajnát védjük, azzal Magyarországot is védjük" Ezek tényleg ennyire agyhalottak, hogy háborúba akarnak lépni az orosz birodalommal szemben?
Lajoss
2022. március 18. 20:51
Az Origo a csúcstartó a hazugságokban..nem győzi fizetni az elbukott sajtópereket.
Lmcwelt
2022. március 18. 19:19
Ez a néni mégis mit keres még mindig a politikában?!
KBA98
2022. március 18. 15:43
nálunk a hazaárulókat ki fizeti?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!