Így segítenek a magyar állatvédők az ukrajnai háború árnyékában

2022. március 10. 13:41

„Felemelő az az erő és az az összefogás, amivel az utóbbi napokban találkoztunk, amire bárcsak soha ne lett volna szükség.” Magyar állatvédők is összefogtak, hogy bajba jutott ukrajnai állattartóknak és kedvenceiknek segítsenek.

2022. március 10. 13:41
null

Írta: Valahovits Szilvia

 

A világsajtót egyre több olyan fotó járja be, amelyen a menekülő emberek házi kedvenceiket magukhoz szorítva hagyják el a háború sújtotta területeket. És vannak állatvédők, akik inkább vállalják az esetleges harcot, de nem hagyják magukra az állatokat.

A Reuters adta hírül, hogy a kijevi állatkerttől néhány kilométerre február 24-én heves harcok dúltak. Az orosz támadásban az állatok nem sérültek meg, de azóta is folyamatos felügyeletre szorulnak. A közel 4000 állatról 50 fős állandó csapat gondoskodik, és csatlakoztak hozzájuk önkéntesek is. 

Mi, magyarok is segítünk a bajba került menhelyeknek, állatoknak.

Az Állatvédők Érdekvédelmi és Szakmai Szövetségét az állatvédelem területén aktívan tevékenykedő öt szervezet alapította. Küldetésük, hogy szakmai tapasztalatokra és kölcsönös segítségnyújtásra épülő, etikus állatvédelmi tevékenységet folytassanak Magyarországon. Az orosz–ukrán háború kitörése óta mindent megtesznek azért, hogy a háborús övezetben rekedt állatokat is segítsék. Eddig három kárpátaljai menhelynek szerveztek gyűjtést, amelyek 150-200 állat napi ellátásáról gondoskodnak, ám további tíz, Kárpátaljától távolabb eső szervezet szorul mielőbbi segítségre.

A szövetség egyik vezetőségi tagját, Pompár Ágnest kérdeztük erről a nem mindennapi feladatról.

*** 

Két adománnyal teli autójuk már célba ért. Milyen nehézségekbe ütköztek az úton? 

Az első alkalommal egy autó közel 1,3 tonna, múlt vasárnap pedig két autó közel 3,8 tonna tápot szállított. Az első alkalommal nagyon nehezen indult a missziónk. Napokon keresztül igyekeztünk információhoz jutni, hogy miként tudjuk megvalósítani, amit megálmodtunk. Itthon és Ukrajnában felvettük a kapcsolatot minisztériumokkal, konzulátusokkal és humanitárius szervezetekkel. Volt szó humanitárius folyosó nyitásáról, annak lehetséges használatáról, és sorolhatnánk hosszan. Telefonok, levélváltások után

tudomásul kellett vennünk, hogy minden kör bezárult, magunkra vagyunk utalva.

Nagyon meg akartunk felelni, hogy ne a kísérő dokumentáción múljon a határátlépés ekkora mennyiségű adománnyal egy olyan országba, ahol háború van. Minden megszerzett információt, félinformációt, gyakorlati tapasztalatot, korábbi dokumentációs elvárást eggyé gyúrtunk, és végül úgy döntöttünk, hogy belefogunk. További nehézség volt az autó hiánya. Nekünk sajnos nincs, háborús területre pedig teljesen érthető módon nehezen lehet bérelni, de hála a jó szándékú segítőknek, eddig kettőből kétszer sikerült ezt is megoldanunk.

Hogyan segítik azokat a menekülteket, akik házi kedvencükkel érkeznek Magyarországra? Mik a legfontosabb tudnivalók, amikkel támogatni tudjuk az esetlegesen segítségért hozzánk forduló gazdákat? 

Igyekszünk minden információt megadni, tagszervezeteink budapesti és kelet-magyarországi szervezetek. Miután kitört a háború, és elindultak az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek, az első dolgunk volt, hogy személyesen lássuk, tapasztaljuk meg a határátkelőknél a valóságot. Odamentünk, beszélgettünk, megkérdeztük, hogy milyen problémák vannak, várhatók. Nyilván ezekre kerestük utána az érdemi segítségnyújtás lehetőségeit. Azóta is többször voltunk a határokon, egyeztettünk az ott dolgozó hatósági állatorvosokkal, igyekeztünk eszközöket is nyújtani a munkájukhoz. A leggyakrabban felmerülő kérdés az volt, hogy hogyan tudják magukkal hozni kedvenceiket a menekülő emberek. Ne feledjük el, alapesetben Ukrajna a veszettség szempontjából aggályos országnak számít, ami miatt szigorú feltételei vannak a társállatok beutaztatásának.

A magyar állategészségügyi hatóság felkészült a háborús helyzetre,

arra, hogy mi történik abban az esetben, ha a tulajdonosukkal hazánkba érkező, az érvényben lévő állategészségügyi előírásokat nem teljesítő – mikrocsippel nem jelölt, oltatlan, vérvizsgálat nélküli – társállatok érkeznek a határhoz. Egy egyszerűsített regisztrációs nyomtatványt kell kitölteni, és az állatok már a határ átlépésekor megkapják a hiányzó csipet, veszettség elleni oltást és a kiskönyvet természetesen térítésmentesen.

Több kérdés érkezett már hozzánk azzal kapcsolatban, hogy hol tudnának állatorvosi segítséget kérni az érkező állatoknak. Jó hír, hogy létrejött egy kedvezményezés, amelynek célja, hogy magyarországi rendelők és állatorvosok térítésmentes ellátást nyújtsanak a segítséget kérőknek. A humanitárius szervezetek már megkapták ezt a listát, és folyamatosan tájékoztatják őket változás esetén. Amennyiben valahol még sincs lehetőség az ingyenes ellátásra, akkor mi, civil szervezetek átvállaljuk a költségeket. Továbbá állatok élelmezésének lehetőségét is biztosítjuk.

 

 

Hol gyűjtik az adományokat Magyarországon? 

Most lelassítottuk az adománygyűjtést, mert

az eddigi felajánlások során hatalmas mennyiségű adomány gyűlt össze,

amit először szeretnénk kijuttatni a bajban lévő szervezeteknek. Ahogy a kapacitásaink engedik, újra megnyitjuk ezt a lehetőséget.

Milyen felajánlások érkeznek a szövetséghez? 

Tulajdonképpen szinte mindenben segíteni szeretnének az emberek. Tényleg az egész ország megmozdult. Egy nap alatt 5 tonna eledel gyűlt össze magánszemélyektől, ezenfelül érkezett adomány nagyobb állateledel-forgalmazó cégektől is. Belföldi szállításra és tolmácsolási feladatokra is érkezett felajánlás. 

Mire van még szükségük, hogy folyamatosan tudják segíteni az ukrajnai menhelyeket? 

Nehéz erre a kérdésre válaszolni. Nagy a felelősség, ezt mindannyian érezzük. Legyen mit, legyen mivel és persze legyen hová szállítani. Közben pedig

nem szabad elfelejtkeznünk arról sem, hogy a magyarországi menhelyekre is fókuszálnunk kell,

mert itthon is szükség van minden segítségre. A kinti segítségnyújtáshoz megbízható autóra lenne a legnagyobb szükség, mert a szállítás biztonsága nélkülözhetetlen. A kárpátaljai partnerszervezetünknél folyamatosan tartjuk a kapcsolatot egy fantasztikus lánnyal, hogy a Kárpátalján túli, jelenlegi háborús zónákba is bejusson a magyarországi emberek adománya. Közösen keressük az újabb helyszíneket, ahova nagyobb mennyiségű eledelt tudnánk kiküldeni. Nem könnyű feladat. Félünk, hogy egyre nehezebb lesz. Megterhelő ez lelkileg és fizikailag is, verseny futunk az idővel az életben maradásért, és közben látjuk a veszteségeket. Egyre többen vannak, akik életüket vesztik, mert nem hagyják magukra az állatokat, a végsőkig kitartanak, segíteni akarnak, mert egyszerűen emberek. Érezzük a fájdalmukat, mert mi magunk sem tennénk másképpen, maradnánk.

A kijevi állatkertben élő állatok ellátása 10-12 napig biztosítva van, tervezik, hogy esetleg nekik is segítenek? 

Nagyon kicsinek érezzük magunkat ahhoz, hogy segíteni tudjunk nekik. Jó hír, hogy az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége igyekszik helytállni, hogy minél gyorsabb és hatékonyabb segítséget nyújtsanak a kijevi állatkertnek.

Ha valaki most ideiglenesen vagy véglegesen szeretne Ukrajnából örökbe fogadni, mire kell odafigyelnie? 

Szeretném hangsúlyozni, hogy a könnyített határátlépés a gazdáikkal együtt érkező állatokat érinti. Meg kell érteni, hogy nehéz jól segíteni ebben a helyzetben. Úgy gondolom, hogy ilyen jellegű segítséget inkább a nyugat-európai országok tudnak vállalni, hiszen ők rendelkeznek megfelelő kapacitással nagy létszámú mentésekhez. Ha valaki mégis úgy dönt itthon, hogy Ukrajnából szeretne örökbe fogadni, akkor

az állatnak meg kell felelnie a beutaztatás hivatalos feltételeinek.

A határátkelés most különösen nehéz. Ideiglenes befogadással is segíthetünk az állatokon, ha például a gazdival együtt biztosítunk szállást az állatnak. Nagyon fontos, hogy minden örökbefogadás az egyén felelőssége. Arra kérünk mindenkit, hogy felelősen gondolja át és hozzon döntést.

Az elmúlt néhány napban melyik pillanat volt a legfelemelőbb a csapatuk életében? 

Furcsa érzés ez, egyfajta érzelmi hullámvasút. Ha ki kellene emelnem néhány dolgot, akkor az első, amit említenék, az a pillanat, amikor az első szállítmányunk átlépte a határt. Felemelő volt az is, amikor fáradtan és kimerülten a második szállítmány előkészítésén dolgoztunk, a csapat egyik fele pakolta az autókat, a másik fele készítette elő a szállításhoz szükséges dokumentációt, és egyszer csak

jött a hír, hogy az első szállítmányunk vasúttal bejutott Kijevbe, ez volt az a pont, amikor mindannyian elérzékenyültünk.

Ez a pillanat adott egy pluszt a második szállításhoz. Felemelő az az erő és az az összefogás, amivel az utóbbi napokban találkoztunk, amire bárcsak soha ne lett volna szükség.

 

Nyitókép: egy macska és gazdája egy kijevi pályaudvaron, február 24-én (Daniel LEAL / AFP)

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2022. március 10. 14:33
Akik magukkal menekítik a kisállataikat azok könnyebben elviselik a traumákat. A kisállatokról goondoskodni kell. A szemükben hordozzák a reményt.
OberEnnsinnen
2022. március 10. 14:02
Valahol mélyen emberi, mert az állatok, azok aztán soha nem tehetnek semmiről. Ugyanakkor a hasonlók lehetnek adott esetben akár biológiai hadviselés eszközei is. Tehát legalább a szúrópróba szerű ellenőrzés nagyon javallt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!