Sajtótörténeti pillanat: a baloldal miniszterelnök-jelöltje és Rónai Egon öt percig vitatkozott élő adásban az antiszemitizmusról

2022. január 11. 21:22

„Feltűnő volt, hogy még be se fejeztem az élőt, azok az emberek, akik Rogántól kapják az SMS-t, már ki is posztolták” – mondta Márki-Zay a fideszes zsidókról szóló vasárnapi kijelentéséről. Neveket nem említett, de kijelentésére vasárnap este az elsők között reagált Hont András, Ceglédi Zoltán, és Schiffer András is...

2022. január 11. 21:22
null

Meggyőzte már a kampánycsapata, hogy vasárnap este ne videózzon?” – kérdezték Márki-Zaytól kedd este az Egyenes Beszédben, mire a baloldal miniszterelnök-jelöltje azt válaszolta: őt erről nem fogják meggyőzni, és minden újságírói megkeresésre válaszolni fog.

Így került szóba az ATV műsorában a zsidók számontartása is, ezzel folytatjuk Márki-Zay kedd esti tévés szerepléséről szóló tudósításunkat, az első részt itt olvashatja.  „Ez akkora felháborodást keltett zsidó körökben is...” – kezdte volna felvetését a fideszes zsidók nyilvántartásáról a műsorvezető, de Márki-Zay belevágott, hogy nem hiszi, hogy szavai felháborodást váltottak volna ki. „Feltűnő volt, hogy még be se fejeztem az élőt, azok az emberek, akik Rogántól kapják az SMS-t, már ki is posztolták” – mondta Márki-Zay a fideszes zsidókról szóló vasárnapi kijelentéséről. Márki-Zay nem akart konkrét személyeket megnevezni. ( Egyébként lapunk Márki-Zay vasárnapi bejelentkezéséről tudósító cikkére már aznap este azonnal reagált többek között Hont András, Schiffer András és Ceglédi Zoltán is.)

Az ezt követő párbeszédet az átélhetőség kedvéért szó szerint idemásoljuk:

Rónai: Ez mitől téma, hogy ki zsidó a Fideszben?

Márki-Zay: Beszéltünk már a cigányságról, a melegekről. Szokjanak hozzá, hogy őszintén fogjuk kezelni ezeket a kérdéseket is.

Rónai: De ez miért téma? Ez nem őszinteség, ez tapintatlanság.

Márki-Zay: De ez őszinteség. Mi a tapintatlanság, bocsánat?

Rónai: Zsidózni.

Márki-Zay: De ki zsidózott?

Rónai: Ön nem zsidózott?

Márki-Zay: Nem, ellenkezőleg! Nagyon pozitívan válaszoltam egy olyan vádra, amit egy izraeli lapban a fideszesek akartak engem beállítani antiszemitának, és pont ellenkezőleg, én azt bizonygatom mindenhol, hogy ez nem így van. Bár azt gondolom, ezt a hazai zsidóság számára nem kell bizonyítani. Orbán is bizonyította azt, hogy ha ő antiszemita embereket tüntet ki, rangos, országos díjakkal, akkor az egyetlen rasszista párt Magyarországon a Fidesz, illetve a szatellitpártjai, de azok is a Fidesz alatt.

Rónai: És erre akkor az a jó válasz, hogy megszámolja, hány zsidó van a Fideszben?

Márki-Zay: De nem számoltam meg, bocsánat. Én csak annyit mondtam, hogy akit én ismerek és vállaltan zsidó a Fideszben, azokat nagyon nagyra becsülöm, és nem látok túl sokat belőlük. De most elnézést kérek, ez érdekes?

Rónai: Szerintem érdekes.

Márki-Zay: Szerintem nem.

Rónai: Szerintem sokak felkapták a fejüket, mert ez korábban nem volt divat itt, ezen az oldalon.

Márki-Zay: Bocsánat, itt nincsenek oldalak. Tisztességes magyar emberek vagyunk, és tessék elfogadni, hogy a zsidók, a cigányok, és a melegek is ugyanolyan tisztességes magyar emberek.

Rónai: (nevet) Ezt senki nem kérdőjelezte meg, legalábbis ennél az asztalnál biztosan nem.

Márki-Zay: De az egész mögött ez a feltételezés van. Aki elkezd ezen felháborodni...bocsánat, a Hanuka ünnepségre meghívtak engem is a hazai zsidóság képviselői, Bajnai Gordonnal együtt, és akkor mi van?

Rónai: Ezt mivel szemben használja érvként, hogy meghívták?

Márki-Zay: Mert abszolút nem jogos a felháborodás. Az az antiszemitizmus, hogy valaki kiejti azt a szót, hogy zsidó, szeretettel?

Rónai: Az nem antiszemitizmus. Az, hogy ha valaki nem akar kiállni, hogy zsidó, de megszámolják, az már azért érdekesebb.

Márki-Zay: De ilyen nem volt.

A vita végén Rónai megjegyezte, hogy ez a beszélgetés már kezd átmenni akadémikusi párbeszédbe, majd Márki-Zay azzal zárta az adást, hogy „szeretet-országot építünk”.

Összesen 347 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2022. január 12. 12:13
Rónai azt képviseli, hogy goj ki ne ejtse a száján azt a szót, hogy "zsidó", még jószándékból sem.
Theresamari
2022. január 12. 12:03
Még egy elemzőtől sem hallottam hogy kifejtették volna azt hogy ez az akárki már aki egy FELFORGATÓ !!! Ezt mindenki tudja aki olvasta a Tormai Cecil könyvét! Világosan látszik az utolsó ATV s rónai Egon beszélgetésből hogy az össze-vissza beszédével meg tudja szólítani a gyűlölködő csőcselék et, (mint vágó István pl, és a többi tudatlan, hergelhető bizonytalant, és olyanokat is akiket valóban valami vélt vagy egyéb sérelem ért, és a tájékozatlan fiatalokat, akiket ez vonz: legyen a Fideszben coming out!!És lehessen kimondani mindenki irányultságát azt hogy Zsidó, Lmbt stb!!!de ez maga a szeretet országa ! Deszantos ügynök, végrehajtja a soros küldetést!! Nagyon jól csinálja, ezért NAGYON VESZÉLYES !!!! Meg a szája is habzik !!!! Nem szabad vele foglalkozni !!! Ügynök, ügynök mint a Timi-kém!
Sonora
2022. január 12. 11:39
Az megértem, hogy a Mandineren most az módi, hogy minden kommentnek arról kell szólni, hogy pfuj, pfuj, baloldal, Karácsony alkalmatlan, Márki Zay elszabadult hajóágyú, stb. De könyörgöm, tegnap itt tényleg egy nagyon fontos vita zajlott le az ATV-n, ahol az eddig rendkívül kulturált Rónai Egon vicsorogva veszítette el az önuralmát. (Kösz Hit gyüli; kösz Német Sándor) Mégpedig arról, hogy ha valaki nem zsidó származású az a zsidó szót nem ejtheti ki, mert ez azonnal antiszemitizmus. Az állítólagos zsidó származásúak viszont pontosan számon tartják a hitsorsosaikat, illetve hasonló származásúakat (és igen sok esetben kézzelfogható előnyben is részesítik őket) Egy emlék: Kocsis Zoltán, az egyik legnagyobb magyar géniusza a komoly zenének, röviddel azután, hogy az ÁHZ-hez, majd mai nevén NFZ-hez került , mondott valami olyasmit, hogy kit érdekel, hogy ki milyen származású, nálunk is van 11 zsidó, 6 cigány. Majdnem kirúgták, mert hogy antiszemita. Ugyanezt tette Márky Zay is. Ez a "bűvszó" örök tabu, a "nem kiválasztottak" soha szájukra nem vehetik? Itt majd' minden kommentelő azon hörög, hogy miket mond ez az őrült. Mikor akarunk végre nem PC-ül, hanem őszintén beszélni ideológiai/hitbéli kérdésekről, hogy pl. ki magyar, és ki nem? Lehet szidni egy újonnan berobbant politikust, de azt nem érdemes letagadni, hogy úgy beszél, ahogy mi mindannyian otthon, a barátaink között. És ez vonzó. A telex.hu mostanában azzal üldözi Márki Zayt, hogy bizonyítsa be, hogy Orbán grazi klinikán volt. A telex.hu főszerkesztője Dull Szabolcs, akit azért rúgtak ki az Indextől, mert folyamatos telefon kapcsolatban állt Dobrevvel, az Altus vonalán. Úgy odaszólnék Gyurcsánynak, hogy próbálja már lezárni a gyászfeldolgozást, és hívja vissza a csahos kutyáit!
monuskaroly
2022. január 12. 10:59
Amilyenek a szavazóik, olyan vezetőt választanak maguknak. A lelkes megszólalások ellenére is, tudják ők hogy elment a hajó, ha leváltják, ha nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!