Az Euractiv szerint a félretájékoztatás ellen küzd a baloldali újságírókból álló lakmusz.hu csapata

2022. január 14. 10:01

Az AFP francia hírügynökség a 444.hu hírportál és a Media Universalis Alapítvány együttműködésével indult tényellenőrző weboldal hatásáról több szakértő is szkeptikusan nyilatkozott, írja a lap.

2022. január 14. 10:01
null

A félretájékoztatás elleni fellépés érdekében az AFP francia hírügynökség a 444.hu hírportál és a Media Universalis Alapítvány együttműködésével lakmusz.hu néven tényellenőrző weboldalt indított Magyarországon, de több szakértő is szkeptikusan nyilatkozott az alig három hónappal az Orbán Viktor miniszterelnök számára döntő jelentőségű országgyűlési választások előtt bejelentett kezdeményezés várható hatékonyságát illetően – írta az Euractiv.com.

Az Euractiv szerint a Fidesz-kormány 2010 óta több vitatott, a médiát érintő jogszabályt is hozott, miután a magyar média rendszerváltozást követően kialakult sokszínűsége a 2008-as válságot követően gyengülésnek indult, és több külföldi kiadóvállalat is elhagyta az országot, pontosan akkor, amikor a kormány a hozzá közel álló üzleti körökkel együtt egyre növekvő befolyást kezdett szerezni ebben a szektorban. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy ez a folyamat megfordulóban van, és az AFP mellett az amerikai finanszírozással működő Szabad Európa Rádió (RFE/RL) is újraindult nemrégiben Magyarországon, a mindvégig Magyarországon maradt RTL pedig szintén erősíti tevékenységét – tette hozzá az Euractiv.

Mindezzel együtt, tesszük hozzá, a magyar médiapiac ma kiegyensúlyozott és sokszínű.

Az Euractiv idézte Polyák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem médiaszakértőjét, aki szerint az ilyen kezdeményezéseknek nincs számottevő hatása a magyar médiapiac strukturális problémáira, a közpénzből, politikai irányvonalak mentén működő hirdetési piac okozta torzulásra, és szerinte az egyébként a kormánybarát médiában már most Soros Györgyhöz kapcsolt Lakmusz weboldalnak „semmilyen esélye sincs”, hogy elérje a Fidesz szavazóit.

(Képernyőfotó: a lakmusz.hu címoldala)

***

Az elkötelezetten baloldali tényellenőrök munkásságáról itt olvashatják cikkeinket:

A magyar balos újságírás krémjével indul a 444 kiadójának tényellenőrzője
Máris ideológiailag érzékenyít a 444-es tényellenőrző csapat

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. január 14. 18:28
a baloldali sajto csak dezinformalasbol el ! Ebreszto degeneralt Nyugat !
tevevanegypupu
2022. január 14. 17:46
Ez a negy fej a garancia az objektivitásra..Újságírók, hogyne..Kosztolányi,Ady,Márai,Faludi forognak a sírjukban..
amca
2022. január 14. 17:19
Az ember tanult 1 kis pszichológiát,emberismeretet. Miért van az ,hogy elolvasod a cikk címét ,és már mindent tudzsstz. Hátha megnézed ki írta!! 24,444.hvg,propi,hírklikk,nyugati fény..moschlék mindenütt...soros mindenhol
tintapaca
2022. január 14. 16:39
Azt hittem, Márkí-Zaynak már nincs lejjebb. De hogy ezt a Gréczyt választotta, ez már aberráció. Kíváncsi vagyok a függetlenobjektívsajtó (FOS) munkatársai hogyan tudják ezt csuklás és káromkodás nélkül kommentálni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!