A kormány keresi a megoldásokat a műtrágya-kartellezés okozta problémákra

2021. december 08. 17:43

Mindent megtesznek azért, hogy Bige László befejezze ezt a gazdáknak kárt okozó zsaroló piaci magatartását – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke

2021. december 08. 17:43
null

A kormány vizsgálja a megoldási lehetőségeket a műtrágya kartellezéssel összefüggő problémákra – mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke Csurgón szerdán. Jakab István egy helyi gazdafórumot megelőző, a témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta: ezek közé tartozik a műtrágya határon belül tartása, a gazdák „zsarolhatóságának” megszüntetése, és az is, hogy megfelelő megoldás-e az, ha csak egy műtrágyagyár van Magyarországon. 

A politikus utalt arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal a közelmúltban 14,1 milliárd forint bírságot rótt ki a Nitrogénművek Zrt.-re és a hozzá kapcsolódó cégekre árkartell miatt. „Számítások szerint a tulajdonos Bige László és üzlettársai hét éven át 36 milliárd forint kárt okoztak a magyar gazdáknak” – jegyezte meg.    

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke (Kép: MTI/Koszticsák Szilárd)
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke (Kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Jakab István szavai szerint

Bige László akkor emelte a nitrogénműtrágya árát a gázár emelkedésére hivatkozva, amikor a gázár jelentősen csökkent.

A Magosz elnöke egyúttal zsarolásnak nevezte a nagyvállalkozó azon magatartását, hogy a magyar gazdáknak egy napos határidőt adott a műtrágyavásárlásra, jelezve, ha ezzel nem élnek, az árut külföldön értékesíti. 

Bige László megértette, hogy ezt sem a gazdák, sem a kormány nem nézi tétlenül és meghátrált, de a gazdatársadalom bizalmatlan vele szemben – tette hozzá. Jakab István azt mondta, „Bige nem hajlandó megfizetni a bírságot, ez az ő döntése”, a hatóságok, vagy a független magyar bíróság majd eljár vele szemben.

De a gazdákat ez nem vigasztalja, nekik nitrogénműtrágyára van szükségük, mert az a növénytermesztés üzemanyaga, ha nincs időben elvégzett fejtrágyázás, különösen a klímaváltozásra tekintettel, az komoly hozamcsökkenést okozhat - mondta.    Jakab István hangoztatta,

minden rendelkezésükre álló eszközzel mindent megtesznek azért, hogy Bige László befejezze ezt a piaci magatartását

és tudomásul vegye, hogy „ő nemcsak magyar állampolgár, hanem felelős magyar cégtulajdonos is, aki ennek az országnak, a magyar gazdatársadalomnak köszönheti a vagyonát”. „A vagyonát nem sajnáljuk tőle, de használja azt az ország és a gazdák érdekében tisztességgel” – fűzte hozzá. 

A gazdák tehetetlen dühöt éreznek

Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke szerint a kartellezés nagyban hozzájárult a piac befolyásolásához. „Ha a magyar gazdálkodók nem jutnak elegendő műtrágyához, az nemcsak a gazdákat, hanem az élelmiszeriparon túl minden embert érinteni fog” – mutatott rá. 

Szabó Tamás, a Magosz somogyi elnöke úgy fogalmazott: az ügy napvilágra kerülésekor a gazdálkodók dühöt, tehetetlenséget és kiszolgáltatottságot éreztek. A gazdáknak nincs lehetőségük, hogy évekre előre vásároljanak nitrogénműtrágyát, arra ugyanakkor minden évben szükségük van – mondta. 

Szabó Tamás egyúttal reményét fejezte ki, hogy a kormány megfelelő választ ad a problémákra. Úgy vélte, ehhez higgadtságra és a körülmények alapos ismeretére van szükség. Szászfalvi László (KDNP), Somogy megyei országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy erős vidék nélkül nincs erős Magyarország. Hozzátette, hogy a kormány a vidékfejlesztési támogatások és egyebek mellett a Magyar falu program segítségével jelentős eredményeket ért el a vidéki települések megerősítésében. 

(MTI)

Borítókép: MTI/Balázs Attila

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2021. december 09. 10:02
Mindent megtesznek azért, hogy Bige László befejezze ezt a gazdáknak kárt okozó zsaroló piaci magatartását ! Inkább úgy fogalmaznák, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy meg szerezte Bige László műtrágya gyárát! Hogy szarjátok össze magatokat! Xdxd
Romoló
2021. december 09. 04:34
TIG készletbe vonni a teljes mennyiséget. ha már stratégiai áruról beszélünk!
Robur
2021. december 08. 21:38
Ha drága miért nem vesznek külföldről?
Búvár Kund
2021. december 08. 21:37
Két dolgot tehetnek, úgy mint az építőanyagoknál, megtiltják a kivitelt... Vagy kintről felvásárol az állam egy jó nagy mennyiséget és mondjuk az agrárkamarán keresztül értékesíti... Esetleg hatósági ársassá teszi, bár ezt bem tudom hogy tehetné meg.. Legvalószínűbb számomra a behozatal..és azt nyomott áron értékesíteni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!