Pedofilellenes nyilatkozatot adott ki a Magyar Katolikus Püspöki Kar

2021. június 02. 18:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elítéli a gyermekbántalmazás minden formáját és zéró toleranciát hirdet ellene. Ugyanakkor a testület arra is figyelmeztet, hogy nem szolgálják a társadalom érdekeit az egyházi hivatás és a bántalmazásra való hajlam közötti összefüggést sugalmazó megnyilatkozások.

2021. június 02. 18:00
null

Az MKPK szerdai, az MTI-hez is eljuttatott közleménye szerint a gyermekek bántalmazása, az ellenük elkövetett visszaélés súlyos bűn és bűncselekmény, történjék bárhol: iskolákban, sportklubokban, táborokban vagy családon belül, világi vagy egyházi intézményben.    

A katolikus egyház a zéró toleranciát követi a kérdésben

„Mélységes együttérzéssel vagyunk mindazok iránt, akik gyermekként sérelmet szenvedtek el. Imádkozunk az ilyen cselekedetek áldozatainak lelki békéjéért, a múltban ejtett sebek begyógyulásáért, és az elkövetők helyett bocsánatot kérünk” – fogalmaztak.    

Kitértek arra: minden egyházi személyre, illetve egyházi intézményben dolgozóra ugyanazok a büntetőjogi szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra.    

A Magyar Katolikus Egyház a zéró tolerancia elvét követi minden, a kiskorúak sérelmére elkövetett bántalmazással szemben – írták, hozzátéve, hogy ez arra is kiterjed, ha valakinek ilyen eset a tudomására jut, és azt nem jelenti az illetékeseknek.    

Emlékeztettek, hogy az elmúlt évtizedben az MKPK és az egyes egyházmegyék szigorú eljárásrendet és intézkedéseket vezettek be, amelyek egyszerre szolgálják a gyermekbántalmazás megelőzését, feltárását, a bűnösök felelősségre vonását és a segítségnyújtást a traumák feldolgozásában. A társadalom más intézményeihez hasonlóan az egyház is folyamatosan fejleszti gyermekvédelmi rendszerét, konzultál hazai és nemzetközi szervezetekkel, emellett maga is képez gyermekvédelmi szakembereket – sorolták.    

A katolikus egyház belső vizsgálata a világinál is szigorúbb

A Magyar Katolikus Egyház szervezetei minden tudomásukra jutott esetben a Vatikánnal együttműködve, a világinál szigorúbb szabályok alapján folytatják le vizsgálatukat. Ha a cselekmény a világi jogszabályok alapján is büntethető, az egyház felhívja a sértetteket és gondviselőiket, hogy tegyenek feljelentést az állami hatóságoknál.    

Megjegyezték: a tettesek felelősségre vonását segíti, hogy az Országgyűlés 2014-ben eltörölte a súlyos bűncselekmények, köztük a gyermekbántalmazás elévülését.    

Mint írták, a visszaélések feltárása – főleg, ha évekkel korábban történtek – igen nehéz, mert „ez a szörnyű bűntett többnyire az áldozatok lelkében hagy mély nyomokat, nincsenek rá sem tanúk, sem egyéb bizonyítékok”. Nyomozati jogok és eszközök hiányában az egyház csak az áldozatok közreműködésével tudja feltárni a múltat, elítélni a bűnösöket és segíteni a sértetteken, családokon ejtett sebek gyógyulását. „Az áldozatok vagy azok szülei olykor nem vállalják a világi büntetőeljárással járó nehézségeket, de emiatt az egyházat hibáztatni több mint igazságtalan.”    

Nehéz indulatok nélkül szembenézni a múlttal

A testület meglátása szerint „rendkívül nehéz a múlttal indulatok nélkül, alázattal szembenézni: az áldozatoknak, a szülőknek, a társadalomnak és az egyháznak egyaránt”. Ezt a szembenézést segíti és bátorítja minden őszinte, elfogultság nélküli önvizsgálat, jószándékú kritika és tényfeltáró publikáció. Nem szolgálja azonban a társadalom érdekeit, amikor olyan egyoldalú megnyilatkozások születnek, amelyek rendszerszintű, ok-okozati összefüggést sugalmaznak az egyházi hivatás és egy súlyos bűncselekmény elkövetésére való„hajlam” között – írták.    

„Nem szolgálja az igazságot, amikor elhallgatják vagy letagadják katolikus közösségünk hasonló esetek feltárásában játszott szerepét, vagy figyelmen kívül hagyják őszinte, jószándékú erőfeszítéseit, intézkedéseit. Nem szolgálja továbbá az áldozatok és a társadalom érdekeit sem, ha egyéni és családi tragédiákat hangulatkeltő szalagcímekben egész közösségek, egyházi és világi hivatások megbélyegzésére, lejáratására használnak fel” – fogalmaztak. Hozzátették: a püspökök testülete hív minden jószándékú embert, hogy „közös összefogással működjünk együtt az emberi méltóság és az ifjúság védelmében”.

(MTI)

Fotó: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Crusader
2021. június 03. 06:49
Bírom, mikor a balliberális férgek démonizálják a katolikus papokat (érdekes, csak őket) közben meg itt remegtek szűkölve azért, hogy egy akasztófára való pedofil féreg legyen az új amerikai elnök.. de persze az nem baj,hogy Biden egy buzipedo. Erről nagy a csend a cnn-en is. :))))
mokány
2021. június 03. 03:05
A libsi-bolsi szép új világ érzékenyített bírái viszont nem védelmezik a normálisságot.
Sulammit
2021. június 02. 22:46
Tudomásul vetted ezeket, Vadai?!!! Összemosod az Egyházat a pedofiliával, te nyomorult.?!
teklapavle
2021. június 02. 20:05
Az elmúlt két évtizedben mintegy 20-30 magyar katolikus pap ellen indult eljárás szexuális visszaélések miatt, pontosabban ennyiről sikerült tudomást szereznem, átfogó egyházi vagy állami vizsgálatok ugyanis nem indultak, hivatalos statisztikák nem készültek, az egyházmegyék nagy része kérésre sem tesz közzé adatokat. Eddig csupán két olyan eset volt, amelyet a közvélemény részletesen, több alapos feldolgozáson keresztül megismerhetett – és mindkettőnek óriási hatása volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!